Home Nieuws Turken mogen ook in het buitenland stemmen door komst nieuwe wet

Turken mogen ook in het buitenland stemmen door komst nieuwe wet

6
493

Er is 9 mei een nieuwe Turkse wet van kracht gegaan, die in het buitenland wonende Turken de kans geeft om aldaar te stemmen.

Door de komst van de nieuwe stemwet kunnen 2,5 miljoen Turken die niet in Turkije wonen, toch hun politieke stem uitbrengen. De Turkse politieke partijen waren het allen eens over de komst van de wet, waardoor deze snel goedgekeurd kon worden.

Vooralsnog kunnen in het buitenland wonende Turken hun stem pas voor het eerst uitbrengen in 2015, tijdens de parlementsverkiezingen. Misschien dat er voor deze datum nog presidentsverkiezingen komen, maar dat is niet zeker.

Men staat echter wel een beetje sceptisch tegenover de uitvoering van de wet. Zal er bijvoorbeeld wel voldoende toezicht gehouden worden en bovenal, eerlijk geteld?

6 REACTIES

  1. @Antonette,

    dit is weer een post waar men illegaal verkregen stemmen naar toe kan schrijven.

    Aangezien nu bewezen is dat er nogal wat stemmen van ongeleterde dorpelingen in Turkije zelf zijn verkregen op een niet al te goede manier en ook dat er stemmen geteld zijn als geldig van mensen die al een jaar of tien overleden zijn , dus nu dit weggevallen is is de een kansrijke nieuwe bron voor stemmen.

  2. Voorheen gingen mensen speciaal naar Turkije om te stemmen op het vliegveld 😀 Dat hoeft nu dus niet meer. Goede zaak!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in