Home Nieuws Nieuwe kerncentrale in Sinop van 22 miljard dollar

Nieuwe kerncentrale in Sinop van 22 miljard dollar

2
352

De Turkse economische groei is al lange tijd niet te stoppen maar de energiemarkt loopt nog achter. Daar gaat nu hopelijk verandering in komen met de bouw van een nieuwe kerncentrale in Sinop. Het project verloopt echter niet zonder slag of stoot.

Al jaren is het een bekend probleem in Turkije, op het moment dat alle huishoudens met hun airconditioning de hitte bestrijden, vallen alle elektriciteitsnetwerken uit. Zeker in de zomer als het land overspoeld wordt met miljoenen buitenlandse zon-liefhebbers dan zijn de uitvallen een dagelijks fenomeen. Reken hierbij ook nog eens de enorme groei van de productie in Turkije en je hebt een groot probleem.

De overheid zoekt al een lange tijd naar oplossingen, van zonne-energie tot stuwdammen en nu een nieuwe kerncentrale. In samenwerking met Japanse en Franse bedrijven zal het project gerealiseerd gaan worden voor een megabedrag van 22 miljard dollar. De nieuwe investeringen moeten ervoor gaan zorgen dat de import van energie sterkt gereduceerd gaat worden. Turkije importeerde in 2012 maar liefst voor 60 miljard dollar aan energie vanuit omliggende landen terwijl het land zoveel potentie heeft om deze energie zelf op te wekken.

Sinds de ramp in Fukushima staat er heel wat op het spel voor de Japanse kernenergieproducenten en wat daarbij opvallend is, is de plaatsing in een gebied is wat erg gevoelig is voor aardbevingen. Het is te hopen dat de zware lessen die in Japan geleerd zijn toegepast kunnen worden in Turkije.

De samenwerking met Franse bedrijven staat net als de Japanse partner ter discussie. Het project heeft vertraging opgelopen door de discussie rond de Armeense kwestie in Frankrijk, welke in Turkije behoorlijk kritisch is bekeken. Omdat de relaties sterk verbeterd zijn onder leiding van de nieuwe president Hollande, kon het project toch doorgaan.

De bouw van de reactor zal een lange tijd in beslag nemen. Het eerste gedeelte zal pas worden opgeleverd in het magische jaar 2023. Tot die tijd wil de overheid nog meer energieprojecten starten om de groei van de economie te evenaren.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.