Home Nieuws Sinterklaas voor één dag in Turkije

Sinterklaas voor één dag in Turkije

36
822

Turkse Nederlanders die in Turkije wonen, geven de traditie van Sinterklaas graag door aan hun kinderen. ‘Ik vierde Sinterklaas in Nederland toen ik klein was, dus het is leuk om het te kunnen meegeven aan mijn kinderen.’, zegt één van hen, Nermin Celik (38). Wie in Turkije de Sint wil zien, kan terecht op het Nederlandse consulaat in Istanbul en de ambassade in hoofdstad Ankara.

Hüseyin Celik (38), man van Nermin en vader van drie kinderen tussen de 2 en 8 jaar, vindt het jammer dat Sinterklaas in Turkije puur een kinderfeest is. Hij is in Rotterdam geboren en getogen, Nermin woonde er dertig jaar. Het stel verhuisde drie jaar geleden voor Hüseyins werk bij de ING-bank naar Istanbul. Hüseyin: ‘In Nederland vierden we ook op het werk pakjesavond. Dat mis ik, de hele sfeer er omheen. Ik ben dankbaar dat we bij het consulaat terecht kunnen met de kinderen, om ze in ieder geval te kunnen laten zien wie de Sint is.’

Behalve Sinterklaas, houden Nermin en Hüseyin ook het Paasfeest erin nu ze in Turkije wonen. Maar niet zozeer de christelijke traditie, zegt Nermin: ‘We verstoppen eieren. Ik denk dat we over een paar jaar weer terug gaan naar Nederland, dus voor de kinderen is het handig als ze de Nederlandse cultuur niet kwijtraken. Dan kunnen ze straks makkelijk weer meedoen.’
‘Het Sinterklaarfeest in Istanbul’, vervolgt ze, ‘is verlijkbaar met het Sintfeest voor de kinderen in Nederlandse bedrijven. Sinterklaas voor één dag.’

Pepernoten en speculaas

Die ene dag, dit jaar op 3 december, begint met de aankomst van de Sint bij het Nederlandse consulaat in Istiklak Boulevard, de drukste winkelstraat van de Istanbul. Nermin: ‘De lokale bevolking kijkt er vreemd van op. Je ziet ze denken: is dat de Kerstman? Het is leuk om bij de groep mensen te horen die wél precies weten wie de Sint is.’ Semiha Ünal (44) heeft een paar keer in de stoet van Sinterklaas op Istiklal Boulevard meegelopen. Als zwarte piet. ‘Veel Turken maken dan foto’s. Ze kennen Sinterklaas niet, wat gek is als je bedenkt dat hij in Turkije geboren is.’
Daarna zijn er cadeautjes, pepernoten en speculaas. Wat twintig jaar geleden begon als een klein feestje met een opkomst van tien, trekt nu zo’n 120 kleintjes, zowel Nederlandse kinderen van ambassadepersoneel en expats als kinderen van Turks-Nederlandse ouders.

Voor Semiha, die van haar 1ste tot 18e in Nederland woonde, was het meedoen aan het Sintfeest in Turkije een emotioneel moment: ‘Ruim twintig jaar heb ik de Sinterklaassfeer moeten missen. Tot ik drie jaar geleden van een kleinere stad naar Istanbul verhuisde. Ik kon via de Nederlandse vereniging, die het Sintfeest organiseert, meedoen als zwarte piet. Echt, ik was als een kind zo blij!’
Tot haar verdriet blijft Semiha dit jaar ongeschminkt en onverkleed: ze heeft een probleem met haar enkel. Semiha: ‘Als ik zwarte piet ben, wil ik het goed doen. Ik kan nu niet huppelen.’

Door: Fréderike Geerdink
Bron: journalistinturkije.nl

36 REACTIES

 1. Ik wens jullie heel veel plesier met de aankomst van de sint in diverse plaatsen in Turkije. Dit wenst de eerste Sint van Marmaris jullie toe. En smakelijk aan het lekkers daar.

 2. Sint basindaki hac isareti ile bizi temsil etmiyor,ne onemi var cocuklar eglensin diyebiliriz ama yakinda kerst,cam agaci yilbasi, pasen derken hepten bozulup gidecegiz…Taklide son orjinal olalim.

 3. sint bu saatten sonra tr de bilinmis ne kadar onemli?? turkiyede ataturku tanimayan cocuklar var,, once kendi kulturumuzu bilsek!!

 4. Ik ben zelf ook hier geboren maar wij vieren niet thuis met de kinderen! Op school voldoende! Wij hebben genoeg belangrijke dagen die wij kunnen vieren ipv sint!

 5. Sinterklaas komt uit Turkije Serpil.. Blijkt dus dat jij zelf ook niet goed op de hoogte bent! haha 😀

  Voor de rest: Leuk voor de kinderen natuurlijk

 6. Nasrettin hocayi esekten alip ata bindiririz ne dersiniz? Sinterklaas’in cok önemli bir hiristiyan alimi oldugunu barcelona sanat müzesinde göre bilirsiniz. Baska dinden olan mensuplara yapilan iskencelere Saint Nicolas göz yumdugu hatta destekledigi resamlardan adeta okuya bilirsiniz. Onu gururla cocuklarimiza injekte etmemize alkis beklemiyorsunuz herhalde? Cok masum sandigimiz bisey cokta derin bir tarih tasiya bilir. Bunu unutmamak ve bu “”heilige man”i anmak icin bir gelenek haline getirmisler. Biz bizim Müslüman alimler icin ne yapiyoruz????????

 7. Ook in Antalya wordt Sinterklaas gevierd, met de aanwezigheid van Sint en Piet op de Nederlandse school. Erg leuk en er wordt ook een flinke opkomst verwacht onder de Nederlandse community hier. Mijn dochter van 3 is ‘vol verwachting’ en samen met het zetten van haar schoen thuis en een zak pepernoten meegenomen uit Nederland hoeft ze zo niks te missen van deze heerlijke traditie!

 8. Ümmügülsüm Sahin-Koca ik heb graag dat je voor je zelf spreekt en geen wij of zij in je zinnen gebruikt 😉 dank je wel.

 9. az once bana markette kasada bu gune ozel biskivuler var hayir almiyorum abicim..Ben cocukken Nasrettin Hoca hikayeleri okurdum hemde cok eglenirdim. Bu sint denen papaz da kimmis…

 10. Door mensen als Ümmügülsüm Sahin-Koca worden islamitische kinderen gehersenspoelt door ze te leren dat alles wat christelijk is verkeerd is en niet door moslims uitgeoefent kan worden, grappig, deze persoon heeft zeker nooit wat van hz. Mevlana gelezen, iets wat wereldbekend is en een deel uitmaakt van de Turkse cultuur, laat je kinderen boeken lezen in plaats van onzin van jezelf.

 11. Gezien mijn reactie weg is gelaten, kan ik niet meer terug kijken of ik wij /zij heb gebruikt. Ik heb slechts uit goede bedoelingen willen verwoorden, dat niet alles onschuldig lijkt als dat het er uit ziet. Wij lezen graag boeken en gaan graag de museas af, misschien wel meer dan een gemiddeld nederlandse gezin. Mijn informatie komt niet zomaar uit de lucht vallen, misschien is het goed om inderdaad meer te verdiepen in je eigen geschiedenis en ook die van een ander! De relekwien die in de kunstmuseum van Barcelona zijn tentoongesteld, lezen boekdelen. Het is uitzonderlijk dat zelfs europeanen sinterklaas vieren, gezien de gruweldaden. Laat Mevlana aub hierbuiten, zelfs Mevlana zou Saint Nicolas daden verafschuwen. :)) Lezen is op zich een topprestatie, maar een eigen mening vormen des te beter, het moet juist ervoor zorgen dat je geen makke schaap wordt!! Zei mijn docent altijd! :)))

 12. Jammer dat er ook op zo n leuk NL feest wederom word gezei… over christen en islam. Laat nou toch eens 1 ding gewoon zoals het is. En laat de mensen en kinderen die dit leuk vinden in hun waarde. Zo wie wil er pepernoten. roep maar dan strooi ik ze ff uit. Heb ze net vers uit NL daar ons eerste kindje 19 nov. geboren is en opa en oma uit NL uiteraard zijn overgekomen. We hebben ook beschuit met muisjes en natuurlijk kruidnoten overlaten komen. Nou mensen roep maar hor wij strooien wel. Prettige feest dagen en geniet van elkaar.

 13. Serdar bey, Sinterklaas is gisteren in Antalya geweest. In Antalya bestaat de stichting Lale waar kinderen met Nederlandse roots (ook turkse kinderen die geboren zijn in Nederland) Nederlandse les kunnen krijgen. De Sint was daar Zaterdag op bezoek.

 14. Serdar bey, Sinterklaas is gisteren in Antalya geweest. In Antalya bestaat de stichting Lale waar kinderen met Nederlandse roots (ook turkse kinderen die geboren zijn in Nederland) Nederlandse les kunnen krijgen. De Sint was daar Zaterdag op bezoek.

 15. Sinterklaas is gewoon een geweldg feest! waar je ook in de wereld zit..het is e blijft een geweldige traditie! gewoon blijven vieren iedeen! ps..in Nederland hebben we ook tijdens basischool jaren 23 april gevierd…ook de niet Turkse kinderen deden mee….dus laten we aub met zijn allen gezellig Sint en zjn Pieten verwelkomen..:)

 16. Het heeft niks met hersenspoelen te maken maar alles met respecteren van beiden culturen. Wij vieren Turkse en Nederlandse feesten en zie daar niks verkeerds in.

 17. voor de de turkse mensen is dit.
  Ik als turk vader van 2 kinderen.
  Woon al 30 jaar in nld
  Kerst sinterklaas etc het hoort erbij.
  dit wil niet metteen zeggen dat je christelijk bent.Als je hier werkt dan heb je ook lusten en lasten leef gewoon lekker gezellig mee.
  wil je dat niet en ben je zo druk met je eigen cultuur wat houd je dan tegen?
  En wat heb ik eraan als we alles weten maar toch hier blijven wonen en werken hypokriet. :turk:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in