Te weinig stemmen voor grondwetswijziging

2
621

De Turkse regering moet een tegenslag verwerken bij haar pogingen de grondwet te veranderen. Een van de meest omstreden grondwetswijzigingen kreeg maandag in het parlement 327 stemmen. Drie stemmen te weinig om de wijziging aangenomen te krijgen en haar in een referendum te mogen voorleggen aan de kiezers.

De politieke partij van Erdogan heeft 335 zetels en dit is eigenlijk net genoeg om de grondwetswijzigingen aangenomen te krijgen. Maar de stemming was geheim en waarschijnlijk hebben acht leden van de partij stiekem toch tegengestemd.

2 REACTIES

  1. Aan de ene kant denk ik: goed, om het gedachtengied van Atatürk te beschermen is het noodzakelijk om partijen te kunnen verbieden. Dus Artikel 8 van de grondwet, waar deze setemming over ging, mag niet worden gewijzigd.
    Aan de nadere kant denk ik: wat is een democratie waarin pertijen verboden worden en het leger blijkbaar de wens van een meerderheid moet neerslaan?

  2. Het lijkt mij nooit goed dat een parlement veel invloed heeft/krijgt op bijvoorbeeld de rechterlijke macht. Zo’n ‘modernisering’ zou m.i. in strijd zijn met Europese structuren. Goed dus dat de grondwetswijziging (nog?) niet doorgaat.
    De seculiere staat moet in een land als Turkije – met zijn brugfunctie tussen de Arabische wereld en Europa/Amerika – zeker verdedigd worden en religieuze partijen mogen/moeten om die reden verboden worden.
    Ik vind dat wij (lees: de mensheid) er alles aan moeten doen om verdere verharding van standpunten tussen de islamitische en de christelijke wereld te voorkomen.

    Klaske

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!