Plannen voor derde brug naar volgende fase

1
633

Het is geen pretje met de auto vast te staan op een van de twee bruggen die het Europese deel van Istanbul met het Aziatische verbindt. Automobilisten die daar dagelijks door geplaagd worden, zullen daarom verheugd zijn te vernemen dat de plannen tot de bouw van derde brug over de Bosporus in een nieuwe fase terecht zijn gekomen. Uiterlijk eind februari zal beslist worden welk constructiebedrijf de opdracht toebedeeld zal krijgen. Een hele klus, want de bouw zal vijf jaar in beslag nemen, terwijl de kosten beraamd worden op zes miljard dollar.

De nieuwe brug zal volgens de plannen gebouwd worden nabij de Zwarte Zee en is vooral gericht op vrachtverkeer met andere bestemmingen dan Istanbul. Overigens is niet iedereen ingenomen met het project. Zo vrezen milieuorganisaties kwalijke gevolgen voor bossen en waterwinning in het omgeving. De KGM, de instantie die de snelwegen bestierd in Turkije, heeft echter verzekerd dat bescherming van het milieu de hoogste prioriteit zal hebben. Vast staat dat een derde brug over de Bosporus de druk op de andere twee verbindingen drastisch zal verminderen. Met niet alleen economische voordelen, maar ook een beperking van de frustratie onder de verkeersdeelnemers als gevolg.

De eerste brug over de Bosporus werd in 1973 voltooid en draagt de naam van de beroemde zeestraat. De tweede kwam in 1988 en is vernoemd naar Sultan Mehmed ‘de veroveraar’. Misschien een aardig idee voor de gemeente Istanbul om een prijsvraag uit te schrijven ten einde de nieuwe brug een originele naam te geven. Maar wellicht ligt die al voor de hand, want een Atatürk-brug ontbreekt vooralsnog in het rijtje….

Bron: Peter Edel op http://turkije.blog.nl/

1 REACTIE

  1. Dan ben je niet goed op de hoogte Peter Edel.
    Een Atatürk brug bestaat al. Weliswaar niet over de Bosporus maar wel over de Gouden Hoorn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!