dinsdag 19 januari 2021
Home Nieuws Orthodoxe kerk viert eerste mis sinds 90 jaar in Nigde

Orthodoxe kerk viert eerste mis sinds 90 jaar in Nigde

39
371

De Griekse patriarch Bartholomew uit Istanbul heeft zijn eerste mis gehouden sinds de laatste 90 jaar in St. Macrina kerk in Nigde. 

Onder het publiek waren veel leden van de orthodoxe kerk, zowel uit Griekenland, Istanbul maar ook Argentinië aanwezig. De belangrijkste gast in het gezelschap was de Minister van Landbouw van Griekenland, Maksimos Harakopulos.

Tijdens de mis werden kaarsen aangestoken en liederen gezongen, naast de traditionele gebeden.

De kerk is vernoemd naar St. Macrina de Jongere, zij werd geboren in Caesarea in Cappadocië, een gebied waar vroeg in de vorige eeuw nog vele Christenen woonden. Cappadocië staat bekend om zijn ondergrondse kerken en kloosters uitgehouwen in de rotsen.

39 REACTIES

 1. simone volgens mij weet jij niet revolutie betekent.. er is geen revolutie gaande, wat loop jij je achterijke westerse media over te nemen en dan over revolutie hebben hier… deze onzin waait zo over en kan je weer lekker op je luie reet in een resort zitten en aan je coctail zippen…

 2. Revolutie? dat is nog onbekend. Misschien heb je een kristalen bol, maar ik denk van niet. Wakker geschud… Zeker

  We gaan verder met de Ankara verslagen op het forum. Dat is de plaats voor een dialoog.

  Ik post zsm nog 3 verslagen voor ik een kleine break nam om het allemaal op me in te laten werken.

 3. dit soort berichten worden na een tijdje door hollandse media weggemoffeld en dan gaan ze weer over onderdrukking van minderheden hebben en komt er weer eentje met alevieten erkennen terwijl er genoeg cemhuizen zijn en aleviten steden.. pffff je wordt toch moe van al dat gespuis die van alles maar eisen en zelf niks voor teruggeven..

 4. Waterkanon thuis laten? Doe normaal aub. Mensen gooien daar ik weet niet allemaal naar de politie en hun moeten kusjes uitdelen.. Als je zo goed weet dan gaan we hier in Nederland ook precies zelfde dingen doen, ga je dan zien wat politie invoert.. Alsjeblieft zeg.. Je geeft echt een grappige reactie hoor.

 5. Abdullah, yok canim ben kavga etmeden fikirlerimi soyluyorum. Turkiye’de olan olaylari bir yabancinin nasil gormesini bekliyoruz ki.. Islam dusmanlari,
  (Sorry dat ik dat zeg,maar jullie geven wel z’n beeld..)

 6. Fatma, ik heb nog niet gezien dat demonstranten het eerst dingen gooien. Sterker nog zelfs als ze reageren op politie geweld dan worden ze heel vaak tegen gehouden door anderen. En kusjes? Ja, de demonstranten geven regelmatig bloemen en zoenen aan de politie. Alleen zie je dat niet, omdat de media het niet mag uitzenden….

 7. @debekker, eerste punt is, politie moet zijn werk doen en bevolking mag niet een belemmering zijn voor hun werk..dat hebben ze gedaan en tuurlijk politie had ook hard aangepakt..ik vind het wel terecht..
  Ten tweede na paar dagen om leuk over te komen en ook meer mensen bij te trekken hebben ze een dag of zo bloemen uitgedeeld, dat heb ik ook gezien, maar tuurlijk mijn beleving anders dan die van jou…bij mij kwam heel erg nep wat ze gedaan hebben.
  Punt drie, de laatste dag, ze gebruikten zelf een bom om politie tegen te houden, nou zeg..ik vind het knap hoe poltie en rijk behandeld hebben want als het hier in Nederland was gebeurt hadden ze zelf met helikopter gebombardeerd..Je hebt alleen dingen in Ankara gezien, wij hebben Ankara en Istanbul gelijk tijd gevolgd…
  In mijn ogen heeft de politie agenten toch zacht waren geweest met vergelijken in Europa..heb aantal vrienden bij de politie (Nederlanders), ik vroeg aan hun, wat zouden jullie doen en hoe zouden jullie reacgeren..Ze hadden hard gelachen hoor…

 8. Ik volg ook het nieuws uit Istanbul, wees niet bang.

  Ik denk dat ook jij het politie optreden als je het ziet niet goed kan keuren. Die molotovcocktail is door hen zelf gegooid, foto’s en video lieten zien hoe de groep de politie linie verliet en het zelf worp, de man had zelfs een walky talkie in zijn hand… De politie heeft vervolgends voor het oog van de media hem uit laten branden. Terwijl er Toma’s genoeg stonden om hem even te doven…

  Verder kan ik echt bevestigen dat het voornamelijk vreedzame demonstraties zijn. Echter is het voor de media interessanter om in 30 seconden zendtijd even wat geweld te laten zien, niet de miljoenen die in de buitenwijken nu al 13 zonder politie vreedzaam demonstreren.

  De Turkse grondwet staat demonstreren zonder vergunning ook gewoon toe: . whereas Article 34 of the Turkish Constitution guarantees the right to organise peaceful, unarmed meetings and demonstrations without permission; whereas Article 26 guarantees freedom of expression, and Articles 27 and 28 guarantee ‘freedom of expression’ and ‘unhindered dissemination of thought’;

  In Nederland is er ook wel eens geweld, maar niet op zo’n schaal. Heb jij de veel kleinere maar toch occupy beweging ooit zo zien worden behandeld worden in Amsterdam?

  Hier staan verder de andere verslagen: http://www.nederlandersinturkije.nl/forum/opmerkelijk-nieuws/ Ik heb een aantal dagen overgeslagen voor diverse redenen..

 9. Verder denk ik ook dat jij de verkrachting van een meisje door politie in Istanbul niet goed kan keuren. Dat je niet goed kan keuren dat ze vanacht in een seniorenwijk in Ankara in huizen en hotels gas hebben geschoten, nadat het internet werd afgesloten en de electriciteit uit ging, dat arrestanten in bussen in elkaar worden geslagen.

  Dat denk ik niet dat dat ooit in Nederland zou gebeuren…. En ik denk ook niet dat jij die realiteit kan vergelijken met wat je in de media leest….

 10. @Fatma Güneş Nurlu, je Nederlandse teksten lezen erg moeilijk en ook als je Turks schrijft heb je een vreemde woordkeuze……

  @ Simone Hermans
  Er heerst hier zeer zeker geen revolutie en gebrek aan info is er hier in Turkije ook niet over. FB, Twitter Halk/Ulusal TV, CNN (geen CNNTurk).

  M.i word er bij het verslaan van een nieuwsfeit niet gevraagd of dit bericht wel of niet nieuwswaardig is.

 11. Demonstreren is een recht, volgens de regels en niet anders.. En als je jezelf daar niet aanhoudt, dan moet je ook weten, het gevolgen van… Dat is hier in Nederland, in Turkije en elders… Jullie horen verhalen van een kant en denken jullie jammer genoeg dat het alles wat jullie gehoord te hebben waar zijn..
  Simone, ik bedoelde niet alleen jou maar mensen die zich aangesproken voelen, bedoel ik die mensen.. Dus misschien jij voelde jezelf ook aangesproken , dat kan..
  Dan nog je hebt aantal vrienden die in Istanbul wonen, leuk dat kan. Ik heb ook familie, kennissen, vrienden, heel veel …

 12. @Cengiz:

  Blijf vooral zelf denken. Het Westen is kapitalistisch ingesteld en heeft het steeds over mensenrechten en vrijheid, blablabla… allemaal TOTAAL ONZIN!
  Het Westen heeft in 14 jaar meer onschuldige burgers gedood, dan elk terroristische aanval in 100 jaar.

  Iemand nog zin in een discussie?

 13. Fatma, het zijn niet dingen die we horen. Het zijn dingen die ik mee maak…
  Kijk dit filmpje hoe ze in huizen schieten met traangas en op de pers. Een mevrouw hangt op haar balkon huilend om te vragen te stoppen vanwege asthma patienten binnen…
  http://www.youtube.com/watch?v=-hND9jXY-NI&feature=autoshare&fb_source=message

  Dit zie je alleen niet in de Turkse media. Die zijn bang dat hun bazen boos worden. Net als de directeur van NTV die vandaag gedwongen was op te stappen. Iets te veel objectief en je ligt er uit.

 14. Turkije verwerpt het besluit van het Europees Parlement dat er in Turkije sprake is geweld van ‘staatsgeweld’ tegen demonstranten.

  De eerste kritiek kwam van Erdogan. Tijdens een toespraak zei hij dat hij het besluit van het Europees Parlement niet erkent, omdat Turkije geen lidstaat is en het Europarlement geen zeggenschap kan hebben over wat er in Turkije gebeurt. Daarnaast uitte hij kritiek op dat ook in Griekenland en Engeland sprake is van vergelijkbaar politieoptreden, maar daar niks over wordt gezegd in de media & Europarlement terwijl het lidstaten zijn.

  Toespraak van Erdogan, Nederlands ondertiteld:

  Ook het Turkse ministerie van buitenlandse zaken was niet onder de indruk:
  Verklaring ministerie: Het besluit van het Europees Parlement is ver van de werkelijkheid en schaadt onze gemeenschappelijke doel van versterking van de democratie. Om deze reden beschouwen we deze beslissing als ongeldig. De recente gebeurtenissen in Turkije zijn niet anders dan wat er in de afgelopen jaren in vele Europese steden heeft plaatsgevonden.

  Daarnaast uitte ook de Turkse EU-minister Egemen Bagis de nodige kritiek: Vertaald: We houden het in de gaten dat sommige Europarlementariers hun ‘vrijheid van onzinpraten’ gebruiken voor media-aandacht. Verder: Turkije is geen bananenrepubliek, maar een democratische, seculiere & sociale rechtstaat. Het land weet goed wat er op welke wijze bestuurd moet worden. Europa’s meest hervormende, en sterkste regering is aan het werk in Turkije.

  Owja over dat meisje dat verkracht is door een agent heb ik mijn twijfels bij. Verder gebeurt dat ook gewoon in Nederland. Kijk maar naar Sander V. In Nederland worden de asielzoekers ook schandalig behandeld , maar dat zien we ook niet echt vaak in de media. Jammer…

  Groetjes

 15. Ik ben het met je eens dat er in Nederland ook wel het één en ander fout gaat. Geregeld zelfs, maar Sander V. was een individu die doordraaide. De agent in kwestie in istanbul nam het meisje mee naast de bus, terwijl zijn collega’s toekeken. Terwijl de halve bus volgends diverse verklaringen werd afgetuigd. Ze waren gewoon van straat gepikt, zonder bewijzen, gewoon omdat ze daar waren. Turkije is wel een rechtstaat, hoewel onder veel druk van de overheid, en ze stonden de volgende morgen in elkaar geslagen en al weer op straat.

  Daarnaast is het EU parlement gedeelde wel een behoorlijke klap. De EU heeft mega veel aan snelwegen betaald en sociale transformatie projecten. Als dat onder druk komt te staan is er wel degelijk een probleem. Hier in Ankara is de Eskesehir Yolu bv door de EU betaald. Zo betaald men vrij veel…

 16. @Simone, ik weet niet of jullie dit hebben gezien?

  De eerste kritiek kwam van Erdogan. Tijdens een toespraak zei hij dat hij het besluit van het Europees Parlement niet erkent, omdat Turkije geen lidstaat is en het Europarlement geen zeggenschap kan hebben over wat er in Turkije gebeurt. Daarnaast uitte hij kritiek op dat ook in Griekenland en Engeland sprake is van vergelijkbaar politieoptreden, maar daar niks over wordt gezegd in de media & Europarlement terwijl het lidstaten zijn
  http://www.turks.nl/turkije/algemeen/turkije-bekritiseert-verwerpt-eu-besluit-betreft-demonstraties#.Ubrz3YpgU5l

 17. Deze week hele week is er geen woord gerept in de grootste krant van nederland over de G8 rellen en de felle politie optreden in Londen. Turkije en Erdogan daarentegen kwam bijna dagelijks aan bod.

  Dat zegt al genoeg.

 18. Ik kan elk moment komen Jolanda. Ik ben in Turkije opgegroeid, toen de tijden van CHP. Als ik toen kan leven, kan nu helemaal. Want vergelijken van toen en nu is een heel grote verschil.
  Ik ben niet een klager. Ik kan van nul overal beginnen. Ik hoef niet teveel te hebben. Ik ben een dankbaar persoon. Allah heeft mij alles gegeven die ik nodig heb ” Gezondheid” . Hamdulillah neem mijn handen ook mee..

 19. @Aynur, ik ben ook aan het kijken. Het is zeker spannend. Geloof me maar, morgen gaan ze weer vertellen dat politie weer verkeerd gehandeld heeft..

 20. Ik heb die gasmasker niet nodig. Ik ben gewend met die vies lucht van Nederland..
  En dan nog heb je met jou eigen ogen gezien in Istanbul.. Je bent zelf ook zover vandaan.. Je hoort ook op tv of zie op internet..

 21. Ik vind ook wel slim om de snelwegen van je vijand te repareren. Zo kunnen er tijdens de oorlog mooi tanks oprijden bij de opdeling van het land.
  Sociale projecten om het land te socialiseren ? Of het leger af te zwakken?

  Mocht het verdrag Vrede van Sèvres ooit nog van kracht gaan dan kan ik garanderen dat Europa ook wordt opgedeeld. We zien nu al dat EU vrij verdeeld is over Syrie omdat de oorlog kan overslaan van Syrie naar Turkije en van Turkije naar EU. Bemoeien met een volk van 2000 jaar zal leren wat oogsten is na het zaaien.

  Verder als we toch al over buitenland en binnenlands politiek hebben, dan vind ik ook niet netjes van Nederland om met twee kaarten te spelen… Enerzijds over Noord-Korea en Iran bemoeien hoewel anderzijds hier 22 atoombommen in de kelder van het vliegveld staan opgeslagen. Met dank aan oud minister president Lubbers. Dat noemen we gelijkheid en mensenrechten.

 22. Het zal eigenlijk een wereldnieuws moeten worden dat een land dat overal op de wereld de mensenrechten waarborgt, zijn eigen mensenrechten niet eens in orde heeft.
  Zie: Asielzoekers die zijn gestorven door hongerstaking en schandalig behandeld worden in geïsoleerde cel.

  Zie dieven: die volgens Fred Teeven staatssecretaris doodgeslagen mogen worden door de huiseigenaren, hoewel in Turkije de PKK leider Ocalan niet eens opgehangen mocht worden.

  Zie kerk en jeugdzorg instellingen waar kinderen worden misbruikt.

  Zie zogenaamde wet op privacy terwijl de VS en Nederland PRISMM gebruiken en alles over iedereen de gegevens verzamelen.

  Mensenrechten… Word zo moe van die rechten.

 23. Maarten dat bedoel ik dus. Ik ben erg tegen onrecht. En jij hebt het over de demonstranten te bewapenen… Ga zo door kerel. Helemaal top!

 24. In Istanbul beweerden jullie dat een politie agent molotov coctail gegooid had. Die is allang opgepakt. Hij was geen agent, het mooiste hij was een terrorist. Vandaag zie ik ook aantal zogenaamde neppe artsen opgepakt.

  Dus, je kunt ook aangeven dat je mensen verkeerd hebt ingelicht…

  Ps: Sorry met mijn Nederlands..Maar,het wordt steeds beter…

 25. Je zal dat excuus helaas niet ontvangen. Google maar even op deze politie agent met zijn cocktail. Hij is gefotografeerd met een walky talky in zijn hand zonder plaksnor en daarna met plaksnor. Terwijl mensen door de lucht vlogen van de toma’s stond de gene die hem aanviel op douchekop stand, je ziet duidelijk dat mensen in het publiek hem willen stoppen en dat hij achter de politie linie vandaan kwam.

  Voor de doktoren moet je de media maar eens goed vergelijken en dan vooral zoeken naar het persbericht van de landelijke organisatie van doktoren. Ze zijn wel degelijk doktoren en waren vrijwillig in hotels aan het helpen Deze hadden hun ruimtes beschikbaar gesteld en zijn dus ook aangevallen. let ook op de uitlatingen van de orde van advocaten die hun ondersteunen.

  Sommige staats media beweerden ook onder andere dat er eerst maar 3, toen 29 gewonden waren. De landelijke vereniging van doktoren melde 788 gewonden, 20% met zwaar letsel.

  Let op je media gebruik, trt, ntv, cnn turk, sabah en al die anderen zijn niet te vertrouwen. Met anadolu agency voorop. Laat je niet misleiden door propaganda.

  Fijne dag,

 26. @debekker, je bent echt erg man…Istanbul valisi heeft het laten weten, ik hoef niet in de krant te lezen. Vali heeft live verteld hoor..Waar ben jij nou mee bezig..

  Vandaag is zogenaamd een Russische journalist opgepakt. Hij was een ajan..

  De man die jij bedoeld is opgepakt. Hij was voor een linkse beweging die terrorische bewegingen invoerden…

  dan nog, jij hoeft geen excuus te bieden. Ik weet wat je verteld een onzin is..

 27. Heb jij ook de cijfers gezien van al die schades…echt echt BELACHLEIJK…niet normaal…Jij houdt je bezig alleen maar poltie etc.

  Heb jij ook gezien hoe de politie heeft gehandeld in Engeland. Dat is ook laatste nieuws..

  Hebben jullie ook gezien in Israel, hoe hebben ze al die vrouwen geslagen omdat ze ook wilden bidden, waar de mannen ook bidden..

  Hebben jullie ook gezien en gevolgd hoe CNN alles van gisteren met hun woorden gedraaid hebben..Na de reactie van Turkije weer gecorrigeerd hebben?..

  debekker, dus ga met jou verhalen verder…Over de poltie is in Turkije nu verleden tijd..Tuurlijk wij vergeten niet wat gericht is..dan laten we zien op een democratische manier wel zien..dat komt nog.. 🙂

 28. De politie gaat nu terwijl ik dit schrijf wederom verder met hun geweld. Terwijl mensen een zitten protest hadden zijn ze bekogeld.
  In Istanbul is nu een stil protest van mensen die puur stil staan en naar atatürk kijken en de Turkse vlag. Toch is al geroepen door de politie dat ze gaan ingrijpen.

  Foute vergelijkingen zijn foute vergelijkingen, geweld in andere landen spreekt geweld in je eigen land niet goed. Als iemand jouw zoon slaat, vertel je hem niet dat hij de volgende keer eerst mag slaan. Dat is nogal dom toch ?

  Ik zou je graag een keer een cursus willen aanbieden over media in het midden oosten, misschien dat je het interessant zou vinden. Krachten van adverteerders, etc. Ik ken je opleiding verder niet, of op wel nivo deze is, maar misschien zou het een leuke aanvulling zijn.

  De retoriek die u gebruikt is een beetje vergelijkbaar met een hollander in een snackbar waar de telegraaf ligt, over integratie… Patat bakkend over buitenlanders schelden..

  En toch, steek ik mijn hand uit en wil u uitnodigen om zelf te komen kijken. U krijgt van mij eten en onderdak en kan zo zelf uw mening opmaken. U hoeft mij verder niet te beledigen want daar bereikt u uw punt niet mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.