Leers wacht claim Inburgeringsleed af

14
628

Minister Leers van Immigratie en Asiel wacht af of er echt een schadeclaim komt van Turkse Nederlanders die de kosten voor hun verplichte inburgeringsexamens terug willen hebben.

De minister zei dinsdag in de Tweede Kamer dat degenen die menen dat ze tekort zijn gedaan, naar de rechter kunnen gaan. “De rechter moet eerst een uitspraak doen en dan zien we verder”. Maar volgens Leers is er geen reden voor een claim, aangezien de gelden rechtmatig zijn betaald.

Het kabinet tracht momenteel om een alternatief te bedenken voor de verplichte inburgeringscursus. “Integratie blijft belangrijk en moet daarom onder de aandacht van de mensen worden gebracht”. Ook benadrukte Leers nogmaals dat mensen pas kunnen meedoen in ons land als ze onze taal spreken. Hij wees erop dat nieuwkomers de taal ook vrijwillig kunnen leren.

Turkse Nederlanders hebben de Stichting Inburgeringsleed opgericht om in groepsverband de kosten te claimen die ze hebben gemaakt voor hun verplichte inburgeringsexamens in Turkije.
De penningmeester van Inburgeringsleed zegt dat al meer dan 1000 gedupeerden zich bij hen gemeld hebben. Inburgeringsleed wil in totaal 30.000 mensen aan zich binden. De schadebedragen per persoon liggen tussen de 1500 en de 5000 euro. De gehele claim kan volgens de stichting oplopen tot wel 100 miljoen euro.

Turken die naar Nederland wilden komen, moesten de afgelopen jaren eerst een inburgeringsexamen in Turkije doen. Minister Donner heeft dat echter pas geleden afgeschaft, omdat dit in strijd was met een Europees verdrag.

14 REACTIES

  1. Wees een vent mijnheer Leers en geef deze mensen hun geld terug….ze hebben hun best gedaan en NU ıneens ıs het niet nodig om er geld voor te betalen….hoe bedoeld u dıscrımınatıe?Weet u wel wat het ınhoudt om dit onder druk te moeten afleggen?Deze mensen willen maar 1 ding….samen kunnen zijn met hun geliefden en dan een examen te moeten afleggen onder zoveel stress?NOGMAALS deze mensen wıllen maar 1 ding…..samen kunnen zijn met hun man of vrouw….dat ıs het HART wat spreekt en voelt…. DAAR ıs geen examen voor nodıg!

  2. Ik ben een nederlandse vrouw en ik woon nu al 8 jaar hier in Turkije.Ik kan u vertellen dat er hier meer menselıjkheid is dan men OOIT ın NL zal kunnen bevatten.HIER laat men je niet vallen….HIER heb je altıjd te eten….HİER zul je NOOIT op straat hoeven te leven(wat IK in NL wel heb gemoeten) en HIER zul je nooıt een voedselbank nodig hebben omdat men je hier te eten geeft als je nıks meer hebt……NIEMAND die je negeert!Moet je in NL proberen…..daar kijken ze je aan alsof ze water zien branden als je vraagt om een brood.

  3. Yokie Ik kan u vertellen dat hier mensen op straat leven of geen eten hebben. Ik woon ook in Turkije. U zegt ‘hier laat men je niet vallen’ nou ik ken heeeel wat mensen die naar de devlet voor hulp zijn gegaan maar niet geholpen worden. Er zijn heel wat arme mensen die brood bij de afvalbakken vandaan halen. Ik weet niet waar u woont in Turkije maar ook hier is het voor de Turk niet altijd rozegeur en maneschijn. U kraakt NL wel heel erg af.

    Geld van die inburgerings examens gewoon aan iedereen terug geven. Laf van NL om af te wachten. Wel Nederlands leren, als je in een ander land woont is het wel noodzakelijk. Hier in Turkij heb ik ook Turks geleerd en zelf betaald. Ik heb geen hulp nodig van de devlet maar als ik hulp nodig zou hebben wordt ik niet geholpen. Yokie ik denk dat u uit een hele andere sistuatie komt en nu ook ik een andere situatie leeft. Maar ik ben blij dat u het nu zo goed heeft.

  4. En ik ben al 11 jaar hier en mij laten ze voor het verlengen van mijn ikamet 4x terug komen voor een lullig papiertje wat niet eens nodig is! Krijg ik dan ook dolmus schadevergoeding?

  5. De Nederlandse staat moet dat geld, liefst ook nog met rente!!, teruggeven.
    Nederland staat altijd met een wijzend vingertje als er in een buitenland iets fout gaat. Nu zitten ze er zelf een keer flink naast, dan moeten ze maar bloeden.
    Ik hoop dat het om miljoenen gaat.
    NL: Kl*teland!!.

    Kees, :turk:

  6. ik woon al 8 jaar in izmit kocaeli moet nog altyd een visum betalen willen miı nog steeds geen verblijfsvergunning geven na 5jaar verblıjf zou ik er een krıjgen maar nog steeds wachten en betalen 40 euro per mnd.

  7. Lenie ik begrijp ook je bericht niet, een ikamet kost inderdaad 60 euro per jaar (sinds dit jaar).
    Na 5 jaar zou je dus niet meer behoeven te betalen maar als vrouw alleen zit dat er niet in. Maar kom op 60 euro per jaar is niet veel toch??

  8. Lenie dat is een verblijfsvergunning. Het is een blauw boekje waar in staat dat je in Turkije mag verblijven. Je kunt de vergunning kopen voor een half jaar, 1, 2, 3, 4 of 5 jaar. Je dient dan voor elke maand dat hier legaal verblijft 500 dollar op een Turkse bankrekening te laten zien, dus 6000 dollar voor 1 jaar of je laat een papier zien wat je maandelijks inkomen is. Maar dat moet je toch weten als je hier al 8 jaar bent?

  9. Nou ik kom daar bij Lenie omdat ik 9 jaar in Antalya woon en elk jaar naar de yabanci polis ga om mijn verblijfsvergunning te verlengen. Als ze jou aan het lijntje houden is er misschien iets anders aan de hand. Je kunt ook even surfen en alles opzoeken via internet of geloven wat mensen hier schrijven. Veel succes!!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!