Orthodoxe school in Turkije heropend met 2 leerlingen

3
958
Het gebouw in 2011 voor de vernieuwing (zie foto bij artikel)

In Nederland is schaalvergroting in plaats van verkleining de laatste jaren meer schering dan inslag. Kleine dorpsscholen moeten sluiten vanwege te weinig leerlingen en scholen voor minderheden worden steeds vaker onder de loep gelegd na het examen schandaal in Rotterdam.

In Turkije ligt er al jaren veel druk om de Orthodox Christelijke gemeenschap, die van origine een grote plaats in het land had, meer rechten te geven. Europa kijkt mee en zo is het dat er meer aandacht voor de groept komt.

Dit heeft als gevolg dat de Orthodoxe school in Gökceada na 49 jaar sluiting en verval van het gebouw wederom geopend gaat worden. De toeloop is nog niet heel groot, 2 leerlingen gaan beginnen op de school op het eiland vlak bij Canakkale. De capaciteit is 72 leerlingen en hier hoopt de school naar toe te gaan groeien.

De school heeft voorheen de Grieks Orthodoxe paus Bartholomew als student gehad en er leefden voorheen ruim 6000 Grieks Orthodoxe families op het eiland, terwijl er nu nog een handje vol over zijn.

Het is dan ook de hoop dat er veel families terugkeren op hun geboortegrond en zich vestigen op Turkije’s grootste eiland.

Het gebouw in 2011 voor de vernieuwing (zie foto bij artikel)
Het gebouw in 2011 voor de vernieuwing (zie foto bij artikel)

3 REACTIES

 1. men kan niet een vergelijking trekken met nederland, daar deze school geheel uit eigen middelen in stand gehouden gaat worden en niet door overheidssubsidies.

 2. laat ze maar gewoon blijven waar ze zijn.
  tientallen jaren dwarsbomen,en nu willen ze ook nog terug komen op
  (Je gelooft het gewoon niet) CANAKALLE!

  Het gebied waar twee derde van de wereld aan het vechten was met
  GRIEKENLAND voorop. Voor degenen die het niet begrijpen…. WO1

  Dus alle orthodoxen en grieken….. Blijf maar waar je bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!