Nieuwe Verkeerswet Turkije binnenkort van kracht

18
995

Het Nationale Politiedepartement heeft een nieuw wetsontwerp voor de Turkse Verkeerswet klaar liggen. De huidige verkeerswet is al 29 jaar oud en nodig aan modernisering toe.

Met ingang van de nieuwe Verkeerswet, zullen vooral roekeloze rijders, beschonken bestuurders en door-rood-rijders veel zwaarder gestraft worden.

In totaal zijn er 32 van de in totaal 135 artikelen gewijzigd. Hieronder staan een aantal van de belangrijkste veranderingen:

  • Bestuurders die weigeren om mee te werken aan een alcoholtest, of die binnen een jaar meer dan vijf bekeuringen krijgen voor een rood licht, moeten hun rijbewijs onmiddellijk inleveren. Als je te vaak door rood hebt gereden dan ben je je rijbewijs voor drie maanden kwijt en moet je een psychologische test doorstaan, voor je je rijbewijs weer terug krijgt.
  • Boetes voor te hard rijden worden gemiddeld 1,5 keer hoger.
  • Heb je je auto niet op tijd laten keuren, dan kost dat je dadelijk 154 TL, in plaats van 72 TL.
  • Ook worden winterbanden verplicht gesteld. Rijd je niet met de juiste banden, dan kost je dat 72 TL.

Binnenkort wordt het wetsvoorstel aan het parlement voorgelegd. De nieuwe verkeerswet zal na goedkeuring zo snel mogelijk van kracht worden.

18 REACTIES

  1. Volgens mij is hier het merendeel van de automobilisten kleurenblind. Ze kennen het verschil niet tussen rood of groen…….

  2. Het zal allemaal HELEMAAL niets helpen! het probleem is namelijk niet de hoogte van de bekeuringen maar het politie apparaat zelf!
    als er gestaan zou hebben dat 99% van de politieagenten vervangen zou worden zou ik het gevoel gehad kunnen hebben dat er iets zou veranderen. zolang de politie zelf niet veranderd zal er in het verkeer niets veranderen.

  3. Als je ooit aanwezig geweest bent bij iemand zijn rijlessen of nog beter examen dan begrijp je beter het hoe en waarom van dit probleem, daarbij opgeteld de idiote bewegwijzering en staat van de wegen. daarbij opgeteld de aanwezigheid van een politieapparaat dat een puur decoratieve functie heeft die meer in de weg staan dan ze de veiligheid waarborgen, tja, dan krijg je een zooitje dat meer slachtoffers brengt dan welke ziekte dan ook. allereerst is het invoeren van een chauffeursdiploma voor professionele chauffeurs een absolute must. taxi en dolmus chauffeurs licentie koppelen aan rijbewijs en kenteken, en alleen die persoon mag rijden. rijdt die persoon niet maar een ander, dan meteen voertuig confisceren en verbeurd verklaren. lost al een hoop problemen op.

  4. En nu nog een effectieve kontrole op deze maatregelen, hogere toelatings-eisen stellen aan agenten misschien? Zo kan de economie van Turkije verder stijgen….

  5. Ben benieuwd of ze de regel van het zebrapad ook eens gaan uitleggen 😉 Enkel buitenlanders en (meestal) de verkeerspolitie stoppen daarvoor 😛

  6. hogere toelating is niet nodig, effectieve controle op de politie zelf is een beter idee. met de hele dag op je vette reet zitten in een auto of de hele dag met zwaailichten door rode lichten rijden zonder ergens ook maar iets uit te spoken lever je geen bijdrage aan de verkeersveiligheid en ben je derhalve overbodig.

  7. ik rijdt gemiddeld 45.000 km p/j in turkije, en inderdaad het merendeel van de politie levert niet echt een bijdrage aan de bevordering van de verkeers veiligheid, het verkeers gedrag en moraal aanpakken door een wet aan te passen haalt dan ook niet veel uit. als het van de slogan moet komen dat de politie het goede voorbeeld moet geven, dan houd ik mijn hard vast.

  8. Haha…wetten en regels zijn er al lang op papier maar in de praktijk merk je er niks van. Ben benieuwd of er daadwerkelijk iets gaat veranderen.

  9. @ Yakamoz1969 en @Peter,
    Ik ben het 100000% met jullie eens!! Politie doet hier niets anders dan in hun auto’s zitten, krantje lezen, bellen of met elkaar praten! zelfs als er een mega file staat door ego rijders die alle banen gebruiken om links af te slaan(1baans weg) of doordat iedereen domweg door rood rijd! politie staat er(in de weg) en doet ook nog eens helemaal niets!! weet dus wel zeker dat deze nieuwe wetten niks zullen uithalen, de mensen hier weten dat de politie toch niets doet!! ze zouden iedereen opnieuw een rij curcus moet laten volgen en de politie opnieuw moeten opleiden wat wel te doen! dan pas zou het verkeer een stuk veiliger kunnen worden hier in Turkije!

  10. Als we weer eens onderweg zijn voor een lange transfer van het vliegveld naar de vakantiebestemming zoek ik altijd een plaatsje voor in de bus. Voor de aardigheid check ik dan het aantal keren dat de bus door het volle rood rijdt. Inhaalverbod negeert en alle andere overtredingen , de chauffeur kijkt niet op of om en vind het de gewoonste zaak van de wereld. Dit alles met dertig man zittend achter zich met meestal geen gordel om.Het zal nog lang duren voordat die mentaliteit omgekeerd is.

  11. Ik weet niet waar jullie over hebben maar de snelheid controle in Turkije is heel scherp, maaarrrr jullie hebben wel gelijk betref op lakse verkeersregels en dat de agenten nauwelijks controleren, in Istanbul wordt wel beter gecontroleerd dan elders, dat dan weer wel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!