Nieuwe omstreden alcoholwet van kracht in Turkije

48
1782

Na een vergadering van het Turkse parlement die tot ’s ochtends vroeg doorging is de nieuwe alcoholwet goedgekeurd. De goedkeuring ging niet zonder slag of stoot en is een duidelijke weerspiegeling van een splitsing binnen de Turkse samenleving.

Zelfs binnen de partij die op dit moment aan het bewind is, stonden de neuzen niet allemaal een kant op. Diverse leden van de AKP hebben hun steun niet verleend aan het voorstel. De meerderheid kon pas worden gevonden na een lange nacht in het parlementsgebouw. Een nacht die gekenmerkt werd door felle debatten en zelfs een handgemeen tussen diverse leden.

De nieuwe wet moet de verkoop van alcohol na 22.00 uur ’s avonds aan banden leggen. Ook de sponsoring van culturele evenementen door aanbieders van alcoholische dranken en het adverteren in de media gaat op de schop. Het bekende bloemetje wat nu al op televisie is om sigaretten te verbergen zal ook ingezet gaan worden om alcoholische dranken uit het zicht van de kijker te houden. Er volgen nog discussies of toeristische gebieden kunnen worden uitgesloten van deze zware maatregel.

In een reactie van ’s lands grootste Raki en wijnproduct, Diageo, wordt met kritiek gereageerd op de nieuwe wet. Het bedrijf welke veel Turkse inwoners van banen voorziet zal zich nu gaan richten op hun buitenlandse activiteiten en voorziet schade op het image van Turkije.

De grootste oppositiepartij heeft ook fel gereageerd op de nieuwe wet, waarbij de leider van de CHP de premier betichtte van het moedwillig splijten van de samenleving.

De discussie is nog zeker niet ten einde, en volgens velen zal deze een belangrijke rol gaan spelen in de aankomende verkiezingen van dit jaar.

48 REACTIES

 1. dit is echt dom.. Maar we hadden kunnen weten dat het eraan zat te komen.. hij gaat nu islamitiseren

 2. hopelijk is dit het begin van het einde van erdogan. dat dit maar mag leiden tot een verkiezingsnederlaag….

 3. IK vind dit goed :turk: en ze zouden dit beter in alle landen doen hier in Europa ook en nee ik ben geen Turkse ik ben een rasechte Belgische!
  de meeste ongevallen gebeuren door dronkaards, het zal maar uw kind zijn dat een dronkaard doodrijdt!!!

 4. @Carientje: en hoe zit het dan met de eigen verantwoordelijkheid van (volwassen) mensen? Moet de overheid dan maar alles verbieden wat enig gevaar vormt? Dus niet alleen alcohol, maar ook drugs, sex, ongezond eten, gevaarlijke sporten…gaat leuk leventje worden. Neemt niet weg dat tegen alcohol in het verkeer keihard moet worden opgetreden.

 5. Ik denk dat je als burgers van elk land kritiek hoort te hebben op een overheid, Gulsever. Zo werkt een democratie, stil accepteren en in een hoekje zitten hoort hier niet bij. Er. zijn een hele hoop goede dingen in het land, maar die paar slechte hoor je ook te benoemen als je onafhankelijk wil zijn. Deze wet heeft enorme discussies opgeleverd bij alle Turken om mij heen,het zou dan raar zijn het niet te melden.

 6. zo te zien willen mensen gewoon hun lichaam en die van hun kinderen vol laten lopen met gif genaamd alcohol.. jullie zijn gewoon stelletje alcoholisten bijelkaar en meer niet.. de meeste Turken willen gewoon een gezond leven hebben, wat is hier mis mee??

 7. Hayret, alcohol is geen gif en het is een keuze om te drinken of niet. Dat jij die keuze maakt is prima. Autorijden op zich is ook gevaarlijk, maar dat moeten mensen toch zelf weten…..

 8. Als het systeem dan toch op de schop gaat dan zouden ze voor het Dubai model moeten kiezen: verbied het voor de Turken (als je islamitisch bent, kan je schijnbaar niet zelf beslissen, dus moet de overheid het bepalen), maar houd drank beschikbaar voor toeristen en buitenlanders die hier bivakeren (zodat je niet het toerisme en de real estate market de rug toe keert)

 9. @Hayret: er is niks mis met (streven naar een) gezond leven, maar waarom zijn “wij” meteen alcoholisten als we tegen een alcoholverbod zijn? Ik drink zelf bijna niet, mijn vrouw niet, onze kinderen natuurlijk ook niet tot ze daar zelf een oordeel over kunnen vellen, maar ik wil er wel graag zelf een keuze over kunnen maken.

 10. RTE neemt ons de vrijheid af om te kiezen wat we drinken. Dit zou een democratie moeten zijn maar ik zie dit totaal anders. En Gulsever, deze regering in niet democratisch gekozen, dat is toch wel heel duidelijk. En ik vind het heel normaal dat mensen hier tegen zijn. Ook heel veel Turken in Turkije zijn het niet met deze wet eens. Waar moeten zij dan naartoe verhuizen. Grote onzin. En zo zielig om je eigen volk landveraders te noemen.

 11. RTE neemt ons de vrijheid weg om te kiezen wat we willen drinken. Mooie ‘democratie’ !

 12. Ik ben het met wel eens met de meeste mensen die hebben gereageerd!,behalve met Carientje,maar ieder het zijne,deze (WET) Gaat zeker niet gelden voor de toeristen!?,Trouwens als je( ALCOHOL) gaat verbieden na 22.00 dat werkt echt niet,dan gaat men het wel drinken uit de (GEZOND) waterfles in de tas,op het terras!!!!!,en daar komt ook nog bij dat je straks meschien een (WET) krijgt dat je na 22.00 niet meer mag roken om de luchtvervuiling tegen te gaan!!!?JA,en zo kunnen we wel meer dingen verzinnen toch!!?>>(ALS HET MAAR NIET OP NEDERLAND GAAT LIJKEN??????!,Ik hoop dat het nog eens bekeken gaat worden,ook betreft Economische.>>>>>>gr.A :zonnen: :biertje: :turk:

 13. Het verbod zal helaas niet helpen en mensen alleen maar creatief maken.
  Wat mij betreft word alcohol alleen nog gebruikt voor het ontsmetten van wonden.

  De nadelen wegen veel zwaarder dan eventuele voordelen bij het nuttigen van alcohol.
  Het is algemeen bekent dat mensen hun maat niet weten te houden en mensen gaan lastig vallen en uiteindelijk vervallen in een negatieve of agressieve bui waarbij ze mensen gaan aanvallen, pijnigen, verkrachten of zelfs doden.

  Alcohol is wel degelijk gif voor wij zich er in vergist heeft.
  Het doet afbreuk aan je lichaam als je het met overhand consumeert en voor kinderen zelfs als ze al in de pubertijd zitten is ook een klein beetje met onomkeerbare gevolgen.

  Ik snap wel wat ze met het verbod willen, maar we leven in een tijd dat de gemiddelde mede mens reageert als een typische puber. Wanneer je dus zegt dat iets niet mag omdat het slecht voor je is dat ze het dan juist 2x zo hard gaan doen puur om dwars te zitten.

 14. Gelukkig, nu weten het. Alcohol is het kwaad op deze aarde, en mensen moeten beschermd worden tegen zichzelf, wat ze kunnen niet matigen. Met deze wet wordt Turkije het paradijs op deze aarde.

 15. Alcohol is wel degelijk gif. Het menselijk lichaam reageert er ook als zodanig op.
  1 glaasje per dag kan ook een positief effect hebben (wat die effecten zijn ga ik even niet over uitweiden), maar het blijft gif. 1 aspirientje per dag kan ook een positief effect hebben, maar aspirine blijft uiteindelijk gif. Maak jezelf niet belachelijk door te ontkennen dat alcohol gif is, het is een scheikundig/biologisch feit.

  Mensen blijken van nature masochistisch. Men wil graag zijn lichaam vernietigen met alle soorten gif die er zijn, met alcohol voorop. Pas als de nieren het begeven, de Alzheimer toeslaat en de lever de vorm van een spruitje heeft aangenomen komt het berouw. Dán wordt een zondebok gezocht. Waarom stond er geen waarschuwing op de fles? Waarom liet de overheid dit toe? Waarom ga ik 15 jaar eerder dood?
  Daarna volgen de complotbeschuldigingen: ‘de regering greep niet in, want zij verdiende lekker aan de alcohol-/tabakaccijnzen’ etc. etc.

  Deze regering gaat zich in de toekomst niet door haar burgers laten beschuldigen. Zij neemt geen halfbakken maatregelen en neemt nu een drastische ontmoedigingsmaatregel ten aanzien van het gif dat alcohol heet, dat jaarlijks honderden verkeersslachtoffers maakt, dat talloze geweldsmisdrijven veroorzaakt, dat de gemiddelde levensverwachting in termen van maanden, zo niet jaren omlaag brengt.

  Geen gezond en objectief weldenkend mens kan hiertegen zijn.

  Daarnaast krijg ik sterk de indruk dat de meesten die hier reageren de maatregel dramatiseren, met als enige doel te kunnen ageren tegen de regering Erdogan. Men schildert de regering af als bijna-moslim-extremisten. Maar die stigmatisering gaan jullie er niet door krijgen helaas. Een accijnsverhoging, en een verbod op bepaalde uren op bepaalde openbare plaatsen (hebben ze in Taliban-Ierland trouwens ook) is heel iets anders als een algeheel verbod met gevangenisstraf en stokslagen bij overtreding.

  Onder de nieuwe wetgeving kan iedereen nog gewoon zijn ene glaasje wijn per dag drinken, thuis bij de buis, niets aan de hand.
  Diegenen die het echt gaat raken, dat zijn de mensen die zich graag helemaal klem zuipen in de kroeg en zichzelf daarna te buiten gaan. Die mensen hebben zichzelf bij voorbaat al gediskwalificeerd. Hun gedragingen tijdens dronkenschap zijn zodanig dat zij niet serieus kunnen worden genomen in deze discussie.

  De Volksgezondheid moet de eerste prioriteit zijn van iedere regering, ook van de Turkse. In Turkije was dat lange tijd niet zo, maar gelukkig gaan we nu de goede kant op en volgen we nu het voorbeeld van veel progressieve Europese landen.
  In Zweden bestaat een vet-tax. Jaja, die Zweden heulen ook al met Khomeini.

  Wanneer gaan we gezonde overheidsmaatregelen eens los zien van islamisering? Het heeft er gewoon niets mee te maken, anders zou het wel helemaal verboden zijn geworden.

 16. Deze man spoort totaal niet. En dankzij hem komen we er achter dat de helft in Turkije dat ook niet zijn. Turkije is een grote “winkel”geworden en staat in de uitverkoop dankzij deze scghappenkuddes

 17. Wat maken mensen zich druk om alcohol zeg..-.-
  Dan verbied het maar na 22.00 (hij verbied dat het verkocht word, in restaurantjes niet).
  Het is voor de jongeren, dat ze niet zo worden als in engeland of.. nederland bijv. Dronken, coma drinken etc.
  Het is maar alcohol mensen. In restauranten en hotel word het niet verboden alleen het verkoop in winkels word verboden na 22.00

 18. @Bibi,

  het gaat niet eens direct om het alcoholverkoopverbod maar minstens zoveel dat iemand wel even voor jou uitmaakt wat wel of niet goed voor je is.

  @Carientje,

  wat een dom excuus om alcohol te verbieden.
  Er is nergens bewezen dat alcohol de hoofdveroorzaker van verkeersdoden is,(te) oude mensen achter het stuur en onervaren mensen achter het stuur (vaak vrouwen die eens per week met de leasebak vn hun man boodschappen mogen doen zijn opgeteld gevaarlijker. Als daar een wet tegenkomt ga jij ook klappen dus ??

  @Kenan,

  president is door AKP op die positie gelootst dus geloof maar dat hij tekenen zal.

  @Hayret,

  wil jij eerst een representatief onderzoek doen voor je neerzet wat de meeste Turken willen.

 19. De moderne mens is goed geinformeerd (o.a. door Internet), dus geheel in staat zelf te beslissen of ze drank een gif vinden (zelfde geldt voor roken en fast-food eten). Waarom moet een regering dan voor haar burgers gaan beslissen wat ze wel en niet mogen doen met Alcohol. Iedereen weet allang dat je niet kan en mag rijden met alcohol in je bloed. Natuurlijk, er zijn uitzonderingen, die zich er niet aan houden, maar die categorie zal zich toch niet aan de wet houden.

  Die betutteling van de burgers past niet bij de moderne mens.

 20. waarom zo’n heisa daarover, wij zijn met de auto van Antalya naar Istanbul gereden moet ik eens al de dorpen en steden op een rijtje zetten waar geen alcohol te vinden is, kunnen jullie steden opnoemen buiten de toerische sector waar wel alcohol te vinden is dus wat verandert er met die wet????

 21. Carientje, dat is het ook een beetje met Turkije. Als je het conservatieve Turkije interessant vind is er genoeg te zien, maar als je de seculiere kant leuk vind is er ook veel te vinden. Het land heeft voor ieder wat.

  In Ankara, buiten het toerisme, waar ik dus woon, is het heel populair om naar meyhane’s toe te gaan of in de zomer een biertje te drinken in een parkje. Ik woon naast een super deluxe uitgaanstraat, de ondernemers hier moesten lange contracten tekenen om te gaan huren of kopen. Vervolgens begint een jaar na de bouw van de straat, ineens de bouw van een moskee. In deze nieuwbouw wijk zijn al veel moskeeën. Ik ben er op vrijdag wel eens langsgelopen uit interesse en ze zijn allen leeg tijdens het vrijdag gebed. Het is ook een seculiere wijk. De bouw van de moskeeën naast de uitgaanstraat wordt dus als pesterijtje gezien van de overheid. In de oude wet stond al dat je 100 meter rondom moskeeën en scholen geen alcohol mocht worden geschonken. Maar men bouwt ze dus gewoon om een wijk te plagen. Dit is het zelfde met straatverlichting die het sávonds ineens niet meer doet na de verkiezingen en veel andere dingen. Het is een beetje naschoppen dus.

 22. Het gaat mij ook echt niet om de alcohol, kan heel goed zonder. Maar ik geniet wel van af en toe een wijntje en dat moet ook kunnen en dat ga ik ook blijven doen. Misschien moet de regering wat meer inversteren in het onderwijs en voorlichting geven aan de jeugd. Maar alles is ayıp en dus niet bespreekbaar. De regering is echt helemaal fout bezig en zijn aanhangers komen er nog wel achter.

 23. De recente verkiezingen ,verliest hij echt niet 🙂 Hij is echt goed bezig en dat weten ieder1 😉 gr all

 24. Ik vind het super verbod op alcohol, het verbod was de mooiste verbodsbepalingen BTW 😉 Goed voor onze brooer Eyup hehehe 😀

 25. What i see in turkij which is really nice, this is democracy yeah i do not like to eat and get drienken ban.Yep that’s really stupid 🙂

 26. @Carientje: dat jij geen alcohol ziet op sommige plaatsen, betekent niet dat het er niet is. Ik kom jaarlijks in Turkije, in een klein boerendorp dus niet in toeristisch gebied, overdag zie je daar niemand drinken maar alcohol is wel te koop in de supermarkt en er is wel degelijk een kroeg, al is dat een soort clandestiene.

 27. @expat999
  Wat U schrijft houdt geen steek.
  Als u die analogie volhoudt, dan kunnen we uw tekst ook zo schrijven:
  ‘De moderne mens is goed geinformeerd (…), dus geheel in staat zelf te beslissen of ze COCAÏNE / HEROÏNE schadelijk vinden (…).’
  ‘Die betutteling van de burgers past niet bij de moderne mens.’
  Hoe klinkt het nu?
  Dus van u mag een regering niets verbieden, omdat de mensen zelf wel weten wat slecht voor ze is?
  Waarom zijn bovengenoemde harddrugs in uw eigen land dan wel verboden?
  Alcohol is net zo schadelijk als genoemde harddrugs, zeker voor jonge gebruikers. Waar nog bij komt dat onschuldigen vaak het slachtoffer worden van het alcoholgebruik van anderen, als verkeersslachtoffer of door geweldsmisdrijven.

  @TC Ozgur Akyar
  U was vast de lievelingsleerling van uw economieleraar? Zo werkt dat nu eenmaal in een open economie. Niemand houdt u trouwens tegen als u de aangeboden bedrijven of de aandelen ervan zelf wilt opkopen.
  Verder komt u er blijkbaar zojuist achter dat u in een democratie leeft, waar per definitie uiteindelijk de meerderheid bepaald hoe dingen geregeld worden.
  Uit beide geponeerde stellingen krijg ik de indruk dat u eigenlijk niet thuishoort in een open democratie / economie. Hiermee diskwalificeert u zich voor deze discussie, want u bent niet bereid zich neer te leggen bij de beslissing van de meerderheid en gaat vervolgens schelden (‘spoort niet’ en ‘schaapskuddes’).

  @antonieq
  Je schrijft:
  ‘Er is nergens bewezen dat alcohol de hoofdveroorzaker van verkeersdoden is,(te) oude mensen achter het stuur en onervaren mensen achter het stuur (vaak vrouwen die eens per week met de leasebak vn hun man boodschappen mogen doen) zijn opgeteld gevaarlijker.’
  Niemand hoeft te bewijzen dat alcohol de hoofdveroorzaker is. Feit is, dat alcohol in het verkeer doden veroorzaakt. En als U denkt dat er nog meer veroorzakers van verkeersdoden zijn, dan gaan we dat voor Uw gemoedsrust OOK aanpakken. Omdat er ook nog andere oorzaken van verkeersdoden zijn, wil dat nog niet zeggen dat we de doden als gevolg van alcohol in het verkeer dan maar moeten negeren, is het wel?
  Hopelijk beseft U zich – het bovenstaande nog eens lezende – de onnozelheid van uw redenering.
  Overigens, u heeft gelijk over die bejaarden. In Nederland verplicht de betuttelende Nederlandse regering bejaarden daarom al eens in de 5 jaar een medische keuring te ondergaan. Nu niet net doen of hetgeen nu in Turkije gebeurd een ongekend precedent in de wereld is. Nederland is qua betutteling al veel verder.

  @debekker
  Uw redenering komt eerlijk gezegd een beetje paranoia over. ‘Een moskee bouwen om een wijk te pesten’. En dat gelooft u zelf? Dus volgens uw redenatie bouwt men in uw wijk (het liefst om de 200 meter) een moskee om met de bestaande wet in de hand de verkoop en nuttiging van alcohol in het openbaar tegen te gaan. Klinkt dit plausibel? Als iemand burgertje wil pesten, dan moet dat toch makkelijker kunnen dan overal moskeeën bouwen.
  Voor zover u het nog niet weet, ook Turkije is een rechtsstaat, waar men bezwaarprocedures kent tegen verleende bouwvergunningen. Als een ondernemer meent dat zijn belangen worden geschaadt door de bouw van een moskee, dan kan hij dat aanhangig maken bij de rechtbank. Ofwel zal de bouwvergunning worden ingetrokken, ofwel zal de ondernemer in kwestie schadeloos worden gesteld (bijvoorbeeld verhuisvergoeding / goodwillvergoeding als de ondernemer zijn winkel wil verplaatsen).
  U doet het voorkomen of Turkije 1 grote corrupte bende is waar de burger / ondernemer continu de sjaak is en alles moet slikken. Dat is pertinent niet waar.
  In Istanbul is deze week in een door een burger aangespannen rechtzaak bepaald dat in het oude stadscentrum 3 nota bene al afgebouwde wolkenkrabbers moeten worden afgebroken, omdat bij de afgifte van de bouwvergunning geen rekening was gehouden met regelgeving (Google maar even).
  Hoe verhoudt zich dat tot uw complottheorieën?

 28. Ego575
  Allereerst bedankt voor je onderbouwde reactie. Wij zijn altijd blij als mensen niet direct uit emotie reageren maar een gefundeerde mening hebben.

  Ik ben me er zeer bewust van dat Turkije een recht staat is. Ik heb zelf gisteren nog een seminar georganiseerd met het turks hoger gerechtshof en ben betrokken bij een maatschappelijke transitie project met het hoger gerechtshof in Ankara.

  Maar toch is het wel degelijk waar dat de moskeeën in mijn wijk zo worden ervaren. Ik kan u vertellen dat niet alleen in mijn wijk Cayyolu dit het geval is maar ook in Gaziosmanpasa waar ik werk. Ze worden gebouwd zonder naar de vraag ernaar te kijken en vaak ineens binnen een uitgaansgebied.

  Ik heb nergens laten vallen dat ik het een corrupte bende vind. Natuurlijk is er zeker wel corruptie en heb ook ik daar nog wel een stapel annekdotes over. Toch is het niet veel meer dan andere landen in ontwikkeling die ik heb bezocht. Het voorbeeld wat u noemt met Istanbul is dan door een burger aangedragen maar eerder geuit door de premier zelf. Ik kan u ook uit eerste hand vertellen dat rechters de druk van de overheid flink voelen, aangezien zij over hun aanstelling gaan. De Ankara BAR association heeft trouwens daar enorme kritieken op…..

  Verder heb ik van mijn 17e tot mijn 25e enorm veel gereisd tussen Amerika, Scandinavië en Nederland. Ik kan u ook informeren hoe slecht het is jongeren eerste te leren rijden, dan te leren schieten en vervolgens te leren met alcohol om te gaan. Of hoe ilegale drank schade kan leveren, door zijn methaan ipv alcohol. Geloof me als ik zeg dat Turkije en een groot deel van de wereld een voorbeeld kan nemen aan Nederland. In Nederland wordt je 1 keer goed dronken tot je niet meer kan lopen als je 16 bent en vervolgens ken je je limiet. Dat is in andere landen zeker niet te vergelijken. In Nederland leer je eerst de gevaren van te veel drinken voor je mag leren autorijden. Daarnaast zijn er publieke campagnes en alcohol controles, iets wat in Turkije bijna niet voorkomt.

  In Turkije leren jongeren dat het niet erg is tot ze flitsende lampen in de verte zien. Er zijn geen ongemerkte politie auto’s en ik heb nog nooit een controle gezien. Toch zijn er in verhouding ruim 3 keer zo veel agenten…..

  Ik zou zeggen investeer eerst in handhaving en educatie. Maar deze rare regelgeving is alleen bedoeld om mensen uit elkaar te drijven. Niks anders.

 29. Grootste probleem in Turkije wordt de handhaving van de wet. Vrijwel iedereen rijdt zonder helm op motor of scooter, liefst ook met het hele gezin, baby op schoot of peuter staand voorop de scooter. Niemand gebruikt de veiligheidsgordel in de auto, iedereen belt handheld. Rood verkeerslicht wordt genegeerd. En bovendien, het gaat om verkoop van alcohol tussen 22.00 en 06.00 uur. Je kunt in Nederland ook niet naar de slijter op dat tijdstip maar wel stomdronken worden in een café of restaurant.

 30. Geachte debekker,

  Uw laatste meer toegelichte reactie lezend, denk ik dat wij het in grote lijnen wel eens zijn met betrekking tot de actuele situatie in Turkije ten aanzien van de rechtstaat en de nog altijd wel bestaande, maar toch aanzienlijk afnemende corruptie. Ook ik heb wel een stapeltje anekdotes (uit eigen ervaring) over corruptie in Turkije, die we op die van u kunnen leggen. Maar die stapel is ongeveer net zo hoog als de stapel anekdotes (ook uit eigen ervaring) uit Nederland.

  Uw perceptie, dat er minder dan in Nederland gecontroleerd wordt, is zeker waar. Ik kan U, en ook dhr. Jan Hofland echter verzekeren, dat dit ten opzichte van het verleden al stukken is verbeterd, en dit zal steeds meer verbeteren. Ik leerde autorijden in Ankara in 1988/1989 en ik kan u zeggen dat, alhoewel het ten opzichte van Nederland nog steeds een georganiseerde puinhoop is, het huidige verkeer al stukken is verbeterd, zeker met de komst van de vele Mobese camera’s.

  Verder zijn we het eens, dat de voorlichting op scholen verbeterd dient te worden. Maar ja, alles stap voor stap. Turkije loopt nu al 5 keer zo hard als andere Europese landen om bij te komen. We zijn het vast wel eens als ik zeg dat Turkije echt wel op de goede weg is, maar er nog veel moet gebeuren.

  Het enige waar we van mening blijven verschillen is, dat u het ‘pesterijtjes’ noemt, daar waar ik dit zie als de symptomen van het volwassen worden van een maatschappij die vanaf nu zijn verantwoordelijkheden wil nemen.

  ‘Pesterijtjes’ zijn de snelheidsboetes voor 3 Km/uur te hard rijden hier in Nederland. Dát zijn pesterijtjes van over-ijverige agentjes. Laat ze dan in godsnaam maar gewoon de hele dag koffie (thee) drinken.

  Maar ik ben al wel blij dat u in ieder geval het directe verband met islamisering niet trekt zoals vele anderen in dit topic, want dat is echt een waanbeeld. U komt tenminste met constructieve ideeën en relevante vergelijkingen uit andere landen, op zoek naar een compromis / oplossing voor de Turkse situatie.

 31. @Ego 575,

  Mijn opmerking over verkeersdoden ging voornamelijk om aan te geven dat schuld niet altijd bij alcohol ligt.

 32. Regering Erdogan is niet slim bezig… Enerzijds vrijheid toekennen en anderszijds vrijheid inperken, dit komt het volk niet ten goede! Straks komt ook nog het homohuwelijk ter sprake. Turkije steekt al best complex in elkaar, dus Turkije moet heel snel gaan opschieten met het homohuwelijk. Homohuwelijk wordt aanleiding om mensen weer tegen elkaar op te zetten, omdat de mensenrechten in een minder seculiere staat sneller geschonden worden. Heel EU heeft het proces al doorgemaakt, nu Turkije nog… Heel slim als er ook nog eens allemaal jihadisten worden verzameld, die bijna op de grens van Turkije -Syrie zitten te vechten tegen het Syrische regime. Het land moet worden aangepast tot de kaders van de machthebbers of het wordt meegaan met de verdwijning van de Islam in het Midden-Oosten.

 33. Debekker:
  Geen alcohol controle meegemaakt in Turkije? Moet je ff heen en weer rijden van Kuşadası naar Izmir. Of van Adana naar Osmaniye of naar Gaziantep. Aydın… Je hebt ze overal, dus snap niet dat jij het nog niet gezien heb. Is het zelfde met de bus van west naar het oosten. Je koffers worden eruitgehaalt, je paspoort-kimlik word meegenomen koffers worden leeggehaald en de honden gaan ff een rondje los in de bus. Hoezo geen controle? Misschien dat het komt omdat wij in de toeristengedeelte wonen?

  In nederland zijn de jongeren helaas niet zo,
  Ik weet niet hoe oud u bent maar, ik ben 21(ik drink niet) Maar al mijn vrienden drinken zich kapot weten niet te stoppen en die zijn zelfs begonnen toen ze 13 waren. Iedereen zuipt kotst en maakt zich zelf belachelijk. Dus ik snap niet waar jij zulke informatie vandaan haalt?

 34. @bibi,

  k’ben het volledig met je eens, en buiten de toeristiche streken geraak je al helemaal an geen alcohol , rij eens de bergen in en ga eens naar emirdag of zelfs naar Kumluca een uurtje rijden van het toeristische Kemer waar ga je daar alcohol vinden???
  zo’n heisa en het is alleen om de jongeren te helpen!!

 35. De beste manier om jongeren te helpen is geen verbod maar voorlichting op scholen! Door deze maatregel gaan ze echt niet minder drinken, ze komen er toch wel aan. Er wordt op de grote wegen wel controles uitgevoerd maar ze moeten dat eens in de bebouwde kom doen. Dat zie je echt maar heel weinig. Het rijgedrag mag van mij ook eens grondig aangepakt worden. Nog steeds is het verkeer een puinhoop. Niemand houdt zich aan de regels. Ook dat zal een hoop verkeersslachtoffers schelen.

 36. @carientje

  Ze hebben wel overal alcohol maar op vele plekken is het niet zichtbaar.. Als ik naar Osmaniye ga zie je nergens in de stad dat je alcohol kan drinken maar je kan het wel. Ze maken er geen reclame voor. In de toeristische delen laten ze het natuurlijk wel zien om de toeristen te trekken. Maar echt overal hebben ze alcohol misschien 1 of 2 dorpjes niet.:P
  Het is idd om de jongeren te helpen en ze niet zo te laten worden als in engeland of nederland. Ik snap ook niet waarom mensen er zo.n punt van maken t is maar alcohol niet onze grote liefde in onze leven…:S
  Ik snap wel dat er mensen ontzettend boos worden maar t gaat maar om een klein ding…

 37. Bibi, Dat komt uit mijn eigen ervaring. Ik woon ook niet in een toeristisch gebied, maar in Ankara. Verder studeer ik nog steeds in Nederland, en ik heb die dingen zelden meegemaakt dat mensen maar doorzuipen niet weten wanneer ze moeten stoppen en dat in Utrecht met enorme hoeveelheden studenten. Tuurlijk zijn er excessen maar niet veel.

 38. Debekker
  Misschien is dat daar maar bij mij begonnen ze met breezertjes toen ze 12 13 jaar waren… stiekem bier drinken als ze 14 15 zijn en als ze 16 zijn dan gaan ze helemaal los, bij ons op school gingen ze zelfs nog alcohol meenemen voor op school in de pauze ff snel zuipen want het is stoer..

  Ik geloof niet dat de Turkse jeugd zo in elkaar zit, er word al veel van huis uit gezegt dat het niet goed is, de leeftijd hier is ook prima dus niet te jong. Ik vind verbieden ook te ver gaan maar alsnog het gaat maar over alcohol…

 39. Ik ben het toch wel met Bibi eens. Ook ik ken veel gevallen van jongeren om mij heen, die alcohol echt frequent misbruiken.
  Op schoolfeesten van mijn zoon wordt ingangcontrole gehouden, omdat jongeren zich thuis – onder het goedvindend oog van de ouders nota bene – alvast indrinken, omdat op het schoolfeest zelf geen alcohol wordt geschonken. Ik moet verhalen aanhoren over hoe leerlingen stiekum via de achterkant flessen sterke drank door het hek naar binnen smokkelen, zodat er toch maar gezopen kan worden, ondanks het verbod.

  Wel eens van comazuipen gehoord?
  In Nederland is dit een steeds groter probleem, ieder weekend is het raak. En dit zijn alleen nog maar de excessen die het nieuws halen.
  Van het fenomeen comazuipen heb ik in Turkije trouwens nog nooit gehoord (gelukkig).
  Al met al weet ik nog zo net niet of ‘alcoholvrijheid’ wel echt tot meer zelfbeheersing bij burgers leidt.
  Misschien leuk om eens wetenschappelijk te onderzoeken.

 40. Elley,Trudy,Jolanda kunnen jullie na 22.00 uur in Nederland alcohol kopen? of zitten jullie ons te provoceren?
  Turkije is al een moslim land van daar ons tolerantie en gastvrijheid voor u.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!