“Turken willen minder verkoop van vastgoed aan buitenlanders”

7
943

Een deel van de Turkse bevolking vindt dat er minder vastgoed verkocht moet worden aan buitenlanders. Dat blijkt uit een recent onderzoek volgens de Turkse krant Hurriyet.

Volgens het onderzoek, dat werd gedaan door de vereniging van vastgoed en investeerders GYODER, is ruim 65% van de Turkse bevolking het niet eens met de hoeveelheid verkopen van nieuwbouwprojecten aan buitenlanders. Met het onderzoek deden echter “maar” 5000 mensen mee. Zevenentwintig procent van de deelnemers gaf aan geen problemen te hebben met de verkoop van Turks vastgoed aan buitenlanders.

Verschillende projectontwikkelaars hebben zelfs een limiet per project ingesteld dat aan een niet-Turkse inwoners verkocht kan worden. Dit uit voorzorg tegen negatieve reacties van Turkse kopers.

Niet alle grote ontwikkelaars zijn het met de stelling eens, volgens sommigen moet de verkoop aan buitenlanders juist aangemoedigd worden. Turkije moet, volgens voorzitter van mega-bouwprojectgroep Dumankaya, leren samenleven met andere nationaliteiten.

Ook Ali Ağaoğlu, die al ruim 800 miljoen dollar heeft opgestreken met alleen al de verkoop van woningen aan buitenlanders, zegt nooit klachten te hebben gehad over deze kopers. Volgens Ağaoğlu maken zij de Turkse buurten juist kleurrijker.

In badplaatsen die geliefd zijn bij Nederlanders, zoals Kusadasi, Antalya en Alanya, worden complexen soms voor meer dan 80% bezet door Nederlanders en Belgen. Vastgoed in Istanbul is de laatste tijd juist populairder bij kopers uit de Arabische wereld.

7 REACTIES

  1. Mede dankzij de verkoop aan buitenlanders is de luchtbel in het Turkse vastgoed – de crisis die als een zwaard van Damocles boven Turkije’s hoofd hangt- nog niet gebarsten.

  2. Leuk bericht, maar verder van generlei waarde.
    Vanwege bestaande verdragen met vele buitenlanden en interne Turkse wetgeving kan de verkoop van vastgoed aan buitenlanders niet worden beperkt, tenzij er criminele verdenkingen zijn, zoals witwassen van zwart geld, drugsgeld etc.

    Juist in 2005 is de wet op het bezit van onroerend goed door buitenlandse privé- en rechtspersonen versoepeld. Daarvoor was het veel moeilijker, zo niet onmogelijk of op zijn minst illegaal om als buitenlander Turks vastgoed te bezitten, alhoewel het wel oogluikend werd toegestaan.
    Dit kan niet zonder meer worden terug gedraaid al zou je het willen. Dit zou leiden tot allerlei tegenreacties in het buitenland.

    Stel je voor: Turkije draait de wet op het bezit van onroerend goed door buitenlanders terug. Als reactie doen Nederland, België, Duitsland etc. hetzelfde.
    Het zou betekenen dat Turken die al een halve eeuw in West-Europa wonen ineens geen eigen huis meer zouden kunnen kopen, omdat zij de Turkse nationaliteit hebben en dus buitenlander zijn.
    Dat gaat niet goed komen he?

  3. @Max Er hangt idd een crisis in de lucht, maar dat heeft weinig met de bouw te maken. De Turks “morgage” systeem zit na de crisis van 1999 dusdanig goed in elkaar dat de EU er zelfs voorbeelden uit heeft getrokken.

    @ego575 Klopt, maar ik met mijn TR/NL paspoort ben gewoon Nederlander en dus kan ik kopen wat ik wil. Los daarvan, vind ik dat Erdogan en zijn corrupte regime het wel erg bont hebben gemaakt door Israel en wat andere landen ook toestemming te geven tot kopen van vastgoed in TR, terwijl dit andersom niet mogelijk is.

  4. Snap eigenlijk niet goed waar die getallen vandaan komen dat er op sommige plaatsen 80% Nederlanders of Belgen wonen.

    Lijkt dat het gaat om Turken die ook een Nederlands of Turks paspoort hebben .
    Als je willekeurige huizenprogramma’s op , vooral RTL, kijkt zie je regelmatig huizen in Turkije te koop staan maar de prijzen zijn ze hoog dat een Nederlander bijna altijd voor een Spaans huisje kiest.

    Ikzelf heb wat Turkse vrienden in Kalkan wonen waar ook veel Engelsen verblijven.
    Als men niet verder kijkt dan zou je kunnen zeggen dat er veel Engelsen in het zuiden van Turkije wonen terwijl het bijna alleen maar om het dorpje Kalkan gaat.
    Ook daar zit verschil in huizenprijzen , de Turk betaald zo’n 95000$ terwijl de Engelsman tot wel 300000 betaald.

    @Göktürk ,

    het is inderdaad waar, en zeer vreemd, dat er steeds vaker en steeds meer stukken grond aan Isreal verkocht is.

  5. Ik hoorde dat zelfs de havenrechten in Kusadasi verkocht zijn aan Israëli. Met als gevolg dat de aanleggelden omhoog zijn gegaan en er komend jaar minder cruiseschepen zullen komen. Dus een behoorlijk inkomstenverlies voor de plaatselijke economie.

  6. ik denk dat zze hiermee het volgende bedoelen, als er te veel woningen door buitenlanders wordt gekocht wat makkelijker is voor buitenlanders omdat hun geld in turkije natuurlijk veel meer waard is en voor hun natuurlijk een stuk goedkoper , dan voor de plaatselijke bevolking ten eerste , ten tweede soms wil iemand die in turkije woont ook die woning kopen, maar is het al weggekaapt door een buitenlander, die misschien ook niet eens er vaak in gaat wonen of zelfs voor meer geld gaat door verkopen of verhuren, zo blijft er geen kansen over voor de eigen bevolking !

  7. Ik denk niet dat het zo makkelijk is om je huis te verkopen of ontroerend goed. Als je je huis verkoopt binnen 5 jaar moet je winst belasting betalen wat kan oplopen tot wel 50%. Als je € 100000 winst maakt kan je € 50000 afdragen aan de staat oftewel aan de belastingdienst van Turkije.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!