Istanbul deelt meeste rookboetes uit

6
1465

Er is in 2012 bijna 13 miljoen TL aan boetes geïncasseerd in Istanbul voor het overtreden van de Turkse anti-rook wet die van kracht werd in 2009.

De overheid heeft er het afgelopen jaar hard aan gewerkt om meer rookboetes uit te schrijven, aangezien er tussen 2009 en 2011 maar weinig echt bekeurd werd voor de overtreding. Er werd in deze periode dan ook maar 453.000 TL is verdiend aan de nieuwe wet. Dit jaar is dat echter wel anders. Er is al bijna 13 miljoen TL aan boetes uitgeschreven in Istanbul.

De wet, die het roken in aangewezen rookvrije ruimten verbiedt, legt boetes van 69 lira op aan individuen die er toch eentje opsteken. Horeca eigenaren die zich niet aan het verbod houden kunnen een boete krijgen variërend van 560 TL voor een eerste overtreding tot een maximaal bedrag van 5.600 TL.

Roken werd voor het eerst verboden in Turkije in 1997. Vanaf toen mocht er niet meer gerookt worden in het openbaar vervoer en in openbare ruimten waar meer dan vier mensen aan het werk waren. Sinds 19 juli 2009, toen Turkije het rookverbod ook oplegde voor alle bars, cafés en restaurants, is er in totaal 12,8 miljoen TL aan boetes uitgedeeld aan bedrijven die de wet hebben overtreden. Daarnaast is er ongeveer 1 miljoen TL verdiend aan boetes van particulieren.

Volgens de informatie van het ministerie van Volksgezondheid, zijn er meer dan 208.000 faciliteiten geïnspecteerd sinds het verbod van kracht werd.

6 REACTIES

  1. De mensen bij de overheid krijgen alleen geen boete. Ze staan gewoon te roken onder een poster van 2x2meter waarop staat dat het verboden is om te roken en hoeveel de boete bedraagd. Als je ze erop aanspreekt krijg je de wind van voren. Ik zal maar niet roepen welke stadsdeel dat deed

  2. Van mij part mogen ze de lui in het verkeer ook harder aanpakken. Er rijden elke dag minimaal 50 a 100 mensen zich dood, omdat ze niet aan de regels houden.

  3. Helaas roken veel taxichauffeur ook gewoon in de auto terwijl ze klanten hebben 🙁
    Ik vraag meestal of ze hun sigaret weg willen doen en dat doen ze dan wel, maar de hele auto stinkt gewoon natuurlijk.

  4. vindt men het vreemd, dat in Istanboel de meeste rook-bekeuringen zijn uitgeschreven.
    het is de enige stad in Turkije waar enigszins gehandhaafd wordt.Buiten Istanboel lijkt de wereld echt op te houden te bestaan.
    In touringcars, dolmussen, taxi’s, het rookt en TELEFONEERT er continu.Levensgevaarlijk en hartstikke smerig.
    Maar ja, ook de handhavers zelf maken zich perfect schuldig aan het overtreden van rook- en telefoneerverboden, dus wat wil men nog doen met handhaven?
    Het is dol triest de handhaafstatus die men in Turkije aantreft, lijkt overal meer op een wildwest gebied, dan op een laag gecultiveerd land.
    Maar ja, die heerlijke zon en die aantrekkelijke zee, ik zou dat niet willen missen.
    De rest? mag je zelf invullen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!