Semih Kaplanoğlu co-producent van Aida Begic’s nieuwe film

1
614

Semih Kaplanoğlu, de Turkse filmmaker wiens drama “Bal” (Honing) de Gouden Beer award won voor beste film tijdens het Film Festival in Berlijn vorig jaar, zal meewerken aan een nieuwe film van de Bosnische Aida Begic.

De twee filmmakers kondigden deze week hun samenwerking aan tijdens het Sarajevo Film Festival, waar Begic een van de zes internationale filmregisseurs was die inspanning leverden aan de productie “Unutma Beni Istanbul” (Vergeet mij niet, Istanbul) als onderdeel van het festival programma. Geproduceerd door regisseur Hüseyin Karabey, werd “vergeet mij niet, Istanbul” opgedragen als onderdeel van het ‘İstanbul Culturele Hoofdstad van Europa 2010′ programma.

Begic’s volgende film, “Mamac” (aas), wordt “een sterke film over Sarajevo,” volgens Kaplanoğlu, die het filmscenario dat hij zal co-produceren al gelezen heeft. “Eigenlijk ben ik hier (op het Sarajevo filmfestival) om Aida te ondersteunen, maar ik ben net zo enthousiast als zij is”.

“Mamac” zal de verhalen vertellen van mensen die geboren zijn tijdens de belegering van Sarajevo in de jaren ’90 en nu dus rond de 20 jaar oud zijn. “De eerste ervaring die deze mensen hadden in hun leven, hun eerste kennis over het leven, was over oorlog,’ zei Begic. De jonge scenarioschrijfster / regisseur zei dat ze van plan is om in november te beginnen met de opnames van de film. Ze verwacht volgend jaar zomer voor de 18e editie van het Sarajevo Film Festival klaar te zijn.

Over de samenwerking tussen Kaplanoğlu en Begic vertelde Kaplanoğlu de verslaggevers dat de Turkse cinema in de afgelopen jaren erkenning heeft verkregen op internationaal niveau en dat dit soort samenwerkingen het gevolg zijn van deze trend. “De Turkse filmindustrie is nu gestart met het delen van haar ervaring met regionale buren.”

Kaplanoğlu zei tevens dat de effecten van de Turkse tv-series getoond, in de Balkan landen, ook niet moeten worden onderschat: “Deze tv-shows zijn echt geliefd bij het publiek in de hele Balkan, omdat we onder andere een gemeenschappelijke geschiedenis hebben. Dit is ook een resultaat van het Turkse ‘nul problemen met de buren’ beleid.”

“Turkije heeft een voortdurend ontwikkelende filmindustrie en zoveel niet vertelde verhalen. De Turkse cinema is een ‘schone slaapster’, en deze schoonheid is inmiddels wakker geworden,” aldus Begic .

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!