Symposium Rechten van Oejgoeren

0
597
Symposium Rechten van Oejgoeren
Symposium Rechten van Oejgoeren

Turks Academische Studenten Associatie (TASA) en Amnesty International organiseren gezamenlijk een symposium getiteld, “Rechten van Oejgoeren”. Het symposium vindt dinsdag 30 maart 2010 plaats om 18:45 uur op de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Tijdens dit symposium zal er aandacht worden besteed aan discriminatie, economische en culturele onderdrukking, en slavernij in het Westen van China waar de Oejgoeren dagelijks mee geconfronteerd worden.

Aan dit symposium zullen de volgende sprekers deelnemen:

  • Rebiya Kadeer; voorzitster van de World Uyghur Congress
  • Harry van Bommel; Tweede Kamerlid van de SP
  • Yvette Lawson; Werelddeelcoördinator Azië Amnesty International
  • Andrew Martin Fischer; ’senior lecturer in Population and Social Studies

Achtergrond

Oejgoeren zijn een Turkssprekende, voornamelijk soennitisch Islamitische groep met een lang geschiedenis in het hart van Azië. Zij zijn gesitueerd in het westelijke regio van China, een gebied waarop vele rivaliserende rijken, krijgers en etnische groeperingen hun aanspraak op hebben gedaan. In 1949 is dit gebied geannexeerd door de Volksrepubliek China. In 1955 heeft de Volksrepubliek China het gebied benoemd tot Xinjiang Uyghur Autonome Regio (XUAR) waarmee dit gebied volgens de Chinese grondwet de etnisch minderheden de mogelijkheid heeft gegeven om hun eigen autonome regering te vormen.

Na medio 1990 hebben de Oejgoeren in de regio een agressieve campagne moeten doorstaan die door de Chinese autoriteiten werd gevoerd. Deze campagne was gericht tegen de “drie kwaden”: “terrorisme, separatisme en religieuze extremisme”. Dit heeft geleid tot stijging van willekeurige arrestaties van Oejgoeren, oneerlijke rechtszittingen, martelingen en ontheffing van economische, sociale en culturele rechten. Sinds de aanval in de VS op 11 september 2001 is deze situatie verslechterd en leven de Oejgoeren in ernstige onvrede door de intensificatie van de Chinese autoriteiten die gesteund wordt door het internationale beleid tegen terrorisme. In 2008 zijn een serie van gewelddadige incidenten, die volgens de Chinese autoriteiten door Oejgoers separatistische groepen zijn veroorzaakt, als reden gehanteerd voor het meedogenloze inzinking van de Oejgoerse populatie. In juli 2009 hebben er demonstraties plaatsgevonden in Urumqi en andere steden die bloederig terneer zijn geslagen. (Bron: Lokum.nl)

Informatie

Locatie: Vrije Universiteit zaal KC-07 (De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam)
Datum: 30 maart 2010
Tijd:18:45 -21:30
Voertaal: Nederlands en Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!