In vijf jaar veranderden 10.000 Turken hun naam

3
712
In vijf jaar veranderden 10.000 Turken hun naam
In vijf jaar veranderden 10.000 Turken hun naam

Ongeveer 10.000 Turken hebben hun naam veranderd in de laatste vijf jaar, volgens de gegevens die werden vrijgegeven door de Algemene Directie van Bevolking en Burgerschap.

Op de top van de lijst van voornamen die veranderd zijn, staat de naam ‘Döndü’, die ironisch genoeg betekent “gedraaid.” Ouders van gezinnen zonder mannelijke nakomelingen geven deze naam aan hun dochter in de hoop dat hun “geluk zal draaien.” Hoewel het moeilijk is om na te gaan in hoeverre dit een verschil maakt, is een ding duidelijk: zodra vrouwen met deze naam de wettelijke leeftijd bereiken, veranderen zij hun naam, 658 ‘Döndü’s’ hebben dit gedaan in de afgelopen vijf jaar. Döndü wordt gevolgd door Fatma, Yosma, Hatice, Hanim, Mehmet, Saban en Satılmış. Kinderen genaamd Satılmış, waarmee de ouders hun uitdrukking van hoop dat hun kind niet zal sterven willen tonen, zijn veelvuldig aanwezig onder degenen die de rechterlijke instanties benaderen wanneer zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt.

Professor Muhtar Kutlu aan de Universiteit van Ankara, afdeling folklore beschrijft het effect van politieke en economische ontwikkelingen van een land op de namen die mensen hun kinderen geven. Hij benadrukte de rol die legenden en mythologie, tradities en familieverwachtingen hebben. Met name op de namen die ouders kiezen, zoals het geval is bij de namen Döndü en Satılmış. Populaire cultuurkenmerken zijn ook een belangrijke factor, zegt Kutlu, waarbij met name voetballers en acteurs modieus zijn op bepaalde momenten. De meest populaire namen voor jongens geboren in Turkije in 2010 waren Yusuf, Mustafa, Mehmet, Arda en Ahmet. De enige naam die veranderd is op de lijst in vergelijking met 10 jaar geleden was Emre, die zijn plaats heeft afgestaan aan Arda. Zeynep en Elif waren de meest populaire namen voor meisjes.

3 REACTIES

  1. hallo ben nederlandse en ben 11 jaar geleden moslima geworden en mijn naam is meryem dat betekend maria voor de mensen die denken dat de koran geen overeenkomsten heeft met de bijbel kunt u zien dat dit niet het geval is kijk maar naar mijn naam en dat zijn er uit de bijbel velen o.a ibraham is abraham jusuf jozef izak jezus maar helaas zal een niet moslim persoon zijn kind een moslim naam geven terwijl er met groot respect over cristelijke namen in de koran word geschreven

  2. Misschien omdat het christendom ouder is dan de İslam?
    Hz Mohammed erkende zijn Peygamber voorgangers.
    In het oude Testament en de Koran wordt alleen anders omgegaan met de schepping en de geschiedenis van de wereld en de mensheid.
    Maar als je het gezag uitvoer en oplegging van leefregels van de kerken en de İslam bekijkt, is er in de basis niet veel verschil tussen de geloven.
    Iedere leider zegt dat hij ´de enige echte ´is (met respect naar de voorgangers) en ook Hz Mohammed zal indirect geleerd hebben van Christus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!