Turken kijken naar Midden-Oosten voor veiligheid en economie

26
830

Uit een recente opiniepeiling blijkt dat een meerderheid van de Turkse mensen denken dat Turkije’s relatie met het Midden-Oosten belangrijker is dan de banden met de Europese Unie. Toch is er 10 procent stijging van het aantal Turken die denken dat Turks lidmaatschap van de EU een goede zaak zou zijn.

Turkije’s relatie met het Midden-Oosten is belangrijker dan de banden met de EU-landen en Ankara moet onafhankelijk handelen in haar eigen zaken, volgens de meerderheid van de Turken. Dit is althans gebleken uit een recente openbare-opiniepeiling.

Het Transatlantic Trends rapport 2011, opgesteld door het Duitse Marshall Fonds, toonde aan dat een meerderheid van de Turken de buren in het Midden-Oosten belangrijker vindt voor de economische belangen (43 procent) en het belang van veiligheid (42 procent) dan EU-landen.

Het rapport toonde ook aan dat een meerderheid van de Turkse mensen denkt dat Turkije zelfstandig moet handelen in buitenlandse zaken, terwijl een op de vijf vindt dat Turkije moet handelen in nauwe samenwerking met het Midden-Oosten (20 procent) of EU-leden (19 procent). Slechts 8 procent denkt dat Turkije het beste nauw kan samenwerken met de Verenigde Staten.

Europese Unie en de Turken

In een ander deel van het rapport werd de relatie van Turkije met de Europese Unie behandeld. Volgens de enquête, is er 10 procent stijging in het percentage van de Turken die denken dat Turks lidmaatschap van de EU een goede zaak zou zijn (48 procent), maar die steun blijft nog altijd veel lager dan in 2004 (73 procent) .

De helft van de ondervraagden in de EU-landen zegt dat het EU-lidmaatschap van Turkije niet goed zou zijn op economische gebied. Roemenen waren het meest positief. Achtenveertig procent zou Turkije graag in de Europese Unie willen zien, terwijl de Fransen (met 45 procent) en de Duitsers (met 40 procent) het meest geneigd zijn om te denken dat Turkije in de EU een slechte zaak zou zijn.

Meer dan de helft van de ondervraagden in diverse landen gaf aan dat ze de deelname van Turkije in de EU als iets negatiefs zien. Daarentegen, zei 56 procent, waaronder relatief sterke meerderheden in Zweden (66 procent), het Verenigd Koninkrijk (65 procent), Spanje (64 procent) en Duitsland (62 procent) dat ze niet vinden dat de overwegend islamitische bevolking in Turkije een reden is om het land niet toe te laten treden tot de EU.

Terwijl Turken dit jaar een positievere kijk op de EU en de NAVO hebben in het onderzoek, en de EU respondenten ook een meer optimistische houding hebben tegenover Turkije, nam de populariteit van Turkije onder de Amerikanen af met acht procent. Toch heeft nog ruim 42 procent een positieve mening over Turkije . Er was een gelijkwaardige daling van zeven procent van de Amerikanen die een Turks EU-lidmaatschap wel zien zitten (34 procent).

In het onderzoek van dit jaar, had 38 procent van de Turken een zeer negatieve mening over de Verenigde Staten, daarmee is sinds 2010 de populariteit van Amerika bij de Turken met 11 procent afgenomen.

Libië en het Midden-Oosten

Dit jaar werd er in het Marshall Fonds opinieonderzoek ook een speciaal hoofdstuk besteed aan Libië. EU-respondenten waren gemiddeld, gelijkmatig verdeeld over de interventie in Libië. 48 Procent keurde het goed en 47 procent was afkeurend. Een meerderheid van de Amerikaanse respondenten (59 procent) was het eens met de internationale interventie in Libië, maar slechts 31 procent staat achter het sturen van Amerikaanse grondtroepen om de rebellen die zich verzetten tegen kolonel Moammar Gadhafi te helpen.

Een ander deel in het rapport keek naar wie welke rol zou moeten hebben bij het opzetten van een democratie in andere landen. Amerikanen en Turken werden het minst genoemd onder de onderzochte landen om de rol op zich te nemen democratie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika te bevorderen.

Bron: Hurriyet

26 REACTIES

  1. Zou een goede zaak zijn als Turkije lid van de EG wordt, zolang het niet te veel ten koste van de eigen identiteit van Turkije gaat. Turkije heeft, dankzij Ataturk al een gigantische stap richting westerse wereld gedaan, maar heeft evengoed nog een lange weg te gaan naar Europa. Als Turkije uiteindelijk bij de Europese statenfamilie hoort, kan het een onmisbare schakel zijn met Centraal Azie en het Midden Oosten en aldaar de Europese positie versterken, ten koste van China en de USA. Bovendien verdient m.i. Turkije eerder een plaats in de EG dan b.v. Roemenie en Bulgarije. Heb nooit begrepen waarom deze landen met hun achterlijke economie ueberhaupt toegelaten zijn.

  2. Nee verenigen met de Arabieren is een goed idee.
    Stuk voor stuk landen waar vrouwen als beesten worden behandeld wat totaal geen democratie heeft. Turkije moet zichzelf gewoon ontwikkelen, eerst problemen in je eigen land oplossen voor je met andermans gaat bemoeien.

  3. @ Denizgezmis,

    Ben je wel ooit in Midden-Oosten geweest? Heb je zelf wel eens rondgelopen daaro?
    Het valt echt mee hoe vrouwen daar behandelt worden…Het is voor de vrouwen veiliger rond te lopen dan in Nederland.
    Turkije is op een goede weg om zich te ontwikkelen. De afgelopen 10 jaar heeft Turkije flink ontwikkeld en het blijft maar doorgaaan… Dus ze zijn op de goede weg!!

  4. @ Zubeyde
    In Iran is een vrouw gestenigd omdat ze een spijkerbroek droeg. In Egypte is een amerikaanse reporter tijdens de rellen door meerdere mannen verkracht. Nu is elk land anders natuurlijk, er zitten vast ook goed georganiseerde landen tussen, maar samenwerking met de Arabieren zie ik geen voordeel in. Dat heeft zich in de geschiedenis al bewezen. Verder is Turkije sterk genoeg om op der eigen benen te staan, Turkije groei zoals je zegt waarom dan met zulke landen samenwerken?

  5. Turkije ligt zeer aangenaam op de kaart om met beide werelddelen betrekkingen te hebben. Nu Turkije in alle opzichten ook vooruit komt als geen ander land, kan het een grote rol krijgen. Turkije is internationaal!

  6. Ik heb een ander probleem. Ik kan de site niet meer bereiken vanuit Turkije. Krijg alleen een melding “Apache is functioning normally” als ik de hoofdpagina oproep. Klikken op een link, hier in facebook, werkt ook niet, krijg dan deze melding “The requested URL /nieuws/turken-kijken-naar-midden-oosten-voor-veiligheid-en-economie/ was not found on this server.” Heeft iemand hetzelfde probleem of ben ik de enige?

  7. @freija Nou vraag het dan maar aan Murat want ik kan er nog steeds niet op. Krijg nog steeds dezelfde melding. Ik moet morgen even weg voor een dag maar in de avond ben ik weer thuis in Izmir. Ik hou het in de gaten op deze plek. Ik zal morgenavond trouwens ook eens kijken of het misschien wel aan mijn PC/verbinding/provider ligt. Alvast bedankt voor de genomen moeite.

  8. Turken zullen nooit in eu komen nooit want eu wilt gewoon niet ze zijn bang van al die Turken zullen binnen komen en bezzet heel europa hahahaha

  9. Bayram, petje af voor je zinsopbouw, leer namelijk zelf turks en de zinsopbouw is compleet anders dan nederlands, ik vind het knap dat je de woorden in zo’n goeie zin/ volgorde neer kan zetten:-)

  10. Ofschoon ik helaas geen Turk ben,heb ik wel een mening.Ik vind dat Turkije voorlopig beter op zich zelf blijft.
    Waarom?, omdat ze al jaaaaren aan het lijntje worden gehouden. Dit terwijl landen als Roemenië en Bulgarije wel mochten toetreden.
    Nou, Turkije is moderner en veel verder vooruit dan die twee.Over Yunanistan maar niet gesproken, dat wordt het bankroet van de hele EU.Ze beloven te bezuinigen, hebben alleen nog maar meer uitgegeven.
    Door dit alles hebben de meeste EU-landen een groei van hooguit 1%, Turkije daarentegen, wel minimaal 6- tot soms 8.8% per jaar.
    Daar kunnen ze in de EU nog een puntje aan zuigen.
    Nee, Turkije zou blij moeten zijn, juist nu, niet in de EU te zijn.
    Zag laatst een reportage over wat Turkije allemaal onderneemt.
    Zo bouwen ze steden op in Irak, dat door de Amerikanen is platgebombardeerd. Nu Amerika eindelijk inziet dat ze er niks te zoeken hebben, druipen ze af. En ze laten het land in puin achter.
    Ook vele Turken, geboren in NL, gaan nu een nieuw leven opbouwen hier in Turkije.
    Die zijn het zat, van geen werk te vinden, gediscrimineerd te worden en verguisd te worden door een AAP (MAYMUN) :turk: als G. Wilders.
    Daarom, ben trots erop dat je Turk bent, keer terug naar het land van je ouders en laat de EU nog maar verder in de stront zakken. We kunnen zo ook wel handel voeren met die zielenpoten.

  11. Helaas is het vlaggetje op een verkeerde plaats beland. Dit zou helemaal onderaan moeten staan.
    Kan ik ook nog wat toevoegen.
    Stel Turkije had nu in de EU geweest, dan had ook dit prachtige land mee in de dipte getrokken geworden.

    Anamur, benim Cennetim!!, :turk: :turk:

  12. Ben een grote voorstander van Turkijke in de EU en het helemaal eens met Jeroen. Ik denk wel dat hoe langer er gewacht word, hoe minder Turkije nog geïnteresseerd zal zijn in de EU en dat de EU uiteindelijk de verliezer zal zijn. Het accepteren van het Griekse gedeelte van Cyprus in de EU ZONDER eerst een oplossing voor reunificatie te verkrijgen was mijns inziens een grote fout …..

  13. Elke EU regel heeft zo zijn voordelen. Hier worden ze ook voor gemaakt. Men vergeet alleen wat het aan scala nadelen met zich meebrengt. Turkije mag blij zijn dat het NIET in de EU zit wandt dit komt zeerg oed uit wanneer het met de Eu lidstaten handel drijft.

  14. Ieder nuchter mens kan inzien dat Turkije van de kastje naar de muur wordt gestuurd door de EU. Ik ben na 36 jaar Nederland teruggekeerd naar Turkije en ik had Turkije heel graag in de EU gezien maar hoe lang kun je economisch welvarende land nog aan het lijntje houden!!!!

  15. Jeroen goed verwoord man. Maar ik denk dat Turkije gezien de economie in EU zich niet zal aansluiten, en ik vind persoonlijk dat dit voor de economie in TR ook niet verstandig is. Het station EU is volgens mij dan ook al passeert. En aan dhr Guner, ik weet niet of je überhaubt weet hoeveel turkse mensen en al in EU wonen. Zo ja dan weet ook jij dat dit niet aan de orde is. Maar ik kan je vertellen dat bijna 15% van de econonie in NL word gerealiseerd door de Turkse ondernemers daar.

  16. sayet referandum olsun EU benim oyum HAYIR,bizim bu tempoyla buyumemiz halinde onlar bize rica edecekler,hemde cok yakinda,bizim ekonomimizi ancak teror yoluyla yipratirlar,yoksa baska turlu bizi frenleyemezler,su anda gidilen istikamet dogru,iyi gunler bizi bekliyor ben umutluyum,yarinlar bizim..

  17. @freija Weet niet hoe het kan of dat er wat veranderd is maar ik kan de website dus weer benaderen. Zowel met Linux (Mozilla Firefox en Google Chrome) als met Windows Vista (Firefox, Chrome en Internet Explorer).
    Sorry hoor mensen want dit heeft niets met het artikel te maken maar ik had even geen andere keus om via Facebook wat hulp te vragen voor mijn probleem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!