Home Nieuws Turkije doet gratis plastic tasjes in de ban

Turkije doet gratis plastic tasjes in de ban

0
2153

De Turkse regering heeft een nieuwe wet goedgekeurd waarin staat dat winkeliers geen gratis plastic tasjes meer mogen geven aan hun klanten. Met de wetswijziging gaat het land de strijd aan met plastic afval.

De nieuwe milieuwet gaat in op 1 januari 2019 en zal streng gecontroleerd gaan worden. Winkeleigenaren die zich niet aan de regels houden kunnen rekenen op fikse boetes.

Klanten kunnen nog wel tasjes krijgen maar zullen hier minimaal 0,25 TL voor moeten betalen. Deze kosten zullen elk jaar in januari worden verhoogd. Dit moet ervoor zorgen dat burgers hun eigen milieuvriendelijke tassen meenemen tijdens het shoppen en boodschappen doen.

Sommige grote winkelketens zoals Ikea en Metro (Makro) hadden het op eigen initiatief al vorig jaar ingevoerd. Hoewel de meeste Turken er begrip voor hebben vinden sommige klanten het niet acceptabel.

Verschillende Turkse gemeenten deelden herbruikbare boodschappentassen uit om de bewoners bewust te maken van de nieuwe wet.

Statiegeld op flessen

Gemeentes doen er van alles aan om het plastic zwerfafval drastisch terug te dringen. Over een tijdje zal er, net zoals vroeger, op plastic flessen ook weer statiegeld komen. Supermarkten zullen zorg moeten dragen voor inleverpunten.

OV-chipkaart opladen met lege flesjes

Op verschillende locaties in Istanbul staan OV-chip automaten waar reizigers hun lege flesjes in kunnen leveren in ruil voor reistegoed. Als de proef een succes blijkt, zullen meer van dit soort automaten verschijnen in het Turkse straatbeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!