Internationale Gehandicaptendag, ook in Turkije

4
925

Terwijl Turkije op de dag voor Internationale Gehandicaptendag kwam met de presentatie van een aantal hervormingen en projecten, stellen activisten dat er nog een hele lange weg te gaan is voordat het land gehandicapten-vriendelijk kan worden genoemd.

Hulusi Şahin, de woordvoerder van de Turkse Stichting voor Gehandicapten (TüREV) zei in een exclusief interview (Today’s Zaman) dat het leven met een handicap in Turkije erg moeilijk is. Er zijn 1,8 miljoen mensen met orthopedische, visuele, gehoor, spraak en/of een mentale handicap in Turkije. Van dit aantal is 28 procent van de mannen en 48 procent van de vrouwen analfabeet. Daarnaast kan 32 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen met een handicap zich niet inschrijven als werkzoekend.

Onder de mensen tussen de 15 en 24 jaar, kan zelfs 48 procent van de mannen en 75 procent van de vrouwen met een handicap niet aan een baan komen in Turkije. “Er zijn vele, vele problemen voor mensen met een handicap in Turkije,” zei Şahin. Werkloosheid, gebrek aan toegankelijkheid en maatschappelijk bewustzijn zijn nog maar het topje van de ijsberg. Het is met een handicap in dit land vaak moeilijk om toegang te krijgen tot gebouwen, te reizen, werk te vinden en een succesvol bestaan te leiden, zei hij.

Terwijl er al veel belangrijk werk gedaan is en nog steeds wordt gedaan om dit te verbeteren, zijn Şahin en andere activisten het erover eens dat de vele problemen waar gehandicapten mee worden geconfronteerd in Turkije nog lang niet verholpen zijn.

Toegankelijkheid vergroten

Als onderdeel van een Luchthaven Toegankelijkheids Project, heeft het Directoraat-Generaal van de Civiele Luchtvaart (SHGM) Antalya Airport en Corendon Airlines onlangs bekroond met een certificaat voor het voldoen aan de eisen, om de nodige faciliteiten te bieden op luchthavens voor mensen met een handicap of beperkte mobiliteit.

Antalya Airport heeft nu een gehandicapte parking, diverse centra, counseling en controleer punten en gehandicapte-vriendelijke veiligheidscontroles. Alle luchthaven medewerkers zijn getraind zodat ze passagiers met een handicap goed kunnen helpen.

Corendon Airlines, die ook naar de luchthaven Antalya vliegt, maakt vanaf nu gebruik van veiligheidsinstructie kaarten in Brailleschrift en vraagt ​​passagiers met een handicap op de evaluatieformulieren aan te geven wat zij van de kwaliteit van hun dienstverlening vonden. Net als de luchthaven van Antalya heeft het cabinepersoneel van Corendon ook een volledig gespecialiseerde opleiding gehad.

International Airport Sabiha Gökçen in Istanbul was de eerste luchthaven in Turkije die de titel “goed bereikbare luchthaven” kreeg.

Uitbreiding van de werkgelegenheid

Turkse ministers presenteerden vrijdag tijdens het symposium in Ankara een aantal hervormingen en projecten om de kwaliteit van leven voor mensen met een handicap in Turkije te verbeteren. Grote bedrijven zoals Vodafone, Avea en Turkcell waren hierbij aanwezig.

Minister Fatma Şahin voor Gezin en Sociaal Beleid zei dat er zal worden onderzocht of het mogelijk is dat er vanaf maart 2012 rond de 20.000 gehandicapte mensen ergens aan het werk kunnen.

Binali Yıldırm, minister van Transport en Communicatie zei dat hij zich er hard voor ging maken dat er nog eens 300 gehandicapten zullen worden tewerkgesteld in de komende drie jaar, als onderdeel van het “Ik besta ​​ook”-project. Şahin merkte daarnaast op dat sinds september dit jaar, 339.386 mindervaliden speciale thuiszorg ontvangen.

Bron: todayszaman.com

4 REACTIES

  1. De weg is idd nog veel te lang. Je kan als gehandicapte niet even boodschappen doen, niet even de bus in(meest simpele activiteiten dus).. Overal heb je te smalle gangpaden, trappen en dubbele deuren die je open moet duwen. ipv luchthavens enz. vind ik dat de maatschappij zich meer moet aanpassen voor de gehandicapte die het al niet goed hebben.

  2. Een lange weg idd. Overal zijn op- en afstapjes, alle trappen zijn van marmer zonder leunig, hoge stoepen, openbaar vervoer onmogelijk, enz enz helaas is het voor gehandicapten zeer moeilijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!