Home Nieuws Stembureaus open; lokale verkiezingen in Turkije van start

Stembureaus open; lokale verkiezingen in Turkije van start

15
598

De gemeentelijke verkiezingen in Turkije zijn van start gegaan. Meer dan 52 miljoen Turkse kiesgerechtigden hebben vandaag de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete partij.

De mega-spandoeken, posters, vlaggen en rondrijdende partijbusjes met knallende speakers verdwijnen uit het straatbeeld, Turkije gaat vandaag massaal naar de stembus. Misschien is het wel één van de meest interessante dagen in de politieke periode sinds de AKP in 2003 aan de macht is gekomen. Blijft de partij van Recep Tayyip Erdoğan aan het roer, of neemt de grootste oppositiepartij CHP straks het heft in handen?

De stembureaus zijn vandaag, zondag 30 maart 2014, om 7.00 uur in het oosten van het land opengegaan. Er kan daar gestemd worden tot 16.00 uur vanmiddag. In het westen van Turkije kan men vanaf 8.00 uur ’s ochtends tot 17.00 uur ’s middags bij de stembus terecht.

Belangrijkste steden

Istanbul, Ankara en Izmir zijn misschien wel de drie belangrijkste steden in de lokale verkiezingen, onder andere vanwege het grote aantal inwoners.

In Istanbul, de grootste stad van Turkije, zijn er zo’n 8.8 miljoen stemgerechtigden, gevolgd door de hoofdstad Ankara met ruim 3,2 miljoen. In de derde grootste stad van het land, Izmir, kunnen zo’n 2,8 miljoen mensen vandaag hun stem uitbrengen.

Websites die verslag doen en waar rechtstreekse uitslagen te vinden zijn:
http://yerelsecimler.withgoogle.com/
http://www.trtsecim.com/

15 REACTIES

 1. Ik ben dat het vandaag weer over is. gek werd ik ervan. een maand lang die herrie en hysterisch gedoe. phoe en dat in een dorpje. hoe het is gegaan in de grote steden wil ik niet een weten

 2. Dik verdiende overwinning. Antalya hebben ze erbij gewonnen. Adana voorlopig ook. Ben benieuwd hoeveel meer provincies ze erbij krijgen.

 3. En weer hebben de oplichters gewonnen , weer is er overduidelijk met stemmen gesjoemeld maar de wereld doet er niks tegen!

  In Ankara werd na telling uitgebracht dat de CHP gewonnen had .
  Even later werd bekend na een zogenaamde hertelling dat toch AKp gewonnen had.

  Nu de akp zogenaamd ook in Antalya en Adana gewonnen heeft zal het met het toerisme ook bergafwaarts gaat als de haatbaarden en burkas hun intreden doen.

 4. @antonieq

  Haatbaarden? Burkas? Als ik het niet beter zou weten dan zou ik zeggen dat je Moslims haat. Dat AKP heeft gewonnen is een zegen voor het volk. Ben je ooit in de Ege regio geweest? De genoemde regio is onderontwikkeld en niet te vergelijken met de Marmara regio. En nog iets extra’s: AKP moet je niet vergelijken met de Sharia4Holland en dat soort ongein, want AKP geeft om het volk.

  Als je bronnen hebt dat AKP een partij van oplichters zijn en er met stemmen geronseld zijn, geef dan bronnen aan of hou je stil want het klinkt onzinnig.

 5. Tsja, wat had je anders verwacht?
  Zelfs als je het aantal stemmen van de 2 grootste oppositiepartijen CHP en MHP bij elkaar optelt hebben ze nog niet zoveel stemmen gehaald als de de AKP.

  Het is nu wel duidelijk: De overgrote meerderheid staat als een huis achter het beleid van de AKP.
  Heel eerlijk gezegd was ik niet zo heel zeker van de ruime overwinning die nu opnieuw is behaald, temeer omdat de Capulcular vorig jaar zo luid en overduidelijk de straten terroriseerden. Ze leken inderdaad met heel veel te zijn. We hebben ook hier of deze website steeds gezegd dat de meerderheid zich inhield en stilletjes thuis op de bank op de verkiezingen zat te wachten om een tegengeluid te laten horen.
  Deze meerderheid heeft gisteren in grote getale op een rustige en democratische manier bij de stembus wraak genomen.

  Het enige waar ik bang voor ben is dat de Capulcular weer eens slechte verliezers zullen blijken te zijn en hun gelijk weer op ondemocratische wijze op straat willen gaan halen.
  Of misschien moeten ze nog maar eens een filmpje monteren…

 6. @Muhammedbey,

  ik haat geen moslims , ik heb een hekel aan mensen die het moslim geloof gebruiken om alles wat maar verboden is goed te maken ….AKP heet dat !!

  AKP is inderdaad niet gelijk aan Sharia4holland , AKP is gelijk aan maffia

 7. @Antonieq
  Ik krijg niet eens de kans om een berichtje te schrijven, of je bent me al voor met de gebruikelijke en verwachte Capulcular beschuldigingen zonder bewijzen.
  Het enige bewijs waar je mee aan komt zetten zijn verzonnen Twitter leugens.
  Waarom ben je niet als waarnemer bij een stembureau gaan posten, dan had je filmpjes van de fraude kunnen maken en ons kunnen overtuigen.

  In Ankara hebben 29.500 mensen meer voor de AKP gestemd dan voor de CHP. Dat is niet een getal dat je er even tussendoor manipuleert.

  Waarom is het toch zo moeilijk voor je om de democratie te respecteren, ook als die in je nadeel uitvalt?
  Slecht verliezer dus.
  Dat wordt het komende jaar weer wat potjes en pannetjes stuk slaan op straat.

 8. @ Antonieq

  ‘Ik haat geen moslims, maar…’
  = klinkt als
  PVV Wilders. Ook zo’n looser waar niemand iets mee te maken wil hebben.

 9. Wil je aub de partijen die afgelopen eeuw hebben geregeerd en de AKP in 10 jaar vergelijken? Als je al 14 jaar of langer in Turkije woont dan zou je moeten weten dat Turkije in diepe schulden zaten en in een grote crisis beleefde. De DSP en MHP waren gewoon gevlucht voor de consequenties voor het volk. Toen kwamen er nieuwe verkiezingen aan en AKP won en heeft veel veranderd wat de vorige partijen verprutst hadden.

  Menderes werd opgehangen door de seculiere officieren(heel democratisch), Özal werd eerst bijna doodgeschoten en later vergiftigd(ook zeer democratisch), Erbakan werd eerst uitgelachen door politieke tegenstanders maar later afgezet toen hij de verkiezingrn had gewonnen(toppunt van democratie). En als laatst Erdogan. Hij werd tot in ieder geval 2008 lastig gevallen omdat hij daadwerkelijk verandering bracht. Kamer Genc, voorbeeld van democratie, riep het volk op om een staatsgreep te steunen ondanks dat Erdogan door het volk gekozen is (zolang Kamer Genc een seculiere AKP-hater is is het democratisch).

  De AKP maffia heeft ook veranderingen voor Alevieten gebracht(hoe is het toch mogelijk). Voorheen durfde Alevieten niet te zeggen dat ze Alevi zijn en stonden ze bekend als linksen(communisten, ofwel staatsvijanden). Tegenwoordig mogen ze zeggen dat ze Alevi zijn en mogen ze zelf trots zijn op hun identiteit.

 10. Duidelijk. 55% heeft in dit ‘referendum’ NEE gezegd tegen sultan Erdogan, dus nu optyfen voordat hij Turkije nog meer tot een lachertje maakt.

 11. de overige 55% is verdeeld over CHP, MHP en BPD.
  BDP stemmers stemmen op hun partij omdat ze koerd zijn en daarom het aan hun partij gunnen. Groot gelijk. MHP stemmers, 17%, stemmen grotendeels ook door hun ideologische gedachten. Niet perse omdat ze tegen AKP zijn. Ik ken echt veel mensen die dankbaar zijn voor wat AKP gedaan heeft voor het land en volk, maar omdat hun gevoel bij CHP ligt op CHP stemmen, ondank dat ze de huidige leiders van CHP incapabel vinden. Maar om ideologische reden toch op ze stemmen.

 12. Als sociale media verboden worden ( lees : geblokkeerd of verboden ) omdat er kritiek is op een persoon of partij dan verdwijnt de democratie. Dan hou je een totalitair systeem over wat niet meer past in een modern 2014. Het gevaar bestaat dat zo’n regime in een isolement geraakt, en dat willen we niet voor Turkije.

 13. @Frank
  Ik ben het met je eens dat het compleet verbieden van social media niet gewenst is.
  Echter laten de beheerders / eigenaren van de social media sites ook steken vallen, niet alleen in Turkije maar wereldwijd overigens.
  Men wil zich steeds verschuilen achter het argument ‘wij runnen slechts de server en wat er doorheen gaat is niet onze business’. Maar dat is het juist wel, want ze willen aan de andere kant om commerciële redenen precies weten wat er doorheen gaat en wie met wie verbinding zoekt. En ze weten dat ook.
  Ze weten dus ook heel goed dat er criminele activiteiten plaatsvinden, zoals opzetten tot haat, leugens, laster, intimidatie, provocatie etc, etc.

  Zij hebben de plicht om te filteren. Dat ze daartoe ook goed in staat zijn blijkt ook wel op YouTube, waar de porno filmpjes ook netjes verdwijnen achter een 18+ schild.
  Als zij geen zelfdiscipline tonen, dan worden zij door een nationale rechter daartoe verplicht. En aan een rechterlijke uitspraak moeten zij zich net als ieder ander houden. Doe je dat niet, dan volgen er maatregelen.

  Dat is dus ook exact wat er nu ook in Turkije is gebeurd. Maar Turkije is niet uniek en ook zeker niet het eerste land waar dit gebeurd.
  Het gebeurde in vele andere overigens uiterst democratische landen zoals de VS en de UK.
  Daar zijn de regimes ook niet echt in een isolement geraakt en ook in Turkije zal dat niet gebeuren, maak je geen zorgen.

 14. Zoals eerder al hier op de site vermeld de volk zal zijn geluid laten horen tijdens de verkiezingen ….! en de meerderheid heeft gesproken ….!!!

  Nu het volgende zoals sommigen hier beweren….
  AKP heeft de laatste 12 jaar meegedaan aan dacht ik 8 verkiezingen ( kan iemand nou zeggen waar ze hebben verloren ) en waar elders in de wereld een partij zoveel verkiezingen achter elkaar heeft gewonnen.
  …. wat een stilte juist helemaal niet…!

  we hebben een gezegde in Turkye bukemedigin eli opmelisin..! of yigidi oldur hakkini yeme..

  Wat de AKP gedaan heeft in de afgelopen 12 jaar daar kunnen ze alleen maar van dromen in de rest van de wereld….!

  Als M. de hond over I pad scholen praat is het high tech terwijl ze in turkye de pilot al klaar hebben ….geen lof voor erdogan maar alleen maar haat…!

  Ik vraag me af welk project de oppositie in de afgelopen 12 jaar meee zijn gekomen …geen een..! Natuurlijk niet want ze zijn opposite…toch dat zegt Kemal kilincdaroglu… als ze vragen aan jullie doet AKP dan helemaal niks goed dan moet je zeggen nee waarom niet dat is de taak van de oppositie…

  Wanneer gaan de capulcular , geziciler of de rest is wakker worden en gaan ze hun leiders is aanpakken dat ze zo onbekwaam zijn dat ze niks kunnen inbrengen dat ze geen betere projecten kunnen voorleggen….!
  KOM MET IETS BETERS EN JE ZULT ZIEN DAT DE VOLK DAN OP DE ANDERE PARTIJEN STEMMEN>>>>!

  OPPOSITIE WARD WAKKER>>>>>>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.