Ontwerp voor nieuwe moskee Çamlıca tepe bekendgemaakt

19
1171
Ontwerp voor moskee Çamlıca tepe bekend
Ontwerp voor moskee Çamlıca tepe bekend

De Vereniging van Moskeeën in Istanbul, heeft samen met premier Erdogan besloten om een enorme moskee te bouwen op de hoogste heuvel van het district Üsküdar, de Çamlıca tepe, aan de Aziatische kant van Istanbul.

Het ontwerp voor de nieuwe grote moskee is aangeleverd door de architecten Bahar Mızrak en Gül Totu. Hun ontwerp werd gekozen als winnaar van de ontwerpwedstrijd die speciaal voor deze gelegenheid werd georganiseerd.

De moskee, die bijna 15.000 vierkante meter grond zal beslaan, biedt plaats voor ongeveer 30.000 mensen. Het gebouw is zo ontworpen dat het zichtbaar zal zijn vanuit elke hoek van Istanbul.

Het project bevat ook plannen voor culturele en sociale voorzieningen in de buurt. De moskee en de extra faciliteiten zoals een toeristisch gebied met cafés en restaurants, een recreatiegebied, een park voor kinderen en een cursusruimte, zullen worden gebouwd op een totale oppervlakte van 57.511 vierkante meter.

Hoofd van de vereniging van Moskeeën Ergin Külünk liet weten dat er direct wordt gestart met de bouw van het enorme project. De bouw van de moskee zal naar verwachting meer dan 100 miljoen TL gaan kosten. Dit bedrag zal voornamelijk worden gedekt door donaties.

19 REACTIES

  1. Jazeker, de Blue Mosque heeft 6 minaretten.
    Ik begrijp ook niets van deze bouwplannen, wanner je ziet dat de moskeeen leeglopen. Ik ben benieuwd waar die donaties vandaan komen.

  2. Geld krijg je vaak door donatie’s, iedere turkse moslim die naar vereniging moskeen 10 tl overhandigd loopt het op tot een aardig bedrag…
    hebben we hier ook hoor in NL, iedere moslim geeft een bepaald bedrag om een moskee te kunnen financieren…

  3. @ runner & @ Bas
    Ik kan jullie reactie echt niet begrijpen. Ik bid geen 5 keer per dag nog per week, maar ik kan je garanderen datze moskeeën juist vol lopen en niet leeg.
    Er is in Turkije en Europa een ’terugkeer naar het geloof’ bij de Turken.
    Qua donaties, als het om moskeeën gaat, doneren zelfs de minst gelovige Turken soms duizenden euro’s, dat is echt wat anders als het bordje dat ik een kerk rondgaat met muntgeld. Hulp aan een moskee houd je ‘boekje’ namelijk ook na je dood open. Daarom doneerd men graag aan een moskee

  4. Super idee! Iets heel groots en moois. Niet alleen een plek om te bidden, maar ook voor sociaal culturele doeleinden. Er zullen ook genoeg donaties zijn! Wel blijf ik me afvragen of het geld niet beter boor andere noodzakelijke doeleinden gebruikt moest worden.
    Ook een grote vraagteken voor mij is, hoeveel hectare bos wordt nu gekapt???
    Zullen er ook donaties voor “TEMA” volgen, uit deze warme harten???

  5. 100 miljoen voor een betonnen kopie van een Osmaanse moskee waar er al honderden van zijn. Ga toch weg man, daar zal niet 1 toerist naartoe komen. En de omwonenden, zoals ik, mogen genieten van de vernietiging van nog een stukje natuur aan de Aziatische kant van de stad. Dan heb ik toch liever een Franse president die een gigantisch museum nalaat. Erdogan is een schande voor ons land, ik schaam mij diep dat ik ooit op hem heb gestemd.

  6. hoe kom je erbıj dat de moskeeen leeglopen . ik woon in istanbul en garandeer je dat de moskee vol is, we bidden zelfs op straat voor de moskee omdat er zoveel muslims gebruik ervan maken, en t muslımgeloof groeit nog steeds. helaas hebben we in t westen van europa ons geloof en tradities aan de kant geschoven.veel gelovigen doneren geld voor onderhoud of niewbouw

  7. @Ihsan,
    Als AKP er niet was zou Turkije nog steeds een rommel zijn, wees dankbaar dat ze alles mooi hebben gedaan voor de Turken in Turkije en voor jou, je klaagt al om 1 gebouw dat door donatie’s wordt betaald…Heeft hij jou geld afgetroggeld dan? :smash:

  8. Als moskeeen in Turkye worden betaald van donaties, waarom heeft het Directoraat van Religieuze Zaken een (meer dan 10 x)groter budget dan het Ministerie van Onderwijs en waarom gaat het budget van hetzelfde Directoraat steeds relatief en absoluut meer omhoog dan het budget van het Ministerie van Onderwijs, terwijl er zoveel jeugd in Turkije is, die kwalitatief goed ondewijs verdienen (buiten de Koranscholen liefst) Wat doet dat DG toch met al dat geld? Misschien wel moskeeen bouwen? Of doorsluizen naar de Hamas om in Palestina moskeeen te bouwen. De moskeeen bij mij in de buurt zijn alleen tijdens het vrijdagmiddag gebed goed gevuld. Het issue dat op tafel hoort te liggen, is de besluitvorming rond die moskee en ook bij de vernieuwing van Taksim. Wie besluit hierover en hoe wordt hierover besloten. Waar en wanneer zijn betrokkenen als buurtbewoners, civiele organisaties en commerciele organisaties bij de besluitvorming betrokken en hoe is dat gegaan? Het is allemaal verschrikkelij troebel. Het gaat er ook niet om dat er een moskee bijkomt. Waarom moet het zo´n grote zijn en waarom op die plaats? Waarom moet groen plaatsmaken voor beton en steen, terwijl er van het eerste veel te weinig is in Istanbul en van het tweede al veel te veel. De AKP houdt van steen en beton en niet van groen en zeker niet van de inwoners van Istanbul en deze stad als een plek om te wonen. En de AKP heeft veel goeds gedaan in het verleden. Maar nu lijkt ze slechts belangstelling te hebben voor megalomane projecten en de zaken die geld opleveren. En Onderwijs hoort daar niet bij(de combinatie vrouwen & onderwijs nog minder)

  9. De plek waar de moskee wordt gebouwd is op een kale bergtop waar bijna geen bos is. Dus hou aub maar op met je natuur propaganda…

  10. Mukremin, ik heb het niet alleen over de moskee in Camlica, ook over de vernieuwingen in Taksim, het nieuwe vliegveld, de derde brug en de nieuwe stad. De bouw van de laatste drie megalomane projecten gaan ten koste van de groene long van Istanbul. Van alle wereldsteden heeft Istanbul het minste groen per inwoner.

  11. zal het toerisme zich hierdoor niet verleggen naar de winkels rond de nieuwe moskee en het oude stadscentrum zo vervagen? zoveel moskeeën al, ik denk ook dat onderwijs en armoede beter kan aangepakt worden dan nog een moskee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!