Nationale trots Turken verschilt per regio

9
1011
Nationale trots Turken verschilt per regio
Nationale trots Turken verschilt per regio

Uit een enquête blijkt dat gevoelens van nationale trots van de Turken per regio verschillen. Ruim 85 procent van de mensen in Centraal-Anatolië zijn er trots om Turk te zijn, tegenover slechts 23 procent in het zuidoosten van het land.

Een onderzoek uitgevoerd door de Bahcesehir Universiteit ​​heeft uitgewezen dat de gevoelens van nationale trots van de Turken, aanzienlijke regionale verschillen laten zien. Voor het onderzoek werden er in 2011 en 2012 interviews gehouden met 2.205 mensen uit 64 steden en 152 districten.

Op de vraag of men er trots op is een Turk te zijn, gaf 10 procent aan niet eens als Turk te willen worden bestempeld. In Centraal Anatolië daarentegen is maar liefst 85 procent trots op hun nationaliteit, gevolgd door de inwoners van het Middellandse-Zeegebied met iets meer dan 80 procent. In de Egeïsche Zee & Marmara regio is dit 71%, in Istanbul 78% en in Izmir 72%.

Turkije meest religieuze samenleving van Europa

Volgens het onderzoek is de Turkse samenleving “de meest religieuze en rechtse” van Europa. Zo’n 85 procent van de Turkse burgers vindt zichzelf religieus. 29 procent van de respondenten gaf aan vijf keer per dag te bidden en te vasten tijdens de ramadan.

Volgens prof. Yilmaz Esmer, die het onderzoek leidde, is er een verband te zien tussen religie en het opleidingsniveau van de samenleving. Ongeveer 61% van de ongeschoolde respondenten gaf aan te leven zoals de Koran voorschrijft, tegenover slechts 14 procent van de universitair gediplomeerden.

Een zeer opmerkelijke bevinding uit het onderzoek is dat wel 71 procent van de Turkse vrouwelijke respondenten vindt:

een vrouw moet altijd gehoorzamen aan haar man en zijn advies altijd opvolgen.

Het vertrouwen in de regerende AK Partij (AKP) is volgens het onderzoek gegroeid de afgelopen jaren. Zag in 2001 nog slechts 29 procent van de Turken heil in deze partij, in 2012 zou dit aantal toegenomen zijn tot 62 procent van de bevolking.

Bron: Hurriyet Daily News

9 REACTIES

  1. “tegenover slechts 23 procent in het zuidoosten van het land.”
    Logisch, er zijn ook koerden en pkk aanhangers… :smash:

  2. Niet echt verrassende uitkomsten, behalve dan de nog steeds erg ongeemancipeerde visie van vrouwen op hun eigen positie en de autoriteit van de man.

  3. @ Maria en Lorely, het gaat hier om Nationale trots, dus in andere woorden, Patriotisch, dus geen vreemdelingen haat of zo…

  4. @ Yusuf, ik denk dat die vreemdelingen trotser zijn en meer geven om Turkije dan jij.
    Iemand die de partij steunt die de beginselen van Ataturk, hoeft niet over trots te komen praten.
    Want dat Turkije de dag vandaag een machtig land is om trots op te zijn komt door niemand minder dan Mustafa Kemal Ataturk.

  5. logisch dat de mensen in het zuidoosten niet trots zijn om Turk te zijn.. dat zijn toch veelal Koerden en andere volken?

  6. Zuid OOOSTEN IS GEWOON TURKS HOOR koerden wonen meer in dorpen en die zijn weer afkomstig uit de bergen van iran

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!