Rampenoefeningen op de Bosporus

2
625

Met het oog om ongelukken tussen schepen op de Bosporus te voorkomen, is er donderdag een veldoefening gehouden.

Vandaag is er op de Bosporus een oefening gedaan om ongelukken tussen schepen te voorkomen. Een van de aanleidingen was het ongeluk met een Roemeens schip, de Independenta, dat geladen met 94.600 ton olie, botste met een ander schip, waarbij 32 jaar geleden veel doden vielen.

Gedurende de Nationale Marine Vervuilings- en Rampenoefening 2011 was de zeestraat vijf uur afgesloten voor verkeer.

Minister van Transport, Binali Yıldırım zei dat de oefening, waarbij evacuaties en dringende acties die uitgevoerd moeten worden na een botsing tussen een veerboot en een olietanker, succesvol is verlopen. De brand in de tanker (uit Azerbeidzjan) werd onder controle gebracht en de gelekte olie werd opgeruimd, voordat het zich kon verspreiden.

Binali Yıldırım:
We hopen natuurlijk niet op een dergelijke ramp. Maar als het gebeurt, moeten we wel weten wat we op dat moment moeten doen. Dat is het doel van de oefening. De andere reden voor de oefening is om aandacht te vestigen op de zeestraat en laten zien dat Istanbul belangrijk is.

In 1979, botste de Independenta met een ander schip in de Bosporus, waardoor er 43 bemanningsleden omkwamen. Ook ontstond er een brand die pas na 27 dagen eindelijk geblust kon worden. De vervuiling die deze ramp met zich meebracht was ontzettend groot. Zowel de lucht als de zee raakte zwaar vervuild.

Volgens de cijfers van het ministerie van Transport, lag het aantal schepen die door de Zeestraat vaarden in 1938 op 4.500 per jaar. Vandaag de dag zijn dit er rond de 50.000. Elke dag komen er ongeveer 136 vrachtschepen en 27 tankers doorheen. Veel van de tankers bevatten een enorme hoeveelheid olie. Per dag wordt er ongeveer 400.000 ton aan ruwe olie getransporteerd via de Bosporus. “Die schepen zijn te vergelijken met drijvende nucleaire bommen”, zei Yıldırım. “Het risico op ongevallen is groot, omdat zowel het aantal schepen en de hoeveelheid olie die zij vervoeren is toegenomen.”

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!