Stedelijke transformatie start vandaag met ‘explosieven’

1
654
Stedelijke transformatie start vandaag met 'explosieven'
Stedelijke transformatie start vandaag met 'explosieven'

Turkije’s stedelijke transformatie project van 400 miljard dollar begint vandaag met de sloop van 10 gebouwen in Istanbul. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van emulite (een soort explosief).

De eerste stap van het project wordt uitgevoerd in de Havaalani buurt in Esenler, Istanbul. Het project gaat ceremonieel van start in de aanwezigheid van premier Recep Tayyip Erdoğan en minister van Milieu en Ruimtelijke Ordening Erdoğan Bayraktar. De twee zullen later ook samen de emulite explosieven laten ontploffen, waarmee tien logementgebouwen in het defensiegebied Sarıgazi (Istanbul) zullen worden gesloopt.

De voorbereiding

In totaal zijn er 5000 gaten geboord in de dragende kolommen van de tien gebouwen. Het duurde tien dagen om de 440 kilo emulite en 8000 vertraagde capsules te plaatsen. Om te voorkomen dat er tijdens de ontploffing stukken beton in het rondvliegen, is er een drie stappen veiligheidsplan opgesteld. Veel van de betonnen kolommen worden voor de sloop ingepakt met speciaal materiaal.

De manier waarop de gebouwen worden gesloopt bespaart veel tijd. In slechts enkele seconden zullen de gebouwen met de grond gelijk zijn gemaakt.

Emulite staat bekend als een veiliger materiaal dan dynamiet en het is ook milieuvriendelijker, door het ontbreken van schadelijke stoffen in de formatie. De methode wordt toegepast in vele landen, niet alleen bij het slopen van gebouwen, maar ook bij het afbreken van grote rotsen die in de weg staan bij bijvoorbeeld wegenaanleg.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!