Minister Timmermans legt de Oranje loper uit in Ankara

6
946

Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans was deze week kort op bezoek in de Turkse hoofdstad. Op de agenda stonden onder andere de jaarlijkse Wittenburg Conferentie, een bezoek aan een universiteit en de aankondiging van een versoepelde visumprocedure voor Turkse zakenlieden.

De Wittenburg Conferentie is een jaarlijks terugkerende conferentie welke is ingedeeld in werkgroepen met participanten vanuit de Nederlandse overheid en hun tegenhangers in Turkije. De onderwerpen van de besprekingen dit jaar waren onder andere economische samenwerking en de financiering van terrorisme vanuit Turkije.

Het was opvallend dat de minister ook een bezoek bracht aan de Middle East Technical University in de hoofdstad. De universiteit staat het laatste jaar flink in de belangstelling vanwege het onafhankelijke karakter van de instelling en het ingrijpen van politie op de campus tijdens demonstraties tegen de bouw van een weg door bosgebied. De minister gaf een speech over zijn steun bij de toetreding van Turkije in de EU, de onafhankelijke rechtsgang, onderwijs en het hebben van dubbele nationaliteiten. In het publiek zaten zowel journalisten, studenten van METU en Nederlandse uitwisselingsstudenten.

De minister kondigde eveneens aan de “Oranje loper” uit te leggen voor zakenlieden die handel willen bedrijven met Nederland. Als tweede handelspartner van Turkije levert Nederland een belangrijke bijdrage aan de Turkse groei. Het nieuwe visumprogramma houdt een versimpeling van procedures in voor zakenlieden die vergaande banden hebben met Nederlandse bedrijven.

Naast de Oranje loper heeft Timmermans aangegeven actief de Turkse hoofdstad te gaan promoten in Nederland.

6 REACTIES

  1. Het ‘Orange Carpet’ programma bestaat al lang. Het houdt ondermeer in dat het personeel van grotere Turkse bedrijven die een moederbedrijf in Nederland hebben of juist een dochterbedrijf, of grotendeels in opdracht werken voor een Nederlandse opdrachtgever onbeperkt mogen reizen tussen Turkije en Nederland. Deze bij onze ambassade geregistreerde personeelsleden krijgen steeds 5-jaars multiple entry Schengen visa en kunnen dat steeds opnieuw voor 5 jaar verlengen zolang zij in dienst van het desbetreffende bedrijf blijven werken. Een nieuw visum kunnen zij per post (koerier) aanvragen zonder steeds in persoon te hoeven verschijnen.

    Ik heb nog vorig jaar een aanvraag voor het personeel van mijn Turkse zuster-onderneming aangevraagd. Uiteindelijk heb ik de aanvraag op advies van de Ambassade weer ingetrokken, omdat deze regeling eigenlijk vooral nuttig is voor bedrijven met meer dan 50 werknemers met een grote trits midden- en hoger kader personeel.
    Kleinere bedrijven als het onze kunnen beter van een soort alternatieve (vereenvoudigde) regeling gebruik maken, waarbij niet het hele bedrijf, maar slechts een paar gespecificeerde personeelsleden in de regeling worden opgenomen. Administratief is dat eenvoudiger. Komt verder op hetzelfde neer.

    Ruim 100 andere grotere bedrijven maken wél al langer gebruik van de Orange Carpet regeling. Niks nieuws aan.

  2. Deze gekke Timmermans praat met twee monden;hier bij EU,praat die over boycot ezv. alle Turkse zaken,maar als hij in Turkije komt,zit te slijmen over toetreding Turkije aan de UE.Maar 65% Turken willen helemaal niet in de EU.Groetjes

  3. Deze gekke Timmermans praat met twee monden;hier bij EU,praat die over boycot ezv. alle Turkse zaken,maar als hij in Turkije komt,zit te slijmen over toetreding Turkije aan de UE.Maar 65% Turken willen helemaal niet in de EU.Groe :tooth: tjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!