Turkse lessen moeten terug op Nederlandse scholen

25
1468

In het kader van ‘recht op moedertaal onderwijs’ is in Nederland momenteel een online petitie gestart. Verschillende Turks-Nederlandse organisaties in Nederland vinden dat de in 2004 afgeschafte Turkse lessen op de lagere scholen weer gefaciliteerd dienen te worden.

‘Het recht op onderwijs van de moedertaal is tenslotte een fundamenteel mensenrecht dat zijn bescherming vindt in internationale mensenrechten verdragen. Onderwijs van de moedertaal is geen belemmering voor integratie, maar juist bevorderlijk!’

Op 30 september 2013 zal de aangespannen rechtszaak ter zitting worden behandeld op de Rechtbank te Den Haag. De advocaten zullen een pleidooi voeren, gefundeerd op onder andere het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, het Turks Associatierecht en EU Richtlijnen.

Tot 15 september 2013 dienen er 40.000 handtekeningen verzameld te worden. Ben je van mening dat het recht op Turks onderwijs op de lagere scholen in Nederlands weer zijn intrede doet zoals in andere landen, dan kun je de online petitie eenvoudig invullen via onderstaande link.

http://petities.nl/petitie/recht-op-moedertaal-onderwijsana-dili-egitim-hakki

De Turks-Nederlandse organisaties zoals het; UETD, HTIB, SMHO, NIF,TICF, HOTIAD, HAKDER, HOGIAF,  HTSKF, HTF, HTKB, DSDF en UYGUR vakfi steunen het initiatief.

25 REACTIES

 1. :smash: :smash: :smash: :duivel: :smash: :smash: :smash: laat ze maar naar turkije gaan dit komt toch van hogerhand uit turkije niet leuk voor de echte hollanders

 2. Het moet niet gekker worden. Laat iedereen eerst maar eens goed Nederlands praten, niet alleen de scheld woorden, en dan kunnen ze in het hoger onderwijs hun eigen taal als keuzevak kiezen.
  Als een schaap over de dam is dan volgt de rest ook, wordt er straks pools, Marokkaans, chinees, bulgaars of antilliaans gegeven.
  laten we hopen dat het niet zover komt. Dit Nederland is tegenwoordig al niet zo meer meer als vroeger met al deze etnische minderheden.

 3. Wat is dit nu voor onzin? We zijn in Nederland. Jullie hebben al het recht om Turkse les te geven. We zijn niet in Turkije waar dit recht de Koerden ontzegd wordt…

  Schande aan UETD, HTIB, SMHO, NIF,TICF, HOTIAD, HAKDER, HOGIAF, HTSKF, HTF, HTKB, DSDF en UYGUR vakfi

  Verwacht overigens niet dat de Nederlandse staat dit voor jullie gaat betalen. Eerlijk gezegd lijken me extra bijlessen Nederlands belangrijker…

 4. Vind dit echt onzin. Ik woon al jaren in Turkije en hier worden ook geen Nederlandse lessen op school gegeven. Dat hebben we zelf privé geregeld in onze vrije tijd. Ik heb mij hier ook moeten aanpassen en spreek de taal nu zeer goed. Hier liggen ook geen folders bij de dokter in allerlei talen om nog maar eens een voorbeeld te noemen! :turk: :ned:

 5. Je kan springen en roepen wat je wilt. Gelukkig hebben niet jullie, maar de wet- en regelgevingen het voor het zeggen. En laat dat nou net hetgeen zijn waar dit soort dingen in zijn opgenomen en vastgelegd.
  Ik zou zeggen sla het associatie verdrag dat in 1967 tussen Nederland en Turkije is getekend er even op na. Mazzeltov!

 6. Tsja het is een beetje raar. Natuurlijk is het belangrijk voor Turken in Nederland om hun eigen taal bij te spijkeren. Dat doen wij Nederlanders immers in Turkije ook. Helaas is wel het grootste deel van de subsidie weg gevallen voor scholen als “de gouden klomp”. Nederland betaalde dit. Dus het lijkt me dan ook logisch dat Turkije dit in Nederland zou betalen.

  Ik snap sommige emotionele reacties van mensen best. Maar laten we niet vergeten dat wij als kikkerlandje met onze 16 miljoen de tweede handelspartner zijn van Turkije met nu rond de 75 miljoen mensen…. Nederland heeft dus mensen nodig die goed Turks spreken.

 7. Turken spreken goed genoeg Turks, ze leren het thuis en op straat. Zo kunnen ze handelen met Turkije. Het slaat nergens op dat op het basis en middelbaaronderwijs Turkse les gegeven zou moeten worden. “Nederlanders” zitten daar echt niet op te wachten en het onderwijs al helemaal niet met al de bezuinigingen. In Nederland is en zal Nederlands altijd de taal blijven, dus laten we die met zijn allen maar fatsoenlijk leren ipv de achterlijke straattaal die op dit moment (in de grote steden) worst gesproken

 8. Nouja ik hoop nog steeds dat we als europa naar Engels gaan als officiele 2e taal. Goed voor de economie enzo.

  Overigens spreken veel 2e en 3e generatie Turken zeer slecht Turks. Mijn vrouw moet er altijd om lachen hoe slecht hun taal is en begrijpt er vaak niet veel van.

 9. Onzinnig. Ze zijn in Nederland geboren en dus Nederlanders. De keuze is vrij simpel. Of je bent Turk en gaat lekker naar Turkije terug of je zorgt dat je ‘ontturkt’ en volledig Nederlander wordt.

 10. Waarom zo een heisa maken? OALT is al jaren lang gegeven op basisscholen in Europa. Het is niets anders dan een uurtje per week de ondersteuning van de Nederlandse lesstof in het Turks. Dit zorgt er voor dat men niet assimileert en vooral (destijds wetenschappelijk bewezen) het kind juist MEER kans maakt op een succesvolle studieloopbaan daar hij de taal e.d beter onder de knie krijgt. Het is gewoon een win-win situatie.
  Dus voor de “naar eigen land” roepers; Zolang ze niet assimileren, kunnen ze misschien aan de slag in het land van herkomst (en dus jij blij zij blij). Als ze dit niet doen, dan hebben ze tenminste meer kans op een degelijke baan in NL (jij minder blij, maar zij wel blij). Dit allemaal los van het feit dat er dus verdragen en wetten zijn die hier het recht op geven.
  Dus wtf is the problem about?

 11. Ik denk dat de verdediging zich er heel makkelijk van af kan maken met een simpel: de kinderen zijn in Ndederland geboren, Nederlands is dus hun moedertaal en die krijgen ze op school. Daar is geen schending van welk recht dan ook aan.
  Bovendien schept het een precedent voor alle andere kinderen met voorouders die ooit ergens anders geleefd hebben. Onuitvoerbaar en onbetaalbaar. Of het onwenselijk is om de taal te spreken die je overgrootvader sprak? Nee, natuurlijk niet! Leer talen, leer er zoveel je kunt.
  Ik heb – als 3e generatie Italiaan – mijn Italiaans ook thuis van mijn ouders geleerd en op latere leeftijd aangescherpt met cursussen. Ik zie niet in waarom ik mijn ‘gastheer’ op kosten moet jagen met dit soort plannen. Sterker nog, ik vind het persoonlijk zelfs onbeschoft.
  Ik ben hier geboren, ik ben een Nederlander en Nederlands is mijn moedertaal.
  En als ik de moedertaal van mijn vader, opa of overgrootvader wil leren, dan kan en mag ik dat in Nederland. En mijn landgenoten met Turkse voorouders ook: https://www.volksuniversiteitarnhem.nl/?metacategories=&activiteit=&menu_left=Y&categorie=talen&subcategorie=Turks

 12. Ik vind, wie Turks of Arabisch wilt leren betaald er dan ook zelf voor, buiten het reguliere schooltijden.
  Zorg eerst dat je de taal, normen en waarde waar je woon eerst goed beheerst daarna komt het land van herkomst.

 13. Moedertaal onderwijs is prachtig, maar in een economische malaise als de huidige onbetaalbaar in een land met zoveel ethniciteiten als Nederland. Het is geweldig dat er ooit OALT onderwijs was, Turkije zelf zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen, al was het alleen voor de mensen met een Laz, Koerdische, Armeense of Syrische familiegeschiedenis …
  Als (groot)ouders het echt belangrijk vinden dat hun (klein)kinderen de Turkse taal beheersen, is het helemaal niet onredelijk dat ze daar zelf voor betalen. Als je iets belangrijk vindt, moet je er ook iets voor over hebben.

  Overigens zie ik wederom veel reacties en woordgebruik die getuigen van gebrek aan respect. Het oneens zijn over zaken betekent niet dat je oneigenlijk taalgebruik hoeft te bezigen. Deze site zou moeten verbroederen, geen wig drijven.

 14. @Pieter Helenius

  Volledig Nederlander worden kan hier niet. Ene keer ben je volgens het nieuws: ‘de Nederlander’ meestal met een gouden medaille of een ander leuke/goede daad en als het een keer niet meezit, dan ben je ineens ‘de Marokkaan’ of ‘de Turk’ of ‘de Turkse Nederlander’.

  @Yildiz
  Zorgen dat we eerst de taal spreken, de normen en waarden leren kennen de meeste mensen al.
  Alles behalve de schijnheiligheid van het Westen, zou ik dan weer niet willen overnemen.

  Conclusie: Pieter Helenius jouw plan volledig Nederlander worden gaat helaas niet op, bij dezen.
  Bovendien volledig Nederlander worden mag het recht van onderwijs niet onthouden. Denk aan de mensenrechten!
  Tot slot: Het Westen is toch het groot voorbeeld van de mensenrechten? 😉

 15. @Maria Jonker:

  Een politiek correct antwoord: Want het kost geld. Tegenwoordig kost alles geld.

  Turkse mensenrechten zijn even onbelangrijk.
  Maar voorruit. Het geld naar Griekenland vinden we nu even belangrijker.

 16. Er wordt geen enkel recht geschonden door het vak Turks niet aan te bieden op de lagere scholen.
  De moedertaal, Nederlands dus, kan gewoon geleerd worden.
  De moedertaal van je ouders, grootouders en overgrootouders kan en mag je in Nederland ook leren, daarvoor wordt je geen strobreed in de weg gelegd.
  Men kan hiervoor terecht bij een van de vele Volksuniversiteiten die Nederland rijk is.

 17. @Debekker,

  volgens mij gooi jij een aantal dingen door elkaar.
  Handel die er zou zijn tussen nederland en turkije is niet pertinent afhankelijk van in nederland geboren turken die met turkse turken handelen.

  Het slechte turkse spreken wat velen hier doen ligt voornamelijk in de oorsprong dat velen uit dorpen ooit hierheen zijn gekomen en hun kinderen dat dialect geleerd hebben.
  Komt ook nog eens bij dat een grote groep wat men in nederland turken noemt turkse koerden zijn die eenmaal uit turkije weg te zijn geeneens behoefte hebben om verbeterd turks te leren.

  Meer on-topic.
  Als je beter turks wilt leren helpen de cursussen of lessen hier echt niet.
  Heb meerdere scholen en zo bekeken en zie dat het turks van de leerkrachten vaak nog behoorlijk slecht was.
  Als je echt zo perse turks wilt leren doe dan wat een ieder die een taal goed wilt leren doe en dat is au-pair werk in het land zelf.
  De economie in Turkije zou vooral volgens diegenen die perse erop staan om turkse les te krijgen geweldig zijn dus kans op een werk/stage plek moet dan wel 200% zijn.

 18. ik zie meer in: PLICHT TOT INTEGRATIE!!!!!
  wil men onderricht in zijn/haar moedertaal, dan kan men terugkeer naar het eigen moederland overwegen.
  daar kan men zoveel onderwijs genieten in de eigen moedertaal als men wil.
  zou ook gelden voor mij, als nederlander, wanneer mijn kinderen hier zouden opgroeien.
  zelfs de Overheid hier neemt de moeite niet om officiële correspondenties in het turks en engels te doen toekomen, men moet hier ook maar zien hoe men de boel vertaald krijgt.
  iets anders: Insan Haklari in Turkije zijn NUL, daarom probeert men waarschijnlijk zijn/haar gram te halen daar waar het wel mensenrechtenbescherming geeft.

  Aan Atilla:
  indien je vindt dat je in Nederland niet volledig nederlanders kan worden, ga je kansen dan beproeven in je associatieland van je ouders.

 19. Wat een ongelooflijke onbeschaamdheid.
  Hoe durven ze hiervoor een rechtszaak aan te spannen?!

  De taal in Nederland is Nederlands en als je wilt dat je kind de oorspronkelijke familietaal ook kan spreken, zul je dat zelf moeten regelen. En betalen.

  Welke vreemde talen zouden er dan trouwens gegeven moeten worden op de scholen?

  Turks en Arabisch? Maar dan ook Koerdisch en Tamazight.
  En waarom niet ook Papiamento, Sranan Tongo, Sarnami.
  Hindi, Chinees en Maleis.
  Of Pools, Roemeens, Bulgaars, Roemeens, Russisch.
  En dan natuurlijk ook Somalisch, Amhaars, Swahili en Twi.

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  Besef toch gewoon dat dit eigen verantwoordelijkheid is die niet afgewenteld mag worden op de belastingbetaler.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!