login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]

Leerplicht Turkije wordt verhoogd van 8 tot 12 jaren

De voortaan verplichte 12 jaar onderwijs zal worden verdeeld in drie fases: vier jaar basisschool, vier jaar voor “middenschool” en vier jaar voortgezet onderwijs.

Turkije’s huidige acht jaar leerplicht wordt verhoogd tot 12 jaar door middel van een wetsontwerp voorgelegd door de Onderwijs Commissie aan het Parlement.
Volgens het wetsvoorstel, dat naar verwachting in de komende dagen zal worden gepresenteerd aan het Parlement, zal de huidige acht jaar verplicht onderwijs, dat slechts bestaat uit een lagere school, worden verlengd met nog eens 4 jaar voortgezet onderwijs.

De verplichte 12 jaar onderwijs zal worden verdeeld in drie fases: vier jaar basisschool, vier jaar voor “middenschool” en vier jaar voortgezet onderwijs. In zijn huidige vorm, is de basisschool in Turkije een systeem van acht jaar, onafgebroken basisonderwijs inclusief een lage middelbare scholing.

De doorvoering van het nieuwe systeem zou geleidelijk worden ingevoerd. Toekomstige studenten die hun basisschool voltooien, zullen zich voortaan verplicht moeten aanmelden bij het voortgezet onderwijs om hun opleiding voort te zetten. De huidige studenten zullen echter nog niet onder de nieuwe wet komen te vallen. Zij mogen dus nog zelf kiezen of ze na hun basisschool nog verder willen leren.

Wanneer het wetsvoorstel wordt goedgekeurd door het Parlement, zal het ministerie van Onderwijs het huidige curriculum aan gaan passen naar de nieuwe verordening. Het ministerie zal belangrijkere thema’s toe gaan voegen aan het lesmateriaal van de “middenschool”. De basisschool lessen zullen worden gegeven door allround meesters en juffen, terwijl de lessen op de middenschool zullen worden gegeven door vakdocenten. Als gevolg hiervan zullen middelbare scholieren beter voorbereid worden op het voortgezet onderwijs, omdat de “middenschool” zal dienen als een overgangsfase tussen de basisschool en het voortgezet onderwijs.

Tags bij dit bericht:

Er zijn 19 reacties

Necati Alparslan

Budami tesaduf fenev?

Oğuzhan Nedim Gürler

Hahahah

Joanne Petronelle van Gogh

NE DEMEK İSTİYORSUN ?

seculier

12 jaar is dat niet laag? 16 zou beter zijn en 18 ideaal

@ seculier: je begrijpt het verkeerd. Men moet minimaal 12 jaar naar school gaan. Niet tot zijn of haar 12e jaar. Dus als je 5 bent en je gaat voor het eerst naar school, dan ben je ongeveer 17 als je klaar bent met het verplicht gestelde onderwijs.

seculier

ow oke,dit is genant :)maar ik ben blij dat ik mis was

Roosje Polo

En nu nog een paar avondscholen om talen te leren….

Oytun Kaan

Isiklari kapatiyolar….

Antonetta Coban

En dan komen ze van de universiteit en spreken nog geen enkele vreemde taal…als ze de kwaliteit niet kunnen verbeteren, helpt kwantiteit niks…

Kenan Demir

Goed nieuws.

Jolanda Güngör

Het leersysteem moeten ze veranderen. Beter en gericht onderwijs zodat ook de dure dershanes weg kunnen en de kinderen weer een weekend hebben.

hacer zengin

Turkiye gaat echt de goeie kant op !!!!

Maria Jonker

Helemaal eens met Jolanda! Het onderwijs gaat hier uit van reproductie; creatief en kritisch denken wordt niet gestimuleerd; erger het wordt niet geapprecieerd. Alles is gericht op examentraining, het beantwoorden van meerkeuze vragen. Ook helemaal eens met Roosje en Antonetta. Het vreemde talenonderwijs is niet gericht op het gebruiken van een taal. Kinderen krijgen al op de basisschool Engels en kunnen na lise nog precies even veel met de taal. Ze zijn bang hem te gebruiken, omdat ze gegeneerd zijn dat ze fouten zullen maken. Verlenging (kwantiteit) is natuurlijk gewenst, maar kwaliteit en verandering van het onderwijssysteem zeker zo belangrijk.

Turkije1

En nee we willen geen Nederlands school systeem.

Volkan

@ Turkije 1
Spreek voor jezelf, ik ben zeer blij met het onderwijs hier, Nederlandse bevolking is zeer goed opgeleid kunnen wij Turken van leren. Als mensen zoals jij hun trots opzij kunnen zetten,

Cihangir Vuslat

ja heel goed hoor……

Julio

Wanneer wordt het van toepassing

Francis

Hallo allemaal,
Wij wonen sinds juli 2012 in de buurt van Kuşadası.
Onze kinderen (beide 100% nl) gaan hier in ons dorp gewoon naar de basisschool.
Het verbaasde mij dat ze hier korter les hebben, en dat er ook film werd gekeken. Als een leerkracht alle info zonder uitleg op het bord alles heeft opgeschreven en de kinderen hebben het overgeschreven, zijn ze eigenlijk klaar. Dan mogen ze dus film kijken.
Mijn vraag eigenlijk is: wat zijn hier de verplichte lesuren, en hoe kom ik erachter of de school waar hun op zitten wel een goede school is.
Zijn de leerkrachten wel gemotiveerd om de kids op te leiden?, lopen hierdoor geen leerachterstand op? Want als je het uitrekent heeft hij maar 4 uur les pd en de jongste 3 uur.
Ik maak me dus een beetje zorgen, zijn die terecht of niet??? Groetjes, francis

wendy

Francis:

Zou ik met je in contact mogen komen aangezien ik volgend jaar met 2 jongen kinderen ga emigreren naar Kusadasi en ik het eng vind om de oudste (nu 4 jaar) naar school te doen in Turkije. Ik heb geen idee hoe het er daar aan toe gaat en ik zou graag ervaringen willen horen van andere moeders met NL kinderen…

Plaats Reactie

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of Abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

:zonnen: :yeeeh: :worship: :wop: :wink: :uncheer: :twosome: :turk: :tooth: :tongue: :smash: :shutup: :roll: :oops: :oo: :ned: :mrgreen: :loller: :lolflag: :lol: :lekker: :hup: :huh: :heet: :evil: :eten: :emo: :duivel: :cry: :clown: :cheer: :bwuh: :biertje: :P :D :?: :-| :-? :) :( :!: 8-O 8)