’s Werelds oudste erotische afbeelding gevonden

2
942

Mannen uit de Steentijd geloofden blijkbaar in een hiernamaals waar ze konden ravotten met mythische wezens. Wetenschappers hebben een beeld gevonden dat wel eens ’s werelds oudste erotische afbeelding zou kunnen zijn.

Het beeld werd ontdekt door een Duits team dat aan het graven was bij ’s werelds oudste tempel, daar vonden ze een 12.000 jaar oude afbeelding van een penis in erectie.

Het beeld is uitgehouwen op een steen bij de Göbekli Tepe tempel in Şanlıurfa in Turkije en is naar schatting nog zo’n 7000 jaar ouder dan de Stonehenge. De steen toont een onthoofde man met een penis in erectie, die aan het ‘spelen’ is met mythische wezens.

Jens Notroff, een woordvoerder van het Duitse Archeologisch Instituut, zei: “Op de foto kun je duidelijk op de carving een lichaam van een man zien met een penis in erectie.” Op de afbeelding is ook een reuzen gier, een schorpioen en een vreemde schijf te zien, die waarschijnlijk de zon voorstelt.

Jens Notroff, van het Duitse Archeologische Instituut legt uit: “De man zijn hoofd ontbreekt. Het hoofd werd gezien als de drager van de ziel, een afbeelding zonder hoofd betekent dus dat iemand dood is en zich in het hiernamaals bevind..

Notroff vermeld verder dat ze nog aan het uitzoeken zijn wat de betekenis van de afbeeldingen precies is.
“Je zou het kunnen vergelijken met iemand die een christelijke kerk met het kruis en alles uitgraaft, maar die geen idee heeft wat het betekent. We kweten al wel dat het religieuze beelden zijn. Maar we hebben geen idee hoe de goden van die tijd werden genoemd.”

Prof Klaus Schmidt, die is hoofd van het team zei: “Dit was op een moment dat het schrift nog niet bestond – dus namen konden nog niet doorgegeven worden.”

Beelden van naakte vrouwen, waarvan gedacht wordt dat het symbolen van de vruchtbaarheid waren, zijn al eerder gevonden en deze zijn van een vergelijkbare leeftijd. Maar dit is vermoedelijk de eerste vondst waarop een naakte opgewonden man te zien is.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!