Home Nieuws Opnieuw een bouwvergunning op Iztuzu

Opnieuw een bouwvergunning op Iztuzu

5
415

De geschiedenis dreigt zich te herhalen. Het İztuzu strand dat in 2007 door de Britse krant The Times werd uitgeroepen tot Best Open Space of Europe en in 2011 tot Beste Strandbestemming door Zoover/Meteovista is wederom het toneel van een conflict. Het is wrang dat deze plek, die in 1988 een bijzondere beschermde status kreeg vanwege haar belang als nestplaats voor de Onechte Karetschildpad, nu bedreigd wordt met permanente bebouwing door het op İztuzu gevestigde schildpaddenrevalidatiecentrum DEKAMER.

De voorgenomen bebouwing is in strijd met de wetgeving, maar desalniettemin heeft het Ministerie van Bosbouw en Waterbeheer 22000 m2 met een bouwvergunning van 5% ter beschikking gesteld. DEKAMER heeft toestemming om 1100 m2 te bebouwen terwijl het nieuwe centrum volgens Prof. Yakup Kaska niet meer dan 380 m2 zal beslaan en daarvoor geen boom geveld hoeft te worden. Waarom dan alle opwinding, zult u zich misschien afvragen?

Er zijn een aantal redenen waarom veel inwoners van Dalyan en omringende gemeenten fel gekant zijn tegen de plannen:

De eerste reden is wantrouwen. De bouwplannen hebben 1 maand ter inzage bij de gemeente Dalyan gelegen, maar dit is niet kenbaar gemaakt aan de inwoners. In 1987 waren de meningen over bebouwing aan het strand verdeeld. Voorstanders meenden destijds dat het geplande hotelcomplex voorspoed zou brengen voor Dalyan. Inmiddels zijn de meesten blij dat Dalyan’s İztuzustrand natuurlijk is gebleven en dat het toerisme kleinschalig is. Het onderscheidt Dalyan van vakantiebestemmingen als Marmaris en het nabijgelegen Sarıgerme. Pas op de zaterdag vóór de laatste bezwaarschriftdatum (’s maandags) werden de plannen toegelicht door de professor, nadat een plaatselijke vereniging er lucht van gekregen had. De voorlichtingsbijeenkomst werd niet aangekondigd via het omroepsysteem en de gemeente heeft er ook op andere wijze geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven. Deze gang van zaken heeft tot grote verontwaardiging en wantrouwen geleid. Vele vrezen dat er veel meer aan de hand is dan tot nog toe openlijk is gecommuniceerd.

Ook de aard van de bebouwing zoals toegelicht door Prof. Kaska is reden tot verontwaardiging. Het nieuwe centrum in de vorm van een zeeschildpad zal een oppervlakte van 20×19 meter beslaan en wordt 7,5 meter hoog. Hoewel de professor volhoudt dat het geen permanente bebouwing is maar een prefab constructie van RVS die beplaat wordt, zijn tegenstanders ervan overtuigd dat hier een betonnen fundering nodig is en het dus wel degelijk een permanente bebouwing is. De meesten verafschuwen de gedachte van een Disney-achtig gevaarte van deze hoogte op een natuurlijk beschermd strand als İztuzu. Zelfs in Dalyan zelf zou de bouw van zo’n gebouw wettelijk verboden zijn. dekamer drafts

Veel inwoners zijn bovendien van mening dat de reuzenschildpad slechts fase 1 is van een veel groter plan. Hoewel Prof. Kaska verzekerd heeft dat er geen boom hoeft te wijken voor de bouw van het centrum, zijn er recentelijk 89 bomen in het aangrenzende bosgebied genummerd. Veel mensen vrezen daarom dat er ook een weg en een parkeerplaats komt en verdere bebouwing. Een attractie zoals DEKAMER voorstaat zal zeker tot veel meer bustoerisme leiden, iets waarvoor de infrastructuur ontbreekt. De weg naar het strand is feitelijk nu al niet berekend op het busverkeer.

Om die reden hebben een zestal verenigingen en stichtingen, waaronder nationaal en internationaal bekende organisaties als TEMA, MED Coast en de Kaptan June stichting en particuliere tegenstanders zoals televisiecoryfee Toprak Sergen hun krachten gebundeld in het Platform voor het Redden van het İztuzustrand. Het Platform is NIET tegen de bouw van een nieuw en beter gefaciliteerd schildpaddencentrum, maar vindt de locatie onacceptabel vanwege de natuurlijke waarde van de wetlands en bossen, de dreigende verstoring/aantasting van fauna en flora en de archeologische waarde van het gebied achter het İztuzumeer (zoutpannen van Kaunos). Het Platform stelt daarom een alternatieve bouwlocatie voor die minder belastend is voor de natuur en de historische waarde van het strandgebied.

Petitie

In dat kader is het Platform een handtekeningenactie gestart, waarvoor binnen 1,5 week al meer dan 13000 handtekeningen zijn ingezameld. Ook worden er rechtszaken aangespannen om de verleende bouwvergunning aan te vechten op basis van de veelvoudig beschermde status van het gebied en dreigende schending van internationale door Turkije ondertekende conventies (Bern en Ramsar).

De petitie is ook online te ondertekenen. Hij is meertalig beschikbaar, in Turks, Engels, Nederlands en Duits.
Teken de petitie op: http://www.change.org/.

5 REACTIES

  1. Ik heb getekend!!
    Op een nader locatie waar de natuur en de omgeving niet wordt aangetast lijkt mij geen probleem. Maar niet bij het strand dit is het begin van het einde.
    De huidige accommodatie kan mogelijk wel worden verbeter maar hou het bescheiden en niet opvallen zodat het opgaat in de omgeving. En zeker geen attractie :smash: wat veel bezoekers gaat trekken. De rust die er nu is moet behouden blijven.http://www.nederlandersinturkije.nl/wp-includes/images/smilies/smash.gif

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.