Junk food, gewichtstoename en het eindresultaat: Diabetes

6
1100

Er wordt geschat dat het aantal kinderen met overgewicht in Turkije de 2 miljoen heeft bereikt. In de afgelopen acht jaar is overgewicht bij Turkse kinderen gestegen van 5 procent naar 10,5 procent. Professor Şükrü Hatun sprak met Sunday’s Zaman en vertelde dat zwaarlijvige kinderen een ernstig risico lopen om diabetes te krijgen.

Elk jaar worden er ongeveer 2.000 kinderen gediagnosticeerd met diabetes. In de leeftijdsgroep van 6-16jaar in Turkije, is het aantal kinderen met obesitas gestegen van 5 procent naar 10,5 procent in slechts acht jaar. Met andere woorden, een op de tien kinderen heeft extreem overgewicht. Van de zwaarlijvige kinderen in deze leeftijdsgroep, komt 16,3% uit gezinnen met een bovengemiddeld inkomen. Daarnaast hebben meer dan 17.000 kinderen in Turkije ook nog eens diabetes.

Dr. Hatun, van de diabetes en endocrinologie Faculteit aan de Kocaeli Universiteit voor Geneeskunde, waarschuwt dat sommige leerkrachten met onvoldoende informatie over diabetes een verkeerde houding kunnen hebben tegenover de ziekte. Zo zouden zij volgens Hatun soms geen verantwoordelijkheid willen nemen voor kinderen met diabetes, waardoor zulke kinderen aan bepaalde schoolse activiteiten niet mee kunnen doen. Denk aan gym, sport of uitstapjes. Om deze problemen onder school ambtenaren en leerkrachten te verminderen moeten zij goed geïnformeerd worden over dit onderwerp,” zei ze.

Onderwijs over diabetes en obesitas op 60.000 scholen

Als onderdeel van het Diabetes School Programma (ODP), een primeur voor Turkije die vorig jaar werd geïmplementeerd, worden docenten en studenten intensief opgeleid over diabetes, obesitas en gezonde voeding, met als doel om de toekomstige generaties gezonder te krijgen.

Voor meer informatie over de educatieve activiteiten die worden georganiseerd door de ODP: www.okuldadiyabet.org/egitimPlatformu/

Bron: todayszaman.com

6 REACTIES

  1. Westerse invloeden maken meer kapot dan wat je lief is.
    (sorry omgekeerd wilders grapje mag er wel in toch?)
    Maar opzich is het wel zo voor dat de Amerikanen hier waren was er lang niet zoveel overgewicht in Nederland. En nu die food ketens ook optrekken naar Turkije zie je dat daar het zelfde probleem op gaat doen.

  2. Valt me op de laatste paar jaar dat ik in Turkije ben zie ik steeds meer mensen met overgewicht en de kleding die ze daar verkopen zijn alleen in superkleine maatjes verkrijgbaar, tenminste alles wat leuk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!