Home Nieuws Turkije bestelt mogelijk 15 miljoen iPads voor studenten

Turkije bestelt mogelijk 15 miljoen iPads voor studenten

42
438

De Turkse Minister van Onderwijs, Zafer Caglayan, overweegt om groots te investeren in het Turkse onderwijs. Hij is van plan om 15 miljoen tablets te bestellen. Dat meldt gsmpedia.nl. Dit gebeurd in het kader van het FATIH project.

Tijdens zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten is Caglayan in gesprek geweest met de topmannen van Apple, Microsoft en Intel. Een dergelijk deal zorgt natuurlijk voor veel aandacht vanuit de Media. De voorkeur lijkt uit te gaan naar de iPad van Apple. Als de deal doorgaat zullen er zo’n 10 tot 15 miljoen iPads besteld kunnen worden voor de Turkse leerlingen.

42 REACTIES

 1. Wat een onzin.
  Zo verhoog je het onderwijsniveau niet hoor, het hele systeem moet van top tot teen veranderd worden.

  Leerlingen leren op school niet genoeg om de oss te maken en daarom moeten ze op eigen kosten ook nog eens naar een dershane.
  Zorg eerst maar voor fatsoenlijk onderwijs zodat leerlingen de benodigde stof op scholen leren en gezinnen het dershane geld besparen en kunnen investeren in andere primaire en secundaire behoeften.

 2. Milli eğitim bakanı eğitim seviyesini yükseltmek için 15 milyon ipad alımı için ciddi şekilde düşünmekteymiş.!!!!! acaba kimlerin cebini dolduracağını düşünüyor olmasın,bence bu tamamen saçmalık,

 3. @Denizgezmis ik denkt dat de studenten erg gemotiveert zullen zijn als hun omgeving erg gemoderniseert is en tegelijkertijd is het best fun om met ipad te gaan werken. waardoor de studenten meer lol hebben.

 4. @ Yusuf
  Een i- pad is natuurlijk leuk, maar 15 miljoen voorziet sowieso in een zeer selecte groep studenten. Yusuf benim demek istedigim, ‘Turkiye’deki egitim sistemde yanlis var. Ogrenciler okulda yeterli bilgi almiyorlar oss sinavi icin ve bundan dolayi kendi imkanlariyla aileler cocuklari dershaneye yoluyor. Eger okulda gereken bilgiler verilirse dershaneye gerek kalmaz. Turkiyede cocuk okutmak cok zor birsey bu kadar yoksulluk varken aileler dershane masrafininla baska ithiyaclari karsilayabilirler. Dogru degil mi?

 5. 15 miljoen voorziet in een selecte groep studenten neem ik terug xd, dacht 15000 maar alsnog blijf ik bij mijn standpunt dat het systeem anders moet en met of zonder I-pad colleges volgen, denk niet dat het er veel toedoet. Wij gebruiken ook geen i-pads op school, dat geld kan in andere behoeftes gestoken worden.

 6. DenizGemis, helemaal mee eens. Ik woon in Turkije ik zie hoeveel scholieren naar de Dershane gaan omdat ze in de week niet genoeg leren. Eerst het systeem veranderen dan een speeltje geven als daar geld voor is. Onderwijniveau verhoog je niet met een iPad….

 7. Als de kinderen in Turkije nu gewoon 3 jaar eerder met hun school beginnen, net zoals de meeste landen in europa ben je al een heel eind bij.
  Daarnaast de zomer vakantie iets inkorten, deze duurt vaak 3 maanden omdat het te warm zou zijn in de lokalen voor de lessen.
  Paar airco-units plaatsen in de lokalen en de vakantie kan zomaar een maand minder.

 8. @Conny,

  ik hoor net via mijn vrouw ,die lerares is geweest in İzmir ,dat er afspraken/deals gemaakt zijn met de dershanes om bepaalde lesstof NİET op de scholen te geven en dat universiteiten bij een intaketoets extra letten ofdat een student de lesstof die op een dershane gegeven is onder de knie heeft .
  Zo zal een leerling altijd naar een dershane moeten om te kunnen studeren op een hoger niveau.

  Alles draait om geld dus.

 9. @Derya, het is symboolpolitiek, met 15 miljoen tablets verbeter je geen onderwijs. Dat geld kunnen ze beter investeren in de staatsscholen, denk aan hogere lonen voor leraren, zodat goede leraren ‘m niet smeren naar privéscholen.

 10. @ Antonieq

  Dat is het probleem dus, de regering denkt dat ze met de dershane veel mensen aan een baan helpen. Terwijl wanneer gezinnen geen geld hoeven te besteden aan dershane, dit geld in andere behoeftes wordt gespendeert, waardoor de conjunctuur in veel sectoren vraag aan werknemers zal creeren.

 11. @ Antonieq

  Ik ben geen lerares en hoor alleen maar verhalen van mensen die ik ken. Ja alles draait om geld, de kinderen gaan naar een Devlet school en de ouders moeten toch nog veel betalen.
  En zeker eerder naar school en niet zo een belachelijk lange vakantie. Tegenwoordig zijn er airco’s dus het hoeft niet heet te zijn in de klas. Ik woon hier nu negen jaar en zie al veel veranderingen maar alles tegelijk gaat niet helaas…..

 12. Betere onderwijs dan in NL .
  Mijn kind studeerd ook in Turkije heb ik
  bewust voor gekozen.

  İn Nederland is er toch een geheime politiek
  op scholen voor de Turkse studenten
  die in de toekomst op goede plaatsen kunnen komen.

  Begin van een verandering is de iPad mischien ?
  En dan denken de meeste dat er
  geen verandering zal komen in het onderwijs !

  Tuurlijk wel ………

  We hebben Tayyip Erdogan aan de leiding.
  Vertrouw het maar er zal zeker vooruitgang
  komen in het onderwijs.

 13. @Emre,

  hoe bedoel je geheime politiek?
  İk ken genoeg turkse-nederlanders die een goede baan hebben vanwege hun goede opleiding.

  İpad brengt niks beters voor een opleiding
  en Erdoğan zeker niet.
  Of je moet graag hebben dat je kind over een paar jaar de Koran van achter naar voren en van binnen naar buiten kent.

 14. Emre

  Daar ben ik het dus niet mee eens, ik begrijp dat u in NL woont en ik in TR. Ik zie om me heen wat er gebeurt. Natuurlijk is er al heel wat veranderd ook in het onderwijs maar beter dan NL sorry hoor. Een Ipad brengt geen hoger niveau. In de winkels gebruiken de jongenlui een rekenmachine om 1 lira en 1 lira bij elkaar op te tellen, dat is niet goed. Ik vertrouw op een goede vooruitgang voor de hele wereld maar helaas niet via Heer Erdogan (0ver geheime politiek te spreken)

 15. Emre, hoe verklaar je dan dat mensen die de universiteit in Turkije afronden vaak werkloosblijven en in Nederland alle deuren voor je openstaan na het afronden van de uni???

  Jullie steeds met je Erdogan, Erdogan ik weet het niet maar voelen jullie je bedreigd dat jullie bij alles hem moeten verdedigen?

 16. De landen die hier democratie en mensenrechten hebben gebracht moeten eerst kijken naar hun eigen mensenrechten en democratie, die buitengewoon tekortschiet. Het zijn allemaal ” bloedzuigers ” die niet schromen alle middelen in te zetten om hun toekomstige eigen (financiele) belangen te waarborgen.

 17. Het is niet eens discussie van of in nederland dat allerlei deuren open staat of niet.!!!
  Klopt je kan hier wel makkelijk studeren en ook af kunne ronden ,Maar soms moet je ook andere kant van nederland zien <<>> voor beelding zijn genoeg :Twee banen en de belasting.
  Bij het kijken naar de hoeveelheid belasting die je moet betalen wordt er niet gekeken naar het aantal banen dat je hebt. Er wordt enkel gekeken naar de hoogte van je totale inkomen. Je betaalt relatief gezien meer belasting, des te hoger je inkomen is. Dit komt door de gehanteerde belastingtarieven in Nederland die stijgen, en zijn ingedeeld in schijven. Voorbeeld: voor je salaris ontvang je een bedrag van € 25.000,- van één werkgever. Voor de belasting is er geen verschil stel je zou bij 2 werkgevers € 12.500,- verdienen.terwijl je met zweet en tranen er mee verdiend.!!! ik vind het onrecht wrm zou je dan hier studeren om iets te kunnen breiken terwijl regering boven op sta en als er niet akkord mee word zet de regering de duim op is
  Conclusie: per saldo betaal je uiteindelijk evenveel belasting.ik zal kort en krachtig zijn regering staat boven op publiek als mafia
  Wat heb je dan er aan om de diploma die je hier heb gehaald dan …?

 18. Turkej

  Wat een gezwets, als het niet bevalt waar u verblijft zoek dan een plek waar het wel goed is voor u ennnuh wat heeft dit toch allemaal met de iPads te maken???????????????

 19. start een privee school, op europese hoogte en de bewijzen zijn er al na een paar jaar. Hoe het er voor staat. Begin vroeger met de kinderen naar een kleuterklas te laten gaan.

 20. AMALIA…!!!?

  ik vind dat je wel een in goede land woond al in negen jaar, Dat is wel best wel een lange tijd zou ik kunne zeggen . Dan weet je wel Meer hoe het is daar…!!!!

  En ik had geen aantwoord op jou reactie dus als Je eigen aan gesproken voelt dan vraag ik je wel graag weer op nieuw te lezen waar heid kan Soms Wel hard zijn dussss, het is wel goed om, Met iedereen te willen delen dat geen enkele Land uitstekend is, Als Het onderwijs voor jou daar niet goed staat, Moet je dan geen toekomst Daar gaan bouwen en Je toekomstige of je kinderen naar school laten Gaan. En als je onderwijs in nl goed vind voor Je toekomstige of voor je kinderen als Toekomstige moeder moet je wel terug in je land Gaan komen wonen …. tochh..?

 21. TURKEJ
  Sen bir sussana, kendini birak bizi rezil ediyorsun bos bos konusup. O belasting’den dolayi burda insanlar yoksulluk cekmiyor, buranin egitim veya saglik sistemine laf atamazsin. Devlet ogrencileri 18 yasina kadar okulla yoluyor ve saglik sigortasini karsiliyor.

  Bizim ulkemizde tam olarak 149 tane universite var, bu kadar universite oldugundan dolayi nerdeyse herkes universite mezunu Turkiye’de ama is bulamiyorlar. Turkiye’de cogu insan sadece askerligi kisa donem yapmak icin okuyor. Bir dusun bu ne anlama geliyor, insanlar okumaktan bile umudu yok. En azindan burda okumayan insan bile calisip sirti yere degmiceni biliyor.

 22. belasting demek isterken ne dedigimi bile anlamak istemiyorsan yeniden oku bu ulkede politika olarak genc ve cocuklara karsi okuma ve diploma almasi icin cok kolay firsat ve imkan sagladiklarina karsi benim hic bir itarazim olmadiki benim demek istedigim yardim ve kolaylik saglarken hersey isin sonuna gelince somurmeyi iyi bilen bir ulke oldugu icin sana zaten birsey biraktigini sen inkar edemessin herkez goruyor bir snouc yok yani dusunurken sen simdiki ani degil gelecegi dusun ne oldum degil ne olacam diye dusunmende herzaman bir fayda oldugunu belirtmek isterim
  yoksulluga gelince yoksulluk dunyanin her tarafinda var birak ki turkiye ve hollandayi saglik sistemine gelince turkiyede bir eksiklik yok simdi parasiz olan bile hastaneye girip tedavisini ola biliyor belkijkbaar haberlere bakmiyorsun …!!?
  burda olan sigorta ve hastane ordada var doktorlar arasinda desen farkda var cogu burdan gidip orda ameliyat ettigini sana soyleyim
  sen ozaman burda oku gelecegin icin aclik cekmeyen insanlarda sosyaldan senin sirtindan gecinsinler olurmu hollandda sanki ipaad yokmu okullarda ?var issizlik desen artti coookkkk ne bahsettigini bile bilmiyorsun yazikkkkkk sen hollanda is the best diye gecin dur ok

 23. Benim burda Hollanda is the best diye dedigim birsey yok. Ben bizim guzel ulkede olan eksiklerden bahsediyorum. Burda bir haber cikiyor Turkiye egitim icin 15 milyon I-pad sparis ediyor diye, burda herkes yok Tayip sagolsun yok Turkiye diye seviniyorlar. Benim verdigim ornekler sadece bizim ulkede baze seylerin yerine oturmadigina dahil ornekler.

 24. Evet seni cok iyi anliyorum sana katiliyorum orneklerin hakkinda, sadece bizim ulkede degil yasadigimiz ulkerin hakkindaki eksikleride gormemezlikten gelemeyiz bakiyorum herkes burda ipad sudur ipad budur diye onderwijs i kotulemekte bilmem neler yazanlar oluyor halbuki insanlarin yasadigi olmaktaki ulkenin eksiklerinden bahstmiyor hic bir ulke perfeckt degil demek istedigim bu yani bu sitenin bile politik yonden yapildigini sana belirtmek isterim yani hepsi avrupa birliginin bir test ve deneyimleri diyebilirim ….ama senin verdigin ornekler dogru yalan degil ama dat heb je overal anliyorum seni …..

 25. Bende sana katiliyorum burda ne oldugu belli Hollanda’nin gidisagitti kotu zaten o PVV’nin bu kadar buyumesiginden belli. Bu ulke zaten batmak uzere oysa ki bizim guzel ulkemizin o kadar buyume potansiyeli varki. Turk insani kadar caliskan ve misafir perver insan gormedim ben bugune kadar ama ne yazikki Turkiye’deki politikacilarda koltuk sevdasi var, vatandasi yeterli dusunduklerine inanmiyorum ben. Cunku Turkiye’de yillik 12% buyume var, ama ben nedense bu gelisimi halkta gormuyorum. Mezun olanlar is bulamiyor, mezun olmak icin o kadar masraf yapiyor insanlar. Dershaneler o kadar para, universiteler yillik 10 milyardan basliyor ve bunlar devlet universitesi. Benim burda Turkiye’yi elestirme nedenim cunku ben Turkiye’nin iyiligini dusunuyorum. Burda kalmisin en fazla 3 sene daha sonra benim yolum Turkiye’ye dogru, ondan burda olusan ve gidenler beni pek ilgilendirmiyor acikcasi.

 26. Waarom moet er weer vergeleken worden met andere landen? In Turkije zijn de beste medici en techneuten. Ook in Turkije is onderscheid tussen lise en universite en gradiatie in banen. Ik geloof niet echt in achterstand voor mensen die het kunnen betalen en dat maakt denk ik wel een klein verschil. Geloof me op het moment is en zijn er in Nederland ook van alles aan het veranderen in het onderwijs. HBO’ers kunnen niet meer zoals voorheen doorhuppelen naar de uni. Tenzij een bachelor behaalde student effe 16 duizend euro per jaar neertelt voor zijn master. Waarom? Ik kan het goed mis hebben maar ik ruik angst. Angst dat de hoogste functies waar niemand boven die persoon staat nu toch misschien een buitenladse naam krijgt. Als ik namelijk goed om me heen kijk naar hard werkende van origine buitenlandse niet vrije beroepuitoefenaars zie ik ze nooit op de top maar altijd onder een Nederlandse naam. In Nederland sparen ouders al generaties lang geld voor de uni van hun kids dus dat zegt dat studeren ook in Nederland geld kost. Dat Turkije op wat voor manier dan ook geld steekt in studenten is alleen maar positief. Ik vind dit gewoon een keigoede impuls voor de studenten.

 27. WEET Je!!!!KEOKEPEERTJE!!!

  Ben eigenlijk ehelemaal top tot teen met je mee

  eens……!!!!

  Hier zeg je al GOED ….

  Angst dat de hoogste functies waar niemand boven die persoon staat nu toch misschien een buitenladse naam krijgt. Als ik namelijk goed om me heen kijk naar hard werkende van origine buitenlandse niet vrije beroepuitoefenaars zie ik ze nooit op de top maar altijd onder een Nederlandse naam.

  wie begrijp mag nou wel wakker van zijn dan hea

  superrr geen woorden meer voor…

 28. eigenlijk onnodig, beetje teveel luxe vind ik, net als wat anderen hier zeggen kunnen ze beter de lonen van de leraren verhogen, de koopkracht stijgt weer dn, wat weer beter is voor de economie.

 29. Ik vind het juist goed,denk eens na,in plaats van al die dikke boeken gaan de studenten nou een ipad in hun tas dragen en daar bovenop hebben ze ook internet op zak 🙂 Moesten ze hier in Nederland ook doen,maar die zijn natuurlijk druk bezig om de zakken van de koninklijke familie te vullen,want de arme mensen moeten toch wel een lapje grond in Argentinie kunnen kopen,kom op!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.