login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]

Amerikaanse professor: “Göbekli Tepe is geen tempel”

post thumbnail

Zo ongeveer sinds de dag van de ontdekking worden de stenen in Göbekli Tepe toegeschreven aan ’s werelds oudste tempel. De ruïnes zijn gedateerd naar wel 9000 voor Christus, wat nog altijd 6.500 jaar ouder is dan Stonehenge, maar volgens Ted Banning, een professor aan de Universiteit van Toronto, bestaat Göbekli Tepe uit niets meer dan woningen voor mensen.

Professor Ted Banning zelf heeft het over ’s werelds grootste stortplaats omdat de site vol ligt met beenderen van dieren, gereedschap en houtskool. Voor hem is dat voldoende bewijs dat Göbekli Tepe eerder bestond uıt woningen dan dat het een religieuze ontmoetingsplaats was.

Bij de opgravingen in 1994 waren archeologen er stellig van overtuigd dat Göbekli Tepe een (onbewoonde) tempel was. Merkwaardig genoeg was de hele site begraven onder duizenden tonnen grond. Dat is ook de reden waarom tot vandaag slechts 20 procent van de site uitgegraven is. Nog merkwaardiger was de datering van de site: het bouwwerk dateert uit tijden toen de mensheid nog geen kennis had van taal, aardewerk of metaal.

Banning rammelt stevig aan de pijlers van deze aangenomen doeltheorie. Hij stelt de ouderdom niet ter discussie, maar zegt dat de hopen afval die zich rond de grote gegraveerde T-vormige stenen bevinden bewijzen dat het om een woongebied gaat. Banning denkt dat de 5 meter grote stenen van circa 16 ton dienden als ondersteuning voor een dak.

Göbekli Tepe werd lang beschouwd als een potentiële site voor het Hof van Eden. De site ligt immers net zoals in de Bijbel verwoord, tussen de Tigris en de Eufraat. Tot nu toe zijn er al 45 grote, gegraveerde stenen gevonden. Ze vertonen tekeningen van schorpioenen, vossen, slangen en andere dieren. De stenen staan opgesteld in cirkels van 4,5 en 9 meter diameter.

Bron: Grenswetenschap

Er zijn 2 reacties

Aysel Yaman

en dan nu herdenken we onze geliefde Mustafa Kemal Atatürk :)

En weer zijn het de amerikanen die het beter denken te weten.

Plaats Reactie

:zonnen: :yeeeh: :worship: :wop: :wink: :uncheer: :twosome: :turk: :tooth: :tongue: :smash: :shutup: :roll: :oops: :oo: :ned: :mrgreen: :loller: :lolflag: :lol: :lekker: :hup: :huh: :heet: :evil: :eten: :emo: :duivel: :cry: :clown: :cheer: :bwuh: :biertje: :P :D :?: :-| :-? :) :( :!: 8-O 8)