Ottomaanse dramaserie Muhteşem Yüzyıl weer in opspraak

10
1921
Ottomaanse dramaserie Muhteşem Yüzyıl weer in opspraak
Ottomaanse dramaserie Muhteşem Yüzyıl weer in opspraak

Het debat over tv-uitzendingen die gebaseerd zijn op de Turkse geschiedenis is opnieuw aangewakkerd door opmerkingen van premier Recep Tayyip Erdogan, die veel kritiek heeft geuit op de dramaserie “Muhteşem Yüzyıl” (Prachtige eeuw).

Muhteşem Yüzyıl is een historische soap over de intriges die zich zouden hebben afgespeeld in de Ottomaanse Paleizen. Degenen die kritiek hebben op de serie vinden dat het de kinderen (şehzades) van de sultan afschildert alsof zij voornamelijk bezig waren om te voorzien in hun sensuele behoeften.

Erdogan vindt dat de serie het gouden tijdperk van de Turkse geschiedenis ondermijnt, vooral omdat het een verkeerde indruk geeft van de Ottomaanse sultan Süleyman de Grote (Kanuni), die vanaf 1520 regeerde tot aan zijn dood in 1566.

Erdoğan haalde niet alleen uit naar de show op zich, maar ook naar de producenten en de zender waarop de serie te volgen is.

Wij kennen deze Kanuni niet. Onze Kanuni bracht 30 jaar van zijn leven door op de rug van een paard (in tegenstelling tot het leven van verwennerij en weelde dat wordt verbeeld in de serie). Ik heb de regisseurs en de eigenaar van de betreffende tv-zender publiekelijk veroordeeld en de overheid hierover ingelicht. Het is nu aan de rechterlijke macht om de juiste beslissing te nemen.

De serie loopt inmiddels al twee jaar. Erdogan en andere vertegenwoordigers van de overheid lieten al eerder weten niet blij te zijn met series als Muhteşem Yüzyıl, maar dit was de eerste keer dat Erdogan de rechterlijke macht vroeg om maatregelen te nemen tegen de show, hetgeen uitliep in grote controverse over de vrijheid van meningsuiting in Turkije.

President van Turkije wel positief

In tegenstelling tot premier Erdogan, is president Gül wel positief over tv-producties gebaseerd op de geschiedenis van Turkije.

President Gül sprak donderdag zijn lof uit over tv-series en films die over de geschiedenis van Turkije gaan.

Het feit dat belangrijke historische gebeurtenissen of personen worden behandeld in films of tv-series is een welkome ontwikkeling. Het is belangrijk om te leren over en van de geschiedenis. Zoals de Turkse gezegde gaat: “de geschiedenis zal zich herhalen”

De president verklaarde daarnaast dat geschiedenis, met name het Ottomaanse tijdperk, in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een onderwerp van nieuwsgierigheid en interesse voor mensen en dat dit de reden is dat er ook steeds meer tv-series en films worden gemaakt over deze tijd.

10 REACTIES

 1. Anders hou jij je bezig met andere problemen?

  Zoals: Werkloosheid, onderdrukking van minderheden in je land, het aantal slachtoffers aan terreur, onderdrukking/verkrachting/mishandeling van vrouwen?

  Maar nee hoor meneer is druk bezig met de Muhtesem erdogan van de arabische liga te worden.

  Problemen met Israel, Syrie,Irak, Iran, Armenie?

  Jou tijd will end soon kerel, as they say: Waar de rechtvaardigheid verdwijnt zal anarchisme komen!

 2. Tja in alle eerlijkheid gaat deze serie er prat op een historische serie te zijn en gebruiken ze namen van geschiedkundige figuren die echt bestaan hebben. Als je dit doet tja dan maak je het waarheidsgetrouw zoniet tja…. geef je karakters andere namen en maak duidelijk dat het niet geschiedkundig is maar gewoon sprookjes van 1001nacht. Waarom zou Erdogan hier overigens geen kritiek op mogen geven? Denk je echt dat er veel tijd in kruipt in deze kritiek geven ?

 3. Ik vind dat Erdogan zich met andere zaken moet bezig houden die veel belangrijker zijn. Bij de serie wordt vermeld dat er soms van de werkelijkheid wordt afgeweken, zoals bij de meeste films en romans het geval is. Als de rechter over de serie negatief beslist, c.q. een verbod tot uitzending uitspreekt, is dit een grote klap voor de democratie in Turkije.
  Je moet deze prachtige serie zien als een kostuumstuk met een vleugje geschiedenis.
  Enne… wil je niet kijken of erger je je er aan, gebruik dan de afstandsbediening. Probleem opgelost.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!