Plannen voor strengere creditcardregels in Turkije

7
812

De Turkse waakhond BDDK heeft een voorstel gepresenteerd om de voorwaarden met betrekking tot een creditcard en kredieten te verscherpen in het land.

Het is in Turkije de normaalste gang van zaken, bijna iedereen heeft 1 of meer creditcards waarmee alles betaald wordt. Voor grotere aankopen kan men kiezen voor betaling in termijnen, zonder dat er rente bovenop het aankoopbedrag komt. Erg aantrekkelijk, maar gevaarlijk voor mensen die hier niet mee om kunnen gaan.

Een verandering in de voorwaarden moet ervoor zorgen dat de Turkse consument minder snel in de problemen komt. Behalve dat de aanvraag van een creditcard straks lastiger zal worden en het limiet op de kaart beter zal worden afgestemd op de aanvrager aan de hand van het inkomen, zal ook een nieuw ontwerp worden opgesteld met betrekking tot het terugbetalen van aankopen in termijnen.

Volgens het ontwerp dat onlangs werd aangekondigd, zal de mogelijkheid tot betaling in termijnen worden beperkt tot zes maanden voor aankopen in elektronica, sieraden en autoverhuur. De aflossing van huishoudelijke apparaten en meubels moet maximaal in 12 maanden worden voldaan. In de nieuwe wet komt ook een beperking van het consumentenkrediet van 36 maanden. Krediet voor de aanschaf van een voertuig moet binnen 48 maanden terugbetaald worden. Aldus de BDDK.

Naar verwachting zullen de nieuwe regels nog in werking treden voor het begin van het nieuwe jaar.

7 REACTIES

  1. Natuurlijk is het goed dat de verstrekking van kredietkaarten en kredieten aan banden wordt gelegd, want het is de spuigaten uitgelopen. Het probleem is alleen wel, dat dit wel eens het begin van het einde van de florerende economie van Turkije kan zijn.
    De situatie lijkt namelijk erg veel op de hypothekenbubbel in de VS, waar men op een goed moment zelfs aan zwervers onder de brug hypotheken ging vertrekken om maar premies op te kunnen strijken.

    In Turkije worden kredieten verstrekt aan mensen die dat helemaal niet terug kunnen betalen, met het oogmerk de consumptie meer en meer te laten worden.

    Er is ook wel iets in het voordeel van de Turkse situatie te zeggen: In de VS barstte de bubbel, omdat niemand maatregelen nam en de wal het schip uiteindelijk keerde.
    In Turkije wordt de ernst van de scheve situatie in ieder geval onderkent en worden er maatregelen genomen voordat de boel uit zichzelf instort.
    Maar ja, zie nu maar eens op beheerste wijze de lucht uit de ballon te laten lopen. Het normaliseren van de uit de klauwen gelopen kredietverstrekking gaat jaren in beslag nemen. En gedurende die jaren moeten de Turken niet alleen hun reeds gemaakte schulden afbetalen, daarnaast kunnen zij niet meer zoveel kopen als zij gewend waren.
    Niet goed voor de huidige economie.
    Wel goed voor de houdbaarheid van de Turkse economie op langere termijn.
    Pluim voor de regering die deze maatregel durft te nemen, want dit gaat ze stemmen kosten.

  2. Ik heb dit probleem al in veel onderwerpen over de zogenaamde goede economie in Turkije aangehaald, toen werd het meestal afgedaan als negatief.

    Hoop dat nu meer mensen wakker worden en gaan inzien dat er helemaal geen goede economie in Turkije bestaat.

    Ik ken veel mensen die door het credticard systeem diep in de schulden zitten en totaal geen waardevolle spullen hebben of inkomsten om die schuld op een normale manier af te lossen.

    Het wordt dus een heel moeilijk verhaal om dit goed op te lossen.

    De regering zal het niet uitmaken wat er gebeurd, deze is het gewend om impopulaire maatregelingen te treffen iedere dag maar weer. Voor minder stemmen hoeven ze niet bang te zijn, als je alle mogelijke tegenstanders monddood gemaakt hebt dan kun je met een paar stemmen in het Turkse kiessysteem eeuwig aan de macht blijven 🙄

  3. @Antonieq

    ‘Ceterum censeo Carthaginem delendam esse’ (overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden, Latijn) was steevast de slotzin van Cato Maior bij iedere redevoering die hij deed.

    Jij begint een beetje op Cato te lijken.
    Het maakt niet uit waar het over gaat, maar in al je redevoeringen is je slotuitspraak ‘de regering maakt alle tegenstanders monddood’, of dat nou toepasselijk is of niet.
    En juist in deze discussie is dat NIET toepasselijk. Bijna alle Turken hebben wel een creditcard en maken daar gebruik van. Als deze groep mensen benadeeld wordt, of het gevoel heeft benadeeld of beperkt te worden is het hek van de dam. Zo’n grote groep kun je niet monddood maken. En al zou je dat doen, Turkije is nog steeds een democratie waarin iedereen stemrecht heeft, en dus iedereen zich eens in de 4 jaar bij de stembus mag uitspreken. Dat kan geen regering voorkomen.

    In deze discussie is het een oneigenlijk argument.

  4. @Ego,

    democratie is precies het ene woord wat NIET bij dit Turkije past.
    Aangezien dit vaker aangekaart is heeft het weinig nut om verder uit te leggen hoe de huidige regering iedere keer zogenaamd groter uit de verkiezingsstrijd komt.
    Hoe zielig kun je zijn als regeringsleider om zelfs je likes op facebook te kopen 😯

  5. Uhmmm juist ja, creditcards….

    Het is de spuigaten uitgelopen. Ik kreeg de vraag bij een tshirt of ik taksit wilde (afbetaling). Toen ik een laptop kocht grapte de verkoper dat ik de eerste die week was die hem in 1 keer wilde betalen.

    Maar ik pas op om het niet met mijn Nederlandse bril te bekijken. Als je 8% inflatie al hebt en de rentes zijn lager, dan is het financieel slimmer om het op afbetaling te doen als je het geld niet hebt.

    Toch met mijn Nederlandse bril had je het dan niet moeten kopen. Ik roep hier altijd dat status niet die witte auto is, maar een goede opleiding en geluk in je familie. Maarja das mijn hollandse bril…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!