Home Nieuws Nieuwe alcoholwet van kracht in Turkije

Nieuwe alcoholwet van kracht in Turkije

78
3244

Nadat president Gül de nieuwe alcoholwet had ondertekend is deze afgelopen week ingegaan. Vanaf 9 september 2013 is losse verkoop van alcohol buiten de horeca na 22:00 uur ’s avonds verboden in Turkije. De nieuwe wet, die voor Turken geldt in het binnenland, geldt niet voor de toeristische sector.

Officiële cijfers geven aan dat ruim 200.000 ondernemers de effecten van dit beleid in hun portemonnee gaan voelen. Velen vrezen dat de overheid hiermee olie op het vuur gooit op de al sinds juni durende demonstraties in het land. Volgens officiële cijfers waren hier 2,5 miljoen mensen mee gemoeid.

De laatste peilingen hebben weergegeven dat een groot deel van de mensen die bij de laatste verkiezingen nog op de regeringspartij hadden gestemd op dit moment verbolgen zijn over de protesten van deze zelfde regering. Bij protesten tegen de overheid in de hoofdstad afgelopen week waren diverse banieren van de AKP te zien. Hier werd hard op gereageerd, aangezien het ging om de omgeving van de wijk Mamak die altijd als bastion van de partij wordt gezien.

Onder het bewind van de huidige regering is de belasting op alcohol enorm gestegen en een liter raki is van 9,5 TL gestegen naar ruim 51 TL, dit terwijl het minimum inkomen waar veel Turken van leven staat op ongeveer 750TL. Een deel van de bevolking ziet deze actie als een aanval op de seculiere grondwet van het land. Het gevaar van illegale handel in alcohol wordt ook niet onder stoelen of banken gestoken. Dit jaar zijn er al diverse doden gevallen door het drinken van illegaal gestookte drank.

De Turkse alcoholconsumptie valt in algehele cijfers mee met 3.4 liter alcohol per jaar. In vergelijking drinken inwoners van landen met gemiddelde vergelijkbare lage inkomens zoals Moldavië ruim 19 liter per jaar.

In interviews met diverse verkopers van alcohol in de hoofdstad werd duidelijk dat niet iedereen gehoor zal geven aan de nieuwe wet. In voorbereiding heeft de overheid al meerdere verkooppunten onzichtbaar gemaakt vanaf de weg door promotieborden te plaatsen voor de AKP.

78 REACTIES

 1. Als je aan alcohol wilt komen lukt je dit echt wel hoor. Dit lost niks op. Geeft alleen problemen voor de ondernemers die het toch al zo moeilijk hebben.

 2. Hij heeft niks aan aanhangers zoals jullie.. dus je hoeft j geen zorgen te maken Ronnie;).. Hij heeft gnoeg stemmen (buiten alle alcoholisten om).
  Ga vooral zo door RTE!♡

 3. Vraag me ernstig af of dat “super goed” over een (paar) jaar nog opgeld doet….De mensen gaan ondergronds, er zullen illegaal alcoholische dranken worden gestookt en er ontstaat een alcoholmafia…..

 4. Wat een hypocrisie ten top. Zoals in egypte bestel je online en wordt zelfs aan huis gebracht waar ondernemers zijn zijn mazen id wet:) of je koopt in de kroeg en krijgt er een zwart tasje omheen dan weet tenminste iedereen dat je bier of wijn hebt gekocht. ..lol. Snel de zaak scheiden en niet klaar voor europa zeker niet.

 5. Vraag me ook af of mensen moeten overdrijven? Het is tog tot 22.00 toegestaan? Mensen vinden altijd wel wat om rellen te schoppen en de drama om kleine dingen uit te halen.. dus het blijft een Super Goede actie!

 6. Van 9,5 TL naar 51TL, wie is de echte alcohol misbruiker nou? Hypocrieten die geld over alcoholisten verdient. Wat jammer dat die hypocriet het staat is geworden, vroeger noemden ze het Al Capone

 7. Mensen maken druk om niks, “na 22:00 uur ‘s avonds verboden in Turkije. De nieuwe wet, die voor Turken geldt in het binnenland, geldt niet voor de toeristische sector.” dan koop je toch voor 22:00 een flesje en dan drink je toch? Allemaal hypocrisie om niks…AKP wil gewoon minder alcohol gedronken wordt, de meeste ongelukken, ruzie’s en doden in Turkije is allemaal door onder invloed van alcohol…ik juich er voor!

 8. Ozgur Akyar in Zweden is de alcohol tien keer zo duurder dan in Turkije. Ik snap dan ook die geklaag zang niet. Als Zweden met dure prijzen voor de alcohol komt, dan is het normaal. Maar wanneer Turkije ermee begint, dan gaan alle hens aan dek en dat vind ik hypocriet.

 9. En na 22:00 uur? Dan moet je “stiekem” naar een adresje om daar een paar flesjes Efes pils te halen…..Het is een Super Slechte en vooral Onverstandige Actie van RTE…..Het worden Gouden Tijden voor de Al Capones en de Bonny and Clydes in Turkije…..
  Als RTE echt het lef had gehad en als hij echt consequent zou zijn, dan had hij de maatregel ook laten gelden voor de toeristische gebieden. Maar dat doet ie niet, wat een hypocrisie ten top. Spijt me zeer!

 10. Ik denk dat het grootste deel van jullie in een toeristisch gebied wonen,of op vakantie gaan, waar deze regel niet van toepassing is.Wat is jullie probleem dan?Je kan ook in Belgie blijven.

 11. Kumcu Yusuf brother, de zoon van Oom Tayyo heeft iemand doodgereden! Was hij ook dronken? Zijn zaak kwam niet eens voor de rechter!
  Waarom?

  Alcochol verkopen na een bepaalde tijd is positieve ontwikeling, maar verkoop van alcochol in de cafes, bar of dergelijke ruimten is fout..
  Als er verkeers ongelukken zijn is dit niet alleen aan alcochol te verwijten!
  Rijbewijs cursus/opleidingen moet niet door taxi chauffeurs gegeven worden- opleiding centra creeren.
  Rijbewijs examen moet beter geregeld worden.
  Examen mag niet door de politie afgenomen worden maar door onafhankelijke gekwalificeerde instelingen.
  Corruptie bij de verkeerspolitie juridisch vervolgen.

  Als laatse wil de het volgende zeggen.
  Volgens de statieken: gebruik alcochol in de wereld.
  Turkije zit niet eens tussen de eerste 50 landen.
  Dit wil zeggen dat alcohol gebruik in vergelijking met andere landen is behoorlijk gering is; kleiner dan Nederland!
  Alcochol verbod heeft niets met dronkenschap of gebruik te maken.
  Oom Tayyo heeft dit gelanceerd als religieuse verbod: als referentie heeft hij de Koran gegeven.
  Een politieke beleid kan men niet en mag men niet vanuit relgieuse oogpunt maken.
  Oom Tayyo had gewoon eerlijk moeten zijn en zeggen dat er beperking zijn opgelegd door EU- zie criteria EU.
  Het is jammer dat oom Tayyo zijn innerlijke egoisme niet de baas is.
  De hele problematiek in Turkije kan men hierop verwijten: egoisme oom Tayyo!

 12. Kumcu Yusuf doden door alcochol gebruik zijn jouw woorden berust niet op feiten! Zie de statieken van Turkije.
  Ik heb een vraag gestels: was de zoon van Tayyip ook dronken? Toen hij een bekend persoon dood reed?
  En waarom is hij niet voor de rechter verschenen..

  Verkeers ongelukken in turkije vinden plaats omdat men te hard rijd en de verkeersregels overtreden!

 13. Heel vee verkeers ongelukken halen de statieken door corruptie.. hierdoor fraudes gepleegd de rapporten.
  Ik heb de zoon van tayyip als voorbeeld gegeven omdat er is gefeaudeerd met de rapporten. De dooodsoorzaak: dood in het ziekenhuis! Werd niet als verkeers ongeval genoemd!

 14. Het ophef rondom deze wet is onstaan doordat Tayyo deze wet refereet met de Koran . In andere landen worden aangenomen wetten niet met een religie verwoord!

  En ieder die alcochol nuttigt bestempelt als alcocholist!

 15. Kumcu ga eens prive onderzoek.
  Gooi de alle problemen niet op alcochol gebruik..
  Wat je nu zegt zijn de zuilen en argumenten van de sekten.

  De bestaansrecht van de sekten berust op dit soort lullige argumenten die niet op feiten berusten!
  Dit verkoopt goed en is goedkope reklame!

  Met verbieden los je helemaal niets op!

 16. Voor dat hij de alcohol wet presenteerde heeft Tayyo aantal keren in het openbaar geuit: de wetten die 2 alcocholisten….

  Zo begon zijn redevoering.
  In deze contex is wetten: het repunliek-secularisme
  2 alcocholisten; Mustafa Kemal en Ismet Inonu.

  De haat die Tayyo in zich verschuilt of verborgen houdt zie je terug in zijn redevoeringen.

  Telkens schopt Tayyo tegen de secularisme en de oprichters van het republiek.
  Hierdoor is er ophef ontstaan bij velen…
  Dus als je haat zaait oogst je haat!!!

 17. In een democeatie mag een leider niet. Alles doen! Als je toch beweerd dat het wel zo is dan adviseer ik om demokratie uit de boeken op te zoeken en nog eens door leest.

  Luister goed wat de opstandigen zeggen en niet de lullige argumenten van de monddood gemaakte media.

  Het republiek wordt uit alle overheids gebouwen weg gehaald.
  Turks identiet verboden.
  Iederen gedwongen soennitsche goddient lessen te volgen.

  Alles wat met ataturk te maken heeft Tayyo uit alle boeken uit gehaald.
  Het seculaire systeem tracht men uit de grondwet te verwijderen…

  Het probleem is niet de alcocholwet maar Tayyo!
  Haat die Tayyo bezit!

 18. Ebru vind je iedereen die af en toe een alcoholisch drankje nuttigd een alcoholist? Ik ken namelijk best wat akp-stemmers die dat ook gewoon doen.

  Problemen los je op met voorlichting, wat bijna niet bestaat op dit vlak in Turkije. Daarnaast zou ik best er voor zijn dat naat hoofdwegen een algeheel verbod komt en dat er meer alcohol controles komen als er tegen over staat dat openbaar vervoer langer open blijft om mensen te vervoeren.

  Alcohol is het probleem niet, de cijfers liegen niet. Het is misbruik van enkelen en daar wordt een heel land mee gestraft.

  Daarnaast is bijvoorbeeld Raki een belangrijk deel van de cultuur, wat op zo’n manier voor een groot deel niet meer mogelijk is. Je laat dus de rijke elite het wel doen terwijl het voor de gewone man onberijkbaar wordt. Noem je klasse justitie zoiets. En er komen nog minder plekken waar diverse sociale klassen elkaar ontmoeten. De stigmatisering en polarisering wordt groter en voor je het weet….. Pikt men t niet meer.

 19. Ik ben het helemaal met jullie eens, Ebru en Kumcu!!!
  Alcohol maakt meer kapot dan je lief is.. Als je een goede moslim(a) bent, dan drink je sowieso geen alcohol; waarom dus al die ophef? Vind t eigenlijk zelfs nog jammer dat de wet alleen voor Turken geldt, en niet voor toeristen.. Maar ja, in dat geval zie je waarschijnlijk geen toeristen meer in Turkije, en dat is weer slecht voor de economie.. (Helaas) Maar, wat mij betreft, zou het ook voor de toeristen moeten gelden, onder het mom van “de regels en wetten van het land respecteren”…

 20. Tjee bedaar ff …er is in Nederland ook een wet waarin staat dat men alcohol verbruik niet buiten op straat mag benutten buiten feestelijke evenementen. Dus waarom al dat spanning? En als je niet tevreden met de regerings opstel van nu bent gewoon blijven stemmen…wel democraties blijven en geen russiche acties aub

 21. Lydia, laat iedereen lekker zelf bepalen hoe ze hun geloof willen beleiden. En niet Turks of toerist is niet het hele verhaal, ik ben niet Turks maar woon er wel. Het is deel van een traditie voor heel veel Turken waar ze overigens ook heel erg trots op zijn.

  Wat ik al zei, polariseren en stigmatiseren…
  Als je niet wil drinken is dat toch ook gewoon een vrije keuze? Door de prijs stijgingen is het voor velen die het wel mogen kunnen onbereikbaar.

 22. Toki ken ik goed. Ben er regelmatig geweest. Dit jaar nog met woningbouw verenigingen in Nederland. Breek me de bek niet open over Toki.
  Commercieel staats bedrijf wat elk huis wat voor 2007 gebouwd is mag onteigenen, zonder rechter. De ratio nieuwbouw is lager dan die van de slechtst bouwende woningbouwvereniging in Nederland of elders in Europa. Men investeerd meer in dure participaties in zeer dure appartementen dan gewone huizen voor de mensen waar ze voor zijn opgericht… Verder is wat ze bouwen zonder millieu effect rapportage, inspraak of goede isolatie. Ja, fijne jongens daar…

 23. Precies…. Vergelijk het maar eens met andere opkomende markten. Zelfs Indonesië heeft beter gepresteerd dan Turkije. Turkije is het meest afhankelijk in de hele wereld van buitenlandse geldstromen. Maar inderdaad het gaat beter, de redenenen, goedkope rentes en daar had Turkije niks mee te maken… FED regulatie.
  Dus elke partije had het beter kunnen doen. Wel knap dat hij mensen zo heeft kunnen laten denken.

 24. De wetgeving in Turkije is met de invoering van de alcoholwet gelijkgetrokken met de wet- en regelgeving in Europese landen.
  Niets meer, niets minder.

  Turkije had eigenlijk relatief nog lage alcoholaccijnzen in het verleden, net zoals de tabaksaccijnzen trouwens. Met de recente verhogingen komt het een beetje op een normaal niveau.

  Ik vind het vrij normaal trouwens dat artikelen die niet essentieel zijn en zelfs schadelijk voor de gezondheid als luxe goederen worden aangemerkt en als zodanig worden belast. Temeer daar artikelen die schadelijk zijn voor de gezondheid ook een belasting zijn voor de staatskas, omdat de gebruikers gemiddeld meer gebruik maken van de gezondheidsvoorzieningen.

  Dat de minder welgestelde Turk nu geen alcohol meer zou kunnen nuttigen vanwege de prijs vind ik een drogreden. Net alsof deze Turk nu om zal komen van de dorst. Hij kan gewoon een Cola Zero drinken. Of wat dacht u van mijn favoriete drankje, gewoon een glas water? Niks mis mee.

  En Ataturk was wel degelijk een zuiplap, een echte probleemdrinker. Typisch al die mensen die geen enkele kritiek op die man dulden, alsof hij God zelf was. Ook hij was een gewoon mens met zijn tekortkomingen.

 25. Zal niet lang duren voordat je lieve RTE van zijn Amerikaanse troon wordt verstoten en er represailles in wetten zullen volgen. Wat dacht je van een verbod op hoofddoekjes buiten de deur dragen voor 22:00 als je jonger bent dan 40?
  Identificatie is namelijk moeilijker met CCTV in geval van criminaliteit en daar is de Turkse BTW betaler de dupe van!

  Super Goed Gedaan!

  :turk:

 26. @debekker
  Morgen op Prinsjesdag zal officieel worden aangekondigd dat in Nederland de accijns op alcohol, diesel en LPG zal worden verhoogd.
  Turkije heeft geen patent op hoge accijnzen, alleen u maakt er een groter probleem van dan het werkelijk is, omdat u zelf toevallig een liefhebber bent van alcohol. 90% van de Turkse bevolking kan het niets schelen, want ze drinken zelden of nooit alcohol, of ze kunnen prima zonder. Alleen die mensen die er niet van af kunnen blijven maken nu stennis. En met dat type mensen heb ik geen medelijden. Noch zal het electoraat van RTE erdoor krimpen, want de meeste alcohol liefhebbers stemmen toch al niet op de AK partij. Integendeel, RTE zal er stemmen mee winnen, omdat het merendeel van de Turkse bevolking voor deze wet is of binnenkort zal zijn.
  Daarbij wil ik verwijzen naar de anti-rook wet van enkele jaren geleden, waar in eerste instantie ook veel ophef over ontstond, maar waarover nu enkele jaren later een breed draagvlak is ontstaan. Sterker zelfs, ik denk dat het nu stemmen zou kosten als je die wet terug zou willen draaien.
  Dus wen er maar gewoon aan. Natuurlijk mag u hier nog wat tegenpruttelen, maar het is onomkeerbaar, en u bent zwaar in de minderheid.

  Blikje bier 3,5 maal duurder dan in Nederland? Nu is Nederland relatief bezien dan ook niet zo’n heel duur land voor alcoholische versnaperingen. Vergelijk het nog eens met bijvoorbeeld de verstandige Scandinavische landen.

  @ RTE is OC
  Wat dacht U van een verbod op mensen die domme nutteloze commentaren geven op fora met nicks in de vorm van een scheldwoord zoals ‘RTE is OC’? Dat lijkt me veel nuttiger.
  CCTV identificatie wordt NIET bemoeilijkt door een hoofddoekje, maar u kon natuurlijk niet op het juiste moeilijke woord ‘boerka’ komen?

  @Jolanda
  Inderdaad, alle slechte producten moeten zwaarder worden belast. Dat kan logisch worden uitgelegd: zaken of voedsel die slecht voor een samenleving of de gezondheid leggen druk op de middelen van de overheid die geacht wordt alsnog te zorgen voor al haar burgers, ongeacht de stommiteiten die zij begaan. En dat kost geld. Eerlijke regel: de vervuiler/gebruiker betaald.
  Suiker- en vettax vanwege obesitasprobleem.
  Alcoholtax vanwege gezondheidsrisico’s, vandalisme en verkeersrisico’s.
  Tabaktax vanwege vervuiling (van ruimtes) en druk op gezondheidsvoorzieningen.
  Brandstoftax vanwege de druk op het milieu.
  Plastictax en afvaltax (zoals bijvoorbeeld Groen Punt in België) vanwege de kosten die de verwerking van het afval met zich meebrengt.
  Waarom zou ik de kosten moeten betalen van uw slechte gewoontes? Kunt u mij dat eens in een helder betoog uitleggen waar geen speld tussen te krijgen is? Dat is nog nooit iemand gelukt namelijk…

 27. Scandinavië is een grote uitzondering en u kent vast de problemen die het opleverd als zij een keer in het buitenland op vakantie zijn. Je kan maar beter goed met alcohol om leren gaan, dan het misbruiken als je de eindelijk de kans krijgt. Kijk maar eens naar landen als Tjechië wat weinig alcohol problemen kent maar een hoge consumptie en lage prijzen. Duitsland is een ander voorbeeld.

  Ik denk dat uw 90% schromelijk overdreven is. Ik doe nu onderzoek naar identiteit in Turkije, en inderdaad ongeveer 50% nu zegt eerst niet te drinken, kijkt eerst aan wat je reactie is en vertelt dan verhalen over Meyhane bezoeken en welke het beste is.
  Ik schat het zelf op zo’n 25% in de grote steden niet en 70% op het platte land.

  Verder valt het me ook op dat van de 50 diepgaande interviews die ik nu heb gedaan (zowel in Mamak, een eerdere aanbeveling van u, Ulus en Tunali) dat uit het lijstje met 10 waarde opties maar 2 mensen “geloof” als nummer 1 hebben staan. Het gemiddelde is ongeveer dat geloof plaats 5 in hun leven in neemt. Eerst democratie, dan vrijheid, gelijkheid, solidariteit, seculier, dan… geloof.

  Ik heb 10 interviews met dit met nederlandse turken gehouden, daar kwam geloof 5 keer naar voren als eerste.

  Er is dus een groot verschil met hun eigen land. (ja ik ga ook nog naar de niet stedelijke gebieden)

  Ik kan dus heftiger reageren als Turken uit Nederland motieven hebben die niet breed worden gedeeld in hun eigen land.

  Turkije is voor mij vaak Westerser dan Nederland.

  Ja Raki en alcohol op zich neemt een grote plaats in in de samenleving, niet voor iedereen maar wel voor velen.

  Stemmen winnen gaat het niet om… Het gaat er om anderen niet jouw wil op te willen leggen en vrijheid te bieden eigen keuzes te maken, zowel in interpretatie van geloof, als sociaal gedrag.

 28. Overigens vind ik opmerkingen over hoofddoekjes verwerpelijk. Toen ik voor het eerst in Turkije kwam in 1998 zat de Meyhane voor een kwart vol met mensen die dit droegen.

  Ook ik vind dat zij een belangrijke plaats hebben in deze samenleving. Conservatieve waarden zijn hier ook belangrijk voor velen. Gelijkheid betekend ook dat.

 29. @debekker
  Ik drink zelf niet (ik vind het niet lekker, ik heb niets tegen alcohol voor de duidelijkheid), toch kan ik u heel goed vertellen waar u in Haarlem het beste heen kunt gaan om een drankje te nuttigen.
  Men hoeft niet alles zelf te doen om kennis te hebben over een onderwerp.
  Derhalve vind ik uw impliciete redenatie dat iedereen die u kan vertellen waar leuke meyhanes zitten dan ook automatisch wel regelmatig aan de drank zullen zitten en tegen de nieuwe alcoholwet zijn niet correct.

  Ik houd mijn standpunt staande dat 90% van de Turkse bevolking niet wordt geraakt door de nieuwe alcoholwet.
  Ik zei niet dat 90% van de bevolking niet drinkt, dat is iets anders.
  90% van de bevolking drinkt niet of zelden, en drinken ze wel, dan doen ze dat in omstandigheden die niet worden geaffectueerd door de alcoholwet. Ze drinken ’s avonds (voor 22:00 uur) of op vakantie, of in een cafe/bar of thuis voor de TV alleen of met vrienden.
  Voor die mensen verandert er niets, behalve de prijs. En als men af en toe eens een biertje drinkt, bijvoorbeeld 2 biertjes in de week, dan is dat heel goed op te brengen. Een pakje sigaretten is relatief ook erg duur in Turkije, maar men laat zich er niet door weerhouden.

  Een ander punt wat ik graag recht wil zetten:
  Ik betoog niet dat mensen die voor de alcoholwet zijn automatisch dan ook wel belijdend moslim zullen zijn. Ikzelf beschouw mijzelf niet als belijdend moslim, maar ik ben wél voor deze wet.
  Ik merk dit op, omdat u min of meer de resultaten van uw onderzoek mbt de mate van belangrijkheid dat geloof inneemt in het leven van Turken rechtevenredig extrapoleert naar het percentage mensen dat wel dan niet moeite zou hebben met de invoering van de alcoholwet.
  Ik zeg u, dat ook veel gematigde moslims toch voor deze wet zullen zijn, daarvoor hoef je geen conservatief moslim te zijn.

  Complimenten trouwens dat u ook onderzoek doet buiten Cankaya, het zal uw onderzoeken verrijken.

  Terzijde: ik kan de resultaten van uw onderzoek dat Turken in Nederland gemiddeld genomen veel conservatiever zijn dan Turken in Turkije alleen maar beamen.
  Dat is ongeveer net zoals dat Nederlanders in de USA doorgaans ook zo conservatief zijn als maar kan.

 30. Raki fles is dus 51, hoeveel kost nu een biertje of fles wijn in supermarkt? (ik woon nog niet in Turkije, overweeg het wel, tenminste….hangt af of het geen moslim-staat wordt)

 31. Wat mij opvalt bij dit onderwerp is dat de dames de ‘grootste mond’ hebben over dit alcoholverbod.
  Vindt het sowieso al vreemd dat een vrouw een partij die voor hun onderdrukking is kan steunen .
  Nog vreemder is dat het om ” nederlanders” gaat die zeer waarschijnlijk alleen maar reageren omdat ze op hun schoteltje in Rotterdam of Amsterdam naar de propaganda kanaaltjes van ome Erdogan kijken en geen idee hebben hoe het daadwerkelijk in het land toe gaat en/of bang zijn dat als ze op vakantie zijn hun mannetje teveel raki of biertjes met zijn kameraden drinkt en de aandacht voor jullie verliest ???

 32. @Ege575,

  deze wet is weer een van de vele wetten die RTE invoert die dubbel gezien kan worden.
  Hij wil dat de mensen ermee akkoord gaan alsof alcohol veel verkeersslachtoffers maakt en nuet goed is voor je gezondheid.
  Het , net als in Nederland gebeurd, betuttelende vingertje.
  Maar ook jij weet dat dit een zoveeltste opstap is naar de sharia die hij wil zodat hij de hele bevolking kan onderdrukken naar zijn wens en dat hij en de zijnen met nog meer miljoenen naar amerika kunnen vluchten als de mensen ooit wakker worden in Turkije.

  Maar ja, zolang er mensen zoals jij bestaan en die idiote regering hier in nederland die alles maar doet wat de us van a en israel willen zal erdogan nog een hele lange tijd door kunnen gaan.

 33. DeBekker ik vind persoonlijk dat u erg eenzijdige bericht en zeer politıek eenzıjdıg getınt. Uw persoonlıjke overtuıgıng komt zeer sterk naar voor. Iets wat me altıjd teleurstelt als ık het zıe gebeuren zoals pro als contra Erdogan. Ik zou graag onpartıjdıge berıchtgevıng zıen maar goed zo zıt het leven nıet ın elkaar. Hoe mensen tegenover dıt verbod staan en tov alcohol hangt af van welke krıngen u zıch bevınd. Er zıjn namelıjk ook veel Turken die vınden dat dıt of een goeıe zaak of het ıntresseert hen geen bal. Verder zoals met vele zaken hıer ın turkıje gaat alles gewoon zıjn gangetje het verbod ıs er mensen hangen een bordje met geen verkoop van drank na 22:00 en verkopen vervolgens gewoon lekker verder. Is nıks nıeuws ıs gewoon Turkıje. Verder ıs ın meerdere europese landen verkoop van Alcohol na 22:00 verboden. Mıj persoonlıjk boeıt het nıet. Ze doen maar wat ze allemaal nıet laten kunnen. Taxen op alcohol en op sıgaretten vınd ık alleen een goeıe zaak. Van mıjn part maken ze drugs legaal met torenhoge taxen. Verder klopt ınderdaad dat 90% en meer zelfs van de turken door deze wet nıet geraakt worden.

  Antoineq jij noemt een partıj dıe pro ıslam ıs onderdrukkend ık noem het bevrıjdend. Valt te zıen vanuıt welke hoek je het bekıjkt. Ik vınd namelıjk hoofddoek verbod een onderdrukken want ık ben baas over eıgen hoofd net als ıeder ander. Ik ben tegen verplıchtıng van de hoofddoek maar ook tegen verbod. Ik ben zelf geen nıqabı maar ken dames dıe zıch wel zo kleden goed ze doen maar zolang ze zıch bıj controle ıdentıfıceren (nıqab verwıjderen en controle tov pasfoto controle uıteraard nıet en pleın publıek en uıt laten voeren door een vrouw)heb ık er geen problemen mee.

 34. Nederlanders in Turkije leek mij als Nederlander in Turkije wel interessant en heb ik nu een aantal malen gelezen, maar helaas heb ik moeten constateren dat het niveau bedroevend is. Vooringenomen, oppervlakkig en reacties van zeer bedenkelijk allooi. Een website voor Nederlanders in Turkije zou een welkome aanvulling op andere informatie kunnen zijn. Helaas slaagt deze website daar in het geheel niet in.

 35. Bert, helemaal mee eens, als je bijv spanjeforum.nl volgt, dan is het een informatief forum over NLers in Spanje, mensen helpen elkaar, en geen harde of domme uitspraken. Dit forum is vooral een gevecht tussen mensen voor en tegen de veranderingen in Turkije, en natuurlijk de gevoeligheden rondom Islam. Ik vergelijk de 2 forums, omdat ik of in Turkije of in Spanje mij wil vestigen, en tot dusverre zeer bruikbare info verkregen via Spanjeforum

 36. Ook ik ben het met Bert Fles en expat999 eens. Sinds een paar maanden volg ik discussie op deze site en het valt me op dat een aantal mensen elkaar zeer respectloos bejegenen. Jammer, hiermee is het doel, althans ik neem aan dat dit het doel was, een informatieve website te zijn, niet bereikt.

 37. Beste Expat999, Bert en Marjan,

  Dit is de manier hoe Turken met elkaar omgaan.
  Natuurlijk is dat van een veel lager niveau dan hoe Nederlanders van het kaliber Bert Fles en Marjan Bergen met elkaar omgaan, maar hier zult u het mee moeten doen.
  U kunt een nieuwe website beginnen, maar ook daar zullen weer laagontwikkelde Turken uw feestje komen verstoren, omdat de onderwerpen nu eenmaal over Turkije zullen gaan en die onderwerpen hen raken en zij daarop zullen reageren. Dat is het nadeel van internet, iedereen kan erbij.

  Misschien is de oplossing wel gewoon om dit laagontwikkelde land met dito inwoners te verlaten en naar een ander land te vertrekken… bijvoorbeeld Spanje!

  Toch als laatste nog een sneer in uw drieër richting, want die verdient u absoluut:
  Het feit dat u dit soort inhoudsloze arrogante berichten post en daarin uw superieuriteitsgevoel laat blijken zegt meer over uzelf dan over de rest van de schrijvers. Blijkbaar bent u niet in staat om u aan uw omgeving aan te passen, en verwacht u altijd dat uw omgeving zich aan u zal aanpassen.
  Het is juist uw type schrijvers die we hier kunnen missen als kiespijn.

 38. @antonieq 21 september 2013 11:35uur
  Een enigszins warrige bijdrage geeft u daar. Veel schrijffouten, slechte grammatica, verkeerd gebruik van leestekens en hoofdletters etc. U was blijkbaar al vroeg in de ochtend aardig op dreef met de drank? Of was het rest-alcohol van de voorgaande (dure) avond?

  Hoe dan ook, laten we afspreken dat ieder voor zich spreekt en u anderen geen standpunten in de schoenen schuift.
  ‘Maar ook jij weet dat dit een zoveeltste opstap is naar de sharia etc…’
  Dat weet ik helemaal niet.
  U denkt dat te weten, maar kunt het niet bewijzen of aantonen.
  En daar blijft het dus bij.

 39. Afgelopen zaterdag uitgeweest in Arnhem. Rond 4:00 s’ nachts zat de nachtbus vol met 30 meiden van de leeftijd rond 15-16 jaar. Ze schreeuwden, sloegen op de ramen en gingen rollebollen in de bus.

  Mijn mening:
  Alcohol verbieden zal niet zinvol zijn. Want dan krijg je ondergrondshandel. Zelfde probleem hadden we in Nederland ook met de wietpas.

  Oplossing:
  De wil van het volk en/of deskundigen die weten wat goed is voor het land.

  Iedereen moet met elkaar leren omgaan. Ik ben voor een seculiere staat. En iedereen dient elkaar met respect te bejegenen.

 40. nou veel plezier dan met jullie blog feestje, jammer, maar jullie zijn er schijnbaar blij mee (althans een selectie, er zijn ongetwijfeld meer mensen die het niet echt waarderen). Noem het dan niet “Nederlanders in Turkije”, dat dekt absoluut de lading niet, hoe dan ook, success ermee.

 41. Deze site heeft ook aan zichzelf te verwijten dat er een politieke debat is uitgelokt. Tijdens de taksimprotesten bijvoorbeeld. Er werd elke dag dingen gepost over het Taksimplein en politieke meningen uitgewisseld.

  De informatieve functie van de site toverde om naar politieke discussie site.

  Expat999 veel plezier op het Spaanse forum!

  Gegroet.

 42. In mijn ogen is het niet persé een slechte zaak dat er ook politieke discussies worden gevoerd, want ook dat hoort bij Turkije, maar de moderator moet zich zelf maar afvragen of hij wil dat zijn website zich er voor leent.

  Wat mij betreft zouden de mensen die hierover klagen niet zo moeten zeuren. U bent niet verplicht om álles te lezen. Lees alleen datgene wat u interesseert zou ik zeggen.

  Expat666, Spanje is veel leuker joh! Baskenland schijnt een leuke regio te zijn.

 43. Expat999, Marjan en eventuele anderen die zich ergeren aan het niveau op deze site.
  Ik woon nu 8 jaar in Turkije en heb een uitgebreide Turkse vriendenkring van zeer gevarieerd pluimage. CHP-ers, AKP-ers, Koerden en zelfs en enkele MHP aanhanger. Een ding is duidelijk; zelfs de meest heftige discussie mondt niet uit in gescheld, persoonlijke aanvallen en banaliteiten. Daarom herken ik wat door “ego575” geschreven wordt ook niet als typisch Turks. Het doet me meer denken aan de commentaren die je kunt lezen op de site van Nu.nl.
  Expat999 , ik kan je Turkije zeker aanraden als een heerlijk land om te wonen en te werken.

 44. Bedankt Bert voor de prettige reactie! Ik was zeker niet van plan mijn beslissing te laten beinvloeden door de sneers op deze site, maar gelukkig reageren er ook mensen op een fatsoenlijke manier. De teleurstelling komt van het feit dat mensen afkomen op de naam “Nederlanders in Turkije” en dan verwachten een “gezellige” club Nederlanders aan te treffen die informatie uitwisselen over wat voor onderwerp dan ook. Natuurlijk kan een politieke discussie ook (en te verwachten gezien de situatie in Turkije), maar het is nogal de boventoon op dit forum, en niet altijd even vriendelijk. Natuurlijk ik kan proberen die discussies te vermijden of niet te lezen, maar elk onderwerp lijkt gebruikt te worden om weer over de politiek te praten. Ik kan mij voorstellen dat er een aparte sub-site gemaakt kan worden waar iedereen zijn hart kan luchten over Erdogan en andere politieke onderwerpen in die site, en de rest van de onderwerpen niet gebruiken om weer over de politiek te praten.

  Wellicht kunnen de site-beheerders hier hun licht over laten.

  Hoe dan ook, Bert, prettig om te horen dat de realiteit anders is, en ik verwacht ook niet anders.

 45. @Bert
  U woont al 8 jaar in Turkije, maar heeft nog geen heftige politieke discussie onder uw vrienden meegemaakt?

  Laat ik beginnen u te zeggen dat er 2 dingen in Turkije tot heftige en fanatieke discussies kunnen leiden:
  Politiek en voetbal.
  De discussies over voetbal zijn nog tot daar aan toe.
  Maar politieke discussies worden in het algemeen uit beleefdheid veelal gemeden, al helemaal als er mensen bij zijn die als buitenstaander worden gezien, u dus. Dat is ook de reden waarom u die discussies nog nooit mee heeft gemaakt.
  Vaak weten Turken onderling van elkaar welke politieke voorkeur ze hebben en anders voelen ze dat wel aan doordat ze de achtergrond van de persoon tegenover zich kennen.
  Met name als ze van elkaar weten dat ze een andere politieke voorkeur hebben, dan wordt het onderwerp zorgvuldig vermeden, omdat ze weten dat het tot vuurwerk en zelfs ruzies kan leiden.
  Ikzelf heb veel vrienden met een afwijkende politieke voorkeur. Wij hebben het bijna nooit over politiek, want dat zou tot beëindiging of bekoeling van de vriendschap kunnen leiden.

  Dat hier op een internet site felle politieke discussies worden gevoerd is daarentegen weer wel heel normaal. De mensen op dit forum zijn geen vrienden van elkaar en het zou niet erg zijn als ze besluiten elkaar nooit meer te spreken, want dat deden ze daarvoor ook al niet.

  Hopelijk begrijpt u dit verschil en heeft u toch nog iets opgestoken op dit forum van hoe Turken met elkaar omgaan. Onthoud dit goed, want in de Turkse cultuur bestaan erg veel van dit soort ongeschreven regels. U wordt pas echt opgenomen in de Turkse cultuur als u heeft geleerd met dit soort nuanceringen om te gaan.

  Dus Expat999, niet meer zeggen dat u hier niets kunt leren over Turkije.
  Sterker, als dit een website zou zijn van alleen ‘gezellige Nederlanders’, dan zou u dit soort informatie niet eens kunnen krijgen.

 46. @Ego575,

  eindelijk :mrgreen: ben ik het een keer eens met u.
  Er zijn inderdaad twee dingen die Turken onder elkaar als hoofd discussie punt hebben waar het voor onwetenden wel eens “moord en doodslag” lijkt en dat zijn voetbal en politiek.

  Ben ondertussen een langdurende discussie aan het volgen over de wedstrijd Besiktas- Galatasaray van het afgelopen weekend :lolflag:

 47. @Expat999,

  volgens mij haalt u de term forum en nieuwsgroep op deze site door elkaar.
  Bij de nieuwsberichten worden wel eens heftige reacties geplaats.
  Op het forum deel , bovenin de taakbalk terug te vinden zult u de direct informatie over allerlei belangrijke zaken voor nederlands in Turkije terugvinden zoals waar je drop kunt kopen en hoe op de goedkoopste manier RTL via schotel te kijken. 😉

 48. @expat999 ga naar de fb pagina van de Turksewinkel…dat is pas echt leuk met veel info en gezelligheid. Jevkrijgt meteen een heel ander beeld van Turkije. Turken kunnen zeer slecht tegen kritiek over hun eigen land, ook al wonen ze in NL! Ik woon al jaren met veel plezier in Turkije waar de Turken totaal anders zijn dan degene die in NL wonen.

 49. @Jolanda
  Als ik u goed begrijp stelt u dat álle Turken, ook al wonen ze in Nederland (of juist met name?) niet tegen kritiek kunnen op hun land.

  Desondanks woont u al jaren met plezier in Turkije, waar Turken heel anders zijn dan die naar West Europa zijn getrokken.

  Vergeef me, maar ik begrijp de samenhang van uw boodschap niet.
  Het klinkt als:
  ‘Turken zijn rare jongens, waar ook ter wereld, alleen die in Turkije wonen zijn op een andere manier raar. Maar kom toch maar gezellig hierheen, want alles went op den duur’.
  Dus kom gezellig naar het FB forum (ook leuk voor de beheerder van deze website dat zijn bezoekers weg worden gelokt), want daar zijn we met allemaal gezellige Ataturk-vererende zuiplapjes onder elkaar, zonder dat daar door vervelende conservatieve Hollandse Turken kritiek wordt geleverd op onze nogal losbandige kijk op het leven.
  En mocht er toch per ongeluk 1 langskomen, dan bannen we die gewoon van de page. Toch een groot voordeel van FB tov een reguliere website, nietwaar?

 50. Ego575 je hebt het helaas verkeerd begrepen. Ik bedoelde niet alle Turken maar meer degene die hier reageren en in NL wonen. De Turken hier om mij heen zijn heel anders. Zij kunnen het waarderen als ik kritiek heb op bepaalde dingen. Wij discussieren zonder te schelden. Ik kom hier op het forum omdat ik zo meer info krijg over Turkije. Ik lok niemand weg want ik ben juist zeer tevreden over de berichtgeving. Het zijn vaak de negatieve reacties die mensen hier geven waardoor mensen hier niet meer komen. Je opmerking over Atatürk en zuiplapjes vind ik echt beneden peil. Dat zegt mij genoeg over jou. Ik geef hier mijn mening op berichten op een normale manier. Iedereen heeft recht zijn mening te geven maar doe het met respect!

 51. @Jolanda
  Wie kaatst mag de bal verwachten.
  Ik ben een Turk die (hoofdzakelijk) in Nederland woont, dus wanneer u zegt dat de Turken in Nederland niet tegen kritiek kunnen en meteen beginnen te schelden, dan heeft u het dus over mij (onder andere).
  Ik heb nog nooit iemand uitgescholden hier op het forum.
  Wanneer u mijn reactie beneden alle peil vind, dan dient u zich te realiseren dat dat in reactie op uw aantijgingen is. En dat zegt weer meer over u.

  Overigens heeft u niet helemaal ongelijk. Het is een feit dat Nederlandse Turken sneller de neiging hebben om van zich af te bijten dan Turkse Turken. Maar ik accepteer niet dat u deze groep mensen afserveert als anti-sociale vuilbekken. U dient zich wel de omstandigheden te realiseren waarin Nederlandse Turken zich bevinden.
  Turken in Nederland moeten zich van oudsher in Nederland bewijzen en verdedigen tegenover Nederlanders. Altijd zijn zij weggezet als domme werkezels voor de vuile klusjes. Tegen die achtergrond is het wellicht voor u begrijpelijker dat de reacties feller zijn. Ze zijn echter in hun werkelijke aard niet beter of slechter dan de Turken in Turkije. Een Turk is en blijft een Turk in zijn aard (goed of slecht, dit mag u naar eigen beoordeling invullen), waar ook ter wereld.

  U heeft het over respect en eist die op.
  Nu eens kijken uit wat voor hout uzelf gesneden bent, en of u ook respect op kunt brengen voor de omstandigheden van waaruit Nederlandse Turken hun mening uiten.

 52. Beste meneer Ego575, mijn diepste respect voor alle Turken in NL die het zo moeilijk hebben of gehad hebben. U overdrijft toch echt wel een beetje. Ook dat is typisch Turks! Maar beste meneer ego575, het gaat u goed. Tot een volgende discussie!

 53. @Ego575,

  met het gros van Turken die in Nederland verblijft is het niet veel anders dan de Nederlanders die 50 jaar terug naar Amerika gegaan zijn of de Grieken die 40 jaar geleden naar Australie gegaan zijn.
  Meerdendeel is gebleven bij de staat van het land in de tijd toen ze vertrokken en hebben vaak niet in de gaten dat de mensen die anno 2013 in het moederland wonen wel doorgeevoluurd zijn.

 54. @expat999 Turkije is een hele mooie land, ik denk niet dat het Islamitische staat naar Saudische of Iraanse model wordt maar ze zullen wel aan de waarden en normen werken. Maar toch raad ik je aan dat je beter naar Spanje kan gaan aangezien het daar veiliger is. Ik weet niet wat voor werl je doet maar economisch is Turkije weer een aanrader.

  @antonieq ik vraag me echt af wie jou wijs heeft gemaakt over de Turkse politiek maar sinds Erdogan er is heeft hij voor veel mensen(en ja, zelfs die tegen hem zijn) meer mogelijkheden gecreeërd en er zijn landen die een strengere alcohol regeling heeft. Als je vragen hebt over de Turkse politiek dan beantwoord ik ze graag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!