Home Nieuws Studenten bezetten Starbucks café van universiteit in Istanbul

Studenten bezetten Starbucks café van universiteit in Istanbul

3
790
Studenten bezetten Starbucks café
Studenten bezetten Starbucks café

Al drie dagen lang bezetten meer dan 50 studenten het Starbucks café van de Boğaziçi Universiteit Campus in Istanbul uit protest tegen de voedselprijzen op school. Het protest word vervolgd door een studentenmars.

De studenten namen hun eigen koffie, thee, broodjes en zelfs tapijten mee naar de Starbucks in kwestie. Het personeel van het café werkt gewoon door tijdens de bezetting en serveert gratis koffie aan klanten, maar niet aan de demonstranten.

“Ons doel is om aandacht te vestigen op het grote geheel, dat gaat over ons campus leven. De campus is omgeven door dure winkels en langzaam maar zeker beginnen ze ons als ‘gewone’ consument te beschouwen”, zegt Yıldız Tar, een student politieke wetenschappen en internationale betrekkingen.

Studenten benadrukten ook de lage kwaliteit van de restaurants op de campus. “We voelen ons verplicht gesteld om naar de fancy café’s te gaan, maar dat is niet wat we nodig hebben. De bezetting van de Starbucks is symbolisch”, aldus Tar.
“We blijven in het Starbucks café tot men akkoord gaat met onze voorwaarden. De campus is van ons, niet van de grote bedrijven,” volgens James Kiger uit Californië.

Studenten bezetten Starbucks café
Studenten bezetten Starbucks café

De voorwaarden die de studenten eisen bestaan uit het krijgen van goedkopere cafés, het aanbieden van vegetarische gerechten en gezondere maaltijden in de restaurants.
Voordat de Starbucks koffieshop werd geopend op de campus, zat er een kapsalon. De salon werd twee maanden geleden verkocht.

Studenten willen het recht om hun inbreng te geven over dergelijke kwesties en de meeste van de wetenschappers aan de universiteit ondersteunen hun zaak, waaronder socioloog Tuna Kuyucu. “In de afgelopen jaren is onze universiteit in een proces van gentrificatie terecht gekomen. Er zijn nu twee soorten slaapzalen: een voor rijke studenten en een voor de armere, wat onaanvaardbaar is “, zei hij.
De leiding van de universiteit echter, is bezorgd over de protesten. Een plaatsvervangend rector sprak met de bezetters en waarschuwde hen om de bezetting te beëindigen.

In een schriftelijke verklaring die woensdag openbaar werd gemaakt, gaf Starbucks aan zichzelf niet te beschouwen als onderdeel van het conflict en hoopte dat de situatie spoedig zou worden opgelost. “We steunen het recht van de studenten om hun zegje te doen, maar we maken ons ook zorgen over de consument die het recht heeft om in een plezierige omgeving hun koffie te drinken”, aldus de verklaring.

3 REACTIES

  1. Mocha White is zeker wel goed te doen bij de Starbucks! Maar je moet daar niet een stroopwafel kopen 😀 Voor de prijs van 1 stroopwafel kun je een heel pak kopen bij de BIM!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in