Turken hebben heimwee

30
1282

Met de stijgende populariteit van Geert Wilders is ook het deel van de allochtonen dat Nederland wil verlaten groeiende. Steeds meer Turken denken erover om terug te keren.

Intolerantie

De Turken die willen vertrekken – vaak geboren en getogen in Nederland – zien Turkije als de oplossing van verschillende problemen. Maar het is ook de groeiende intolerantie in Nederland tegenover ‘moslims’ en daardoor het gevoel dat ze niet meer welkom zijn, dat zij willen ontlopen.

Jonge gezinnen

En niet alleen de oudere allochtoon. Ook jonge gezinnen zien hun toekomst niet langer in Nederland. Zij kunnen niet wachten om naar Turkije te verhuizen. Terug naar het land dat door hun ouders in de jaren zestig en zeventig werd verlaten.

Nieuwsuur spreekt met een aantal van hen.

Bron: nieuwsuur.nl

30 REACTIES

 1. Nee, ik vind dit niet leuk! Maar ik kan het goed begrijpen… Ik vind het erg en schaam me voor de intolerantie van onze landgenoten. Maar helaas, nieuw is het niet…

 2. Jammer dat onze medelanders, i.q. de Turken, zich hier niet meer thuis voelen, wat overigens wel te begrijpen is. Ikzelf, géén moslim zijnde, voel mij gelukkiger en veiliger in Turkije dan hier!
  Heb zo’n idee dat mensen in Nl Turken voor Marokkanen aanzien, daar ze altijd naar Turken wijzen en Marokkanen bedoelen!

 3. ben geboren en getogen in Nederland woon al 8 jaar in Turkije omdat mijn partner niet naar NL wou komen hier universiteit afgemaakt goeie baan enz wat moet ik daar doen in fabriek werken en alles opgeven hij heef helemaal gelijk! Wat ik ook heel vaak hoor van Nederlanders die in Tr wonen dat ze Nl ook helemaal niet missen enz klopt dit nou echt??

 4. Ik ben een geremigreerde Nederlands Turkse. Voor de jonge mensen die terug willen keren wil ik adviseren om eerst naar de arbeidsmarkt te kijken en dan pas de stap te nemen, anders wordt Turkije een teleurstelling, terwijl als je een leuke baan hebt, je het gevoel hebt dat je in de hemel leeft. Hoogopgeleiden hebben hier veel betere kansen en worden ook goed betaald. Succes!

 5. Nederland is letterlijk én fuguurlijk een koud land. Tevens té veel mensen dus geen ruimte. Wanneer ik Turk zou zijn en het mij kon permitteren, ging ik z.s.m. naar ’t weidse en gastvrije land terug!

 6. nou ben zelf geen turkse maar begrijp dit heel goed… er is niks meer aan in nederland…. en ben heel blij dat ik deze zomer weer naar Turkije kan.. wordt mijn 2e x… (na een aantal jaren andere bestemming te hebben gekozen)…. maar de mensen zijn daar zo hartelijk en vriendelijk … dus helemaal weer verslingerd aan turkije hoor… kan niet wachten tot juli… tesseurlur turkije… voor de altijd gastvrije ontvangst

 7. ik begrijp het helemaal dat ze terug willen…. gezien de laatste tijden hier.ik ben blij dat ik in 2005 voor het eerst in turkye ben ge weest,en ga vanaf die tijd dan ook 2 of 3 keer per jaar.
  kan niet wachten om er weer naar toe te gaan.

 8. Ik ben blij ervoor gekozen te hebben Nederland te verlaten en heb geen moment spijt gehad, al ben ik puur Nederlands, hier voel ik mij pas echt thuis

 9. Dat de conclusie beschamend is voor Nederland lijkt me duidelijk. Toch vindt het onderzoek erg eenzijdig. Stel dezelfde vragen aan Nederlanders en ik ben bang dat ook veel willen vertrekken. Stel vervolgens dezelfde vraag aan andere groepen Chinese, Molukkers, enz. In het algemeen willen mensen meer ruimte, meer tolerantie, enz. Ik ben bang dat door ons doorgeschoten welvaart we het hebben over dingen die eigenlijk niet echt interessant zijn. Toen mijn Moeder uiteindelijk in een oudere huis terecht kwam schrok ik van de beperkte wereld waarin deze mensen leven. En dan weet je plotseling alles van de buurman en zijn looprek krassen maakt in de lift.
  Mensen ga reizen! Kijk verder! Knoop je niet op aan de zekerheden! Maar ga eerst leven en kijk dan naar de buurman

 10. Ik ben geboren en getogen in Turkije. Sinds 1990 woon ik i Nederland. Altijd nederlandse vrienden gehad, gestudeerd, gewerkt en en werk nog steeds in Nederland. Ik heb het goed in Nederland, 10 jaar geleden had ik het beter in Nederland en 15 jaar geleden had ik het nog beter in Nederland. Ik mis die tijden. Omdat ik weet dat ik mezelf niet meer als volwaardig nederlander kan voelen heb ik me voorgenomen om terug te keren naar Turkije. Wat ik zeer treur. Nederland heeft mij onderdak aangeboden en ik wilde graag iets terug doen door te studeren, werken en iets betekenen voor . Met mensen zoals Geert Wilders met tienduizenden aanhangers voel ik me niet meer thuis en heb ook niet meer de aandrang om iets terug te doen voor dit prachtland. Ik ben bezig met regelen van mijn terugkeer naar Turkije samen met mijn vrouw en zoontje. Ik leef liever in een land waar mijn goede bedoelingen gewaardeerd worden en waar ik niet als tweederangs burger behandeld zal worden.

 11. Turkije is paradijs.. het weer , eten de mensen, alles is nog vrij normaaall… Turkije one day i am there… promise….

 12. Nederland is nederland niet meer.
  Het gastvrije Nederland is helemaal verdwenen.
  Ik als Nederlander voel me er ook niet meer thuis.

 13. hoi allemaal,

  ik ben ook van plan om te verhuizen naar turkije als ik mijn diploma heb behaald.

  paar redenen:
  – economie groeit goed
  – je eigen land
  – sociale leven is beter

  Ik vind nederland niet een slecht land, maar de meeste nederlanders (niet iedereen) maken het leven erg zuur.

 14. ik ben opgegroeid in nederland woonde er sinds me 1e,
  in 2008 ben ik definitief teruggekomen door alle racistische opmerkingen (25 jaar)

 15. Ik ben getrouwd met een Turkse, en die heeft die heimwee ook.Maar leeft vaak in haar eigen wereld.Naast haar baan en de kinderen vlucht ze vaak via de schotel naar Turkije.
  Ik, als Nederlander, zou zo mijn biezen pakken en weg gaan.

 16. Wilders wil Nederland behoeden voor de verloedering. Steeds wordt Geert in een verkeert daglicht gehouden. Geer discrimineerd niet. Jullie geven het verkeerde antwoord Wat doen jullie aan die straatschoffies? Wat doen jullie aan vrouwenonderdrukking? Wat doen jullie aan Homohaat? Niks want Moslims mogen geen Kritiek hebben op andere moslims. Geert wilder wordt door een heel groot dom gedeelte van de Nederlandse bevolking bewust verkeerd begrepen. Kom eens met een goede oplossing. Goed voorneme, voor het komende jaar. Groetje, Simon

 17. Beste Simon,
  Blijkbaar ken je niet alle uitspraken van Geert over Moslims en homo’s. Spijtig om te zien dat er mensen zijn, in grote getallen trouwens, die Geert Wilders als oplossing zien voor het zogenaamde ,door Israël, Amerika en enkele Europese landen geïntroduceerde, “islamofobie”. Het lijkt wel een moderne versie van kruistochten. Net zoals toen zijn er wel genoeg goedgelovige/domme mensen die net als kudde schapen achter de leider aan lopen.
  Dit is voor mij voldoende reden om mij te verontrusten over de toekomst van mijn gezin in Nederland.

 18. sorry hoor, maar ik zou niet weten wat je in turkije zou moeten gaan zoeken.ik ben er iedere jaar met de vakantie en het wordt daar alleen maar slechter. Vele neefjes en nichtjes van mij, ook hoogopgeleid klagen van alle kanten.Ik zou zeggen, ga maar een paar jaar werken en kom dan praten

 19. @ tayfun, jij zegt dat het slecht gaat maar de cijfers zeggen dat niet en het gaat ook niet goed met NL… en trouwens ik ken genoeg mensen die het daar uitstekend hebben

  groetjes

 20. Klopt helemaal Koniali, Turkije heeft momenteel een van de betere economieën van de wereld. Beter dan Nederland trouwens. Voorlopig rooskleurig dus. Ik ken heel veel mensen die het beter hebben dan wij terwijl ik en mijn partner beide werken. Ik denk dat Tayfun net de verkeerde mensen heeft gesproken want de statistieken zeggen meer dan enkele kennissen en/of vrienden uit Turkije. Met alle respect voor Tayfun trouwens.

 21. Voor veel Turken is het ook rationele keuze. Aan de ene kant een land dat gem. 7,5% groeit met een gem. leeftijd van 28 en aan de andere kant een land die met mondjesmaat 1% groeit met gem. leeftijd van 40.

 22. Mijn vrouw voldoet aan dit beeld. Altijd maar heimwee, maar teruggaan is een kans die te verwaarlozen is.
  Ik vraag me af of die verharding alleen in NL naar de Turkse mensen is, en of die verharding naar westerlingen niet afspeelt in Turkije.
  Natuurlijk maak ik me zorgen om intolerante populistische politici, maar meer nog om de mensen die er op stemmen.
  Ik ken Turkije alleen als vakantieland. Maar stel dat mijn vrouw kiest om terug te keren? Wat ik van Turkije weet, is alleen maar gebaseerd op vakantie ervaringen. Niet alleen in toeristenplaatsen, maar ook tussen de “gewone” bevolking.
  Zou IK DAAR kunnen leven? Krijg ik niet dezelfde problemen als anderen hier?
  Laten we eerlijk zijn, de PVV is veel jonger dan de Grijze Wolven. In hoeverre krijg ik te maken met discriminerende aanhangers van de Grijze Wolven?
  Zou mijn vrouw er zich nog wel thuis voelen?
  Je bent natuurlijk de maatschappij gewend hier, en die is niet alleen maar slecht.
  Veelal hoor ik van de Turkse mensen dat zij zich in Turkije ook als buitenstaander voelen.
  En ik ken diverse mensen die Nederland in Turkije missen, en blij zijn als ze op Schiphol aangekomen zijn.
  Hebben we het wel over heimwee naar Turkije?Hebben we het niet over heimwee naar de periode in Turkije toen men weg ging en eigenlijk heel iemand anders was?
  Beseft de machinist in dit filmpje en vele andere misschien wel dat zij hier een buitenstaander zijn en in Turkije ook? Dat er eigenlijk niets meer is om naar terug te gaan. De angst nergens meer bij te horen?
  Ik zou, als ik emigreer naar Turkije als Turk gaan leven (als dat 100% gaat) De taal, de gebruiken, het respect, de omgang met mensen.
  Accepteren dat je niet alle luxe (misschien) in je huis kan betalen die je hier standaard in je huurhuis krijgt. Je medenzeggenschap bij je werkgever. Binnen een uurtje je passport aangevraagd hebben, en klagen dat het lang duurt. Redelijk veilig in het verkeer kunnen rondrijden, omdat hier hoge eisen aan de techniek en de handhaving worden gesteld.
  Het vergt nogal wat aanpassing om in Turkije te gaan wonen, maar daardoor realiseer in me wel dat het andersom ook niet makkelijk is (geweest)
  Ik denk dat je het alleen maar voor jezelf makkelijker kan maken als je kiest. EN dan bedoel ik er 100% achter staan. Bereid zijn op te geven en je aan te passen. Ik kan toch niet verwachten dat heel Turkije zich aan mij aanpast? Onzin te eisen van de Turkse regering om de correspondentie ook in het Nederlands te doen, omdat ik daar toevallig ben gaan wonen.
  Zijn dat belangrijke dingen voor mij, dan weet ik dat ik geen kans van slagen in Turkije heb. Dus als ik wil gaan, dan moet ik ervoor kiezen mijzelf aan te passen.
  Ik kan me voorstellen als ik blijf hangen in de Nederlandse manier van leven en verwacht dat mijn omgeving zich Nederlands gaat gedragen, ik hemwee krijg als dat niet gebeurd.
  EIgenlijk geld dit ook voor mijn vrouw. Als we besluiten hier te blijven moet zij daar ook voor kiezen en met de flow meegaan. Als we kiezen voor Turkije moet ik er ook voor kieze met de flow mee te gaan.
  En net als met een rivier is zwemmen tegen de stroom in dodelijk vemoeiend met het risico op verdrinking.

 23. wij hebben het gedaan mijn man is Turks en ik ben Nederlands
  Ik heb met heel snel kunnen’aanpassen’hier ik heb werk als hostess dus ik heb nog veel met nederlanders te maken.
  Ik heb geen spijt van onze keuze, maar het is wel zo dat Turkije niet meer is als het land wat ze toen hebben achtergelaten….mijn man had in het begin meer moeite om zich hier aan te passen dan ik…..en het is ook wel zo dat de turksen je hier zien als ‘yabanci’maar daar moet je gewoon boven blijven staan
  het leven is hier heerlijk :turk: :ned:

 24. halloo allemaal ik ben het eigenlijk een beetje zatvan al die acceptgiros en alleen maar hard werken omte overleven laatste jaren. In junie 2012 hebik een onderzoek gedaan in turkije wat ze daar betalen inde maand ik bedoel vaste lasten mensen die een huis hebben zitten vrij goed 1 gas 2 elektra 3water is gelijk aan 50eurotjes de rest was luksezoals telefoon internet aansluiting e.n.z mensen betalen geen ziekenfonds of belasting wordt verplicht doorde werkgever betaaldt als je een keer brief krijgtis lukse kennen ze bijna niet blijft inderdaad een grote stap omte keren maar alles heeft eeen eerste keer ik ben zelf van plan om terug te keren en eens perjaar mijn verienden kennissen te bezoeken in amsterdam en ik gun iedereen het beste groetjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!