Rotterdam krijgt nieuwe wijk gericht op Turkse gemeenschap

30
1555
Oefenwedstrijd Nederland Turkije (AMS ArenA)
Oefenwedstrijd Nederland Turkije (AMS ArenA)

In de Afrikaanderwijk in Rotterdam gaat een nieuwe woonwijk gebouwd worden die speciaal wordt ingericht voor Turkse mensen. Dit was vandaag te lezen in het AD en te zien op onder andere het RTL Nieuws. Over het idee is al enige ophef ontstaan in de Nederlandse maatschappij.

De nieuwe Turkse woonwijk in Rotterdam Zuid zal ongeveer 400 appartementen krijgen. Daarnaast komt er ook een hotel, diverse winkels en recreatiegebieden. Volgens het Algemeen Dagblad is het project, dat Turkoois 100% Zuid gaat heten, uniek in Nederland. Ook is op de website van het dagblad een maquette te zien. Bouwbedrijf Stebru Bouw is initiatiefnemer van het unieke project.

Overigens is dit fenomeen in Turkije niet echt iets nieuws. Daar zoeken geëmigreerde Nederlanders elkaar al jarenlang op. Vooral in Alanya en Antalya zijn er appartementcomplexen die bijna geheel bezet zijn door Nederlanders.

30 REACTIES

  1. komen er dan ook een antiliaanse, spaanse, surinaamse, pakistaanse, marokkaanse, indische, Italiaanse ,poolse,hongaarse,roemeense, en de rest van onze multiculturele samenleving ( in rotterdam geloof ik een stuk of 80 ???? ) wijken ???

  2. Zeer slechte zaak om een hele wijk te maken. Alle culturen/nationaliteiten moeten door elkaar wonen. En nee Nederlanders wonen niet in 1 wijk in turkije. In ieder geval niet in istanbul

  3. het gaat hier om ouderen en nu geven de westerse media natuurlijk een hele andere draai aan… en iedere debiel erachteraan huppelen natuurlijk….

  4. :turk: In de wijk Feijenoord wonen vanoudsher de meeste turken. Waarom geen voorziening voor de oudjes? Deze generatie spreekt/leest veelal geen nederlands. In Australie heb je dergelijke voorzieningen voor bejaarde Nederlanders die destijds geemigreerd zijn en de taal niet machtig zijn. :ned:

  5. T kan gezellig zijn en leuk maar, dit is natuurlijk niet handig Sommige mensen die gaan waarschijnlijk weer zeuren, Andere mensen van andere nationaliteiten willen dit dan ook. (Vind ik allemaal niet erg Maar ik denk heel veel mensen wel. Ik ben de enige nederlander in deze hele wijk waar ik woon, maar er zijn ook wijken in kusdasi waar alleen maar Nederlanders wonen haha! :ned: :turk:

  6. Het is van nature dat mensen van zelfde soort/nationaliteit/cultuur/beschaving elkaar opzoeken. We kennen de achtergrond van het artikel verder niet. Gaat het om ouderen of jongeren? Jongeren, zou niet handig zijn. Ouderen zijn al te oud om nog goed te kunnen integreren.

  7. Aysel Aslantas , ik ook niet, woon daarom helemaal aan de rand van Anamur en dan ook nog “sahil” (aan het strand). Ik woon op een site tussen de Turken en ver van het “vertier” in Iskele, waar de meeste NL-ers en Duitsers wonen.
    Dit is de enige manier om te integreren.
    Mijn Turks is niet perfect, maar al die andere buitenlanders verrekken gewoon om zich de taal eigen te maken. Moeten ze dan naar de belediye of zo iets, staan ze mooi voor schut en ik ga ze echt niet helpen. :turk: :turk: .

  8. de ophef betreffende die woningen is ontstaan doordat men zogenaamde “islamitische woningen” van die appartementen wil maken ook. met gescheiden mannen en vrouwen verblijven, dubbele hal, zodat mannen en vrouwen elkaar niet hoeven te ontmoeten,wanneer men in en uit loopt of naar toilet gaat. dit allemaal is de reinste flauwekul van de wereld.
    zelfs in turkije heb ik dergelijke appartementen nog niet gezien namelijk, maar debiel nederland wil er wel een aantal bouwen.

    overigens over taal gesproken, gelukkig heb ik heel fanatiek redelijk perfect turks geleerd, niet van de straat, maar uit studieboeken. deze eis zou men moeten stellen aan alle buitenlanders,die zich voor langere tijd in turkije willen vestigen.
    helaas blinken velen uit door brallen en zuipen en ongefundeerd bekritiseren en het niet redelijk beheersen van de turkse taal.

  9. Nederland moet juist de integratie bevorderen en mijns inziens hiervoor ook alles aan doen. Natuurlijk is dit wederzijds. Het aangenamer maken voor buitenlanders om in Nederland te wonen hoeft niet met dit soort projecten. Dit soort projecten zijn alleen maar flauwekul. Belemmering van integratie, scheiding van de maatschappij, etc…etc… Die mensen kunnen ook wel zelf elkaar opzoeken… Waarom speciaal een heel project ervoor opzetten? Of zit daar ook weer wat achter?

  10. En dan maken ze die Islamitische huizen, en vervolgens gaat iedereen weer zeuren over islamisering of de allochtonen-moslims moet zich hier aanpassen. Terwijl wie heeft het bedacht? En wie krijgt hier de schuld van. Het is zwaar irritant aan het worden.

    Ik vind idd ook als je in Turkije gaat wonen dat je ook de Turkse taal moet leren, heb ik ook gedaan en heb het zo heel leuk hier:)

  11. Zoals eerder geschreven, mijn Turks is niet perfect. Dat hoeft ook niet, tenminste, als je elkaar verstaat en zaken kan regelen bij Belediye, Yabancı Polis, Hastane, ve benzeri.

    Het is alleen zo vreemd, dat elke Nederlander dit bijna eist van buitenlanders en als ze zelf in een ander land gaan wonen, ze zich ook niet aanpassen.
    Het levert zoveel méér op, ik wordt uitgenodigd op feestjes, huwelijken, een end gaan varen op zee, of picknicken in de bergen.
    En dan valt het op dat ik telkens de enige Nederlander , of andere buitenlander, in het gezelschap ben.
    De rest zit samen te klitten, evt. met de Duitsers en hebben zo´n plezier?? en hebben vaste stekken waar ze samenkomen.
    Nou, daar hoor ik echt niet thuis.

    Türkiye, benim Cennetim, :turk: .

  12. Ben het helemaal met jullie eens dat je de taal moet leren. Maar uit eigen ervaring blijkt dat het wel erg moeilijk is. De Turkse taal is gewoon niet gemakkelijk, ook al heb ik er alle inzet voor. Komt er ook nog bij dat de meeste Turken helemaal geen Turks met mij willen spreken maar hun eigen Engels willen oefenen en laten zien. Sommigen zien het zelfs als een belediging als ik Turks probeer te praten, zo van “je denkt toch niet dat ik geen Engels spreek ofzo”.

    Ik ben zelf opgegroeid in Lombok en op Kanaleneiland in Utrecht. Merkte van dichtbij dat mensen elkaar opzoeken uit eigen cultuur, gelukkig kon mijn familie zich daar juist in vinden. Maar de spreiding was wel enorm slecht. Oplossingen van gemeentes om dan mensen uit hun huurhuis te zetten, het op te knappen en duur aan hippe Hollanders te verkopen vond ik ook maar niks. Oplossingen zijn zo moeilijk te vinden, maar een wijk inrichten op een andere cultuur vind ik maar raar, zoveel verschillen de culturen niet. De juiste mix moet worden gevonden tussen alle culturen. En daar moet Nederland voor staan…

  13. waar bemoeien die achterlijke nederlanders en verwesterde Turken zich ermee? dit zijn ouderen die dit willen en zeer zeker verdiend hebben na 40 jaar hard gewerkt te hebben… dus zeikende mensen, mond dicht en snel wegkruipen onder je steen

  14. Er wordt in deze discussie niet bij stil gestaan, dat mensen die analfabeet zijn geen andere taal kunnen leren. De oudere Turkse vrouwen die in de wijk Feijenoord wonen zijn destijds hun man gevolgd – die gevraagd is door de nederlandse overheid om hier te komen werken – veelal analfabeet. Moet je deze mensen in een isolement plaatsen? Deze mensen hebben hard gewerkt, werkzaamheden die de nederlander niet wilde verrichten. Bied deze mensen deze woonmogelijkheid. Wat empatisch vermogen is hier wel op zijn plaats.
    Overigens heb ik in Turkije nog nooit huizen gezien met gescheiden mannen/vrouwen gedeelten. Gewoon huizen en appartementen zoals in Nederland.

  15. Het hele nieuws is niet waar. Gisteren is er een persbericht van de initiatiefnemers verschenen die de ophef van de media bekritiseert. Ik heb persoonlijk van de deelgemeente zelf gesproken waarbij wordt vermeld dat het een project is waar jong en oud, allochtoon en autochtoon deze woningen zouden moeten betrekken. Er is een soortgelijk succesvolle bouw in de deelgemeente Delfshaven in Rotterdam in een achterstandswijk met een mediterraan architectuur waar zowel allochtonen als autochtonen met plezier wonen…

  16. Aysel Aslantas waarom niet ? of heb je liver racistische tokkie buuuuren of Turken haters marrokaansche buuuuuuuuuuuuuuren ?

  17. Voor mij graag :worship: een gewoon turks gezin i.p.v. de zacht gezegd ‘vreemde gezinnen’ die de afgelopen jaren naast mij hebben gewoond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!