donderdag 3 december 2020
Home Nieuws Illegale buitenlandse werknemers in Turkije krijgen het moeilijk

Illegale buitenlandse werknemers in Turkije krijgen het moeilijk

31
308

Door de nieuwe visumwet die in werking treedt op 1 februari 2012 wordt het voor buitenlanders die illegaal werken in Turkije onder verblijf van een toeristenvisum een stuk moeilijker.

Volgens de nieuwe wet, die wordt toegelicht in dit bericht, kunnen buitenlanders met een visum nog maar 90 per 180 dagen in Turkije doorbrengen.
Tegen de tijd dat ze Turkije weer in mogen is de kans groot dat de werkgever hun baan allang weer heeft vergeven aan een ander.

De wetswijziging is van bijzonder belang voor buitenlandse vrouwen uit Moldavië, Roemenië, Oekraïne en Rusland, die vaak illegaal in de dienstverlenende sector werkzaam zijn als dienstmeisjes of verzorgers voor kinderen, medische patiënten en ouderen.

Omdat Turken volgens de Turkse Werkgelegenheid Organisatie (Iskŭr) niet erg geïnteresseerd zijn in het werken als verzorger of dienstmeisje, zijn er vaak buitenlandse arbeiders uit de buurlanden van Turkije werkzaam in deze sector. De meeste van deze werknemers werken illegaal onder toeristenvisa en dus zonder recht op sociale zekerheid.

Voor het grootste deel, worden ze gedwongen om te werken voor zeer lage lonen en onder de zwaarste werkomstandigheden.

31 REACTIES

 1. Tja …Het is toch heel logisch dat het wet moeilijker word in Turkije voor buitenlanders… Hoe moeilijker in Nederland voor buitenlanders hoe moeilijker in Turkije voor buitenlanders… Zo werk het eenmaal.

 2. Eindelijk en nu maar hopen dat er ook werkelijk iets aan gedaan wordt, Vreemdelingen die niet (langer) in Turkije mogen verblijven, zijn illegaal en moeten het land verlaten. zo doen ze in nederland illegaal is illegaal. Dus eruit en snel….

 3. dat er iets gedaan wordt aan het illegaal werken van buitenlanders in Turkije vindt ik logisch, maar van deze regeling worden wij, toeristen die een huisje hebben in Turkije ook de dupe. Wij komen meestal 6 weken van half april tot eind mei en 6 weken van half september tot eind oktober naar Turkije om vakantie te vieren. dat is met deze regeling niet mogelijk. moeten we een verblijfsvergunning aanvragen voor veel meer geld en heel veel geld op een bankrekening storten om die te krijgen en dan na 1 of 2 jaar wordt je automatisch inwoner van Turkije en moet je je verplicht verzekeren. Ook weer een hoop geld en niet alle mensen die een huisje in Turkije hebben zijn rijk. Dus dat wordt toch problematisch. Dan maar verkopen en naar een ander land op vakantie.heel vervelend allemaal. hopelijk zijn deze berichten voor het grootste deel geruchten en is de werkelijkheid anders.

 4. @Marie: een verblijfsvergunning aanvragen is tegenwoordig helemaal niet zoveel duurder en je wordt al helemaal niet automatisch inwoner na 1 of 2 jaar, zelfs niet na 100 jaar. Ook hoef je je niet in Turkije te verzekeren. Je kunt altijd je NL verzekering aanhouden.

 5. @Marie en zelfs een bankrekening met veel geld is niet nodig. Je moet kunnen aantonen dat je voldoende geld of inkomsten hebt.

  Op zich kan ik mij de regeling goed voorstellen maar ik meen b.v ook te weten dat Russen helemaal geen visum meer nodig hebben?

 6. Gelul, ze doen toch niks, Er zijn Koerden die 20 jaar in Turkije zonder paspoort lopen.totaal gaat het om 750.000 ( Iraakse Koerden) Die koerden kennen niet eens een woordt. Laat die russen zij kennen de taal wel

 7. @Tulay, Halim, Necla en Tuncay, prima dat illegaliteit wordt aangepakt!

  @ Tulay: dat je verwijst naar wederkerigheid is m.i. in dit geval volkomen onterecht. Illegaliteit in verblijven en werken zou overal moeten worden aangepakt, op basis van een eerlijke regeling voor vluchtelingen.
  Turkije wijst vaak op wederkerigheid, net als jij nu. T.a.v. arbeid is dat in ieder geval onterecht. Een Turk met een verblijfsvergunning mag in Nederland ook werken, kan gebruik maken van dezelfde sociale wetgeving als een Nederlander van geboorte en kan tegen dezelfde voorwaarden een zorgverzekering krijgen als elke andere Nederlander.

 8. @marie in jullie geval hoef je geen geld te storten omdat het vertonen van jullie tapu volstaat om te laten zien dat je jezelf kunt bedruipen. daarnaast is het zo dat het geld dat je stort en niet op hoeft te blijven staan maar je het er meteen weer af kunt halen, maar dat ter zijde, in jullie geval is het vertonen van jullie tapu voldoende.

 9. @Yakamoz
  Hoe kom je erbij dat een tapu voldoende is voor een verblijfsvergunning? Als je kijkt op Turkse websites van de politie (verblijfsvergunning haal je bij de vreemdelingenpolitie) staat daar dat je moet aantonen dat je of voldoende op de bank hebt of dat je inkomen hebt (bv pensioen). Woningbezit alleen is niet voldoende volgens mij.
  En idd, verblijfsvergunning is nu circa 60 euro pj, dus niet duur meer.

  @Maria Jonker
  Ik weet niet of een Turk in NL mag werken met alleen een verblijfsvergunning. Weet wel dat het voor een Turk veel lastiger is om een verblijfsvergunning te krijgen in NL dan andersom. Zelfs een vakantie is al erg moeilijk! Dus wat dat betreft mogen wij Nl-ers niet klagen denk ik. En idd veel zaken zijn op basis van wederkerigheid en dat is toch best logisch?

 10. Feitelijk zijn het dezelfde regels die gehanteerd worden als in europa.Ook hedendaags een turk als gelukszoeker geen verblijfsvergunning meer krijgt om te gaan werken in europa,terwijl een europeaan wel een verblijfsvergunning (ikamet) kan krijgen als het kan werken in turkije.Zelfstandig dan.Want werk moet eerst aan de turk gegeven worden wat aangeboden word.En dat is hetzelfde als hedendaags in het europa.Het enigste verschil met europa is als je genoeg geld hebt op je bank,je in turkije kan verblijven met een ikamet,als je niet werkt.Wat dus niet ken in europa,omdat je op een toeristenvisum het europa bent binnen gekomen en nooit een verblijfsvergunning zal krijgen om permament te verblijven.Turkije wil wel graag europees geld zien rollen in hun economie/welvaart wat het nu opbouwt.Wat dat betreft is europa wel racistisch,omdat westerlingen wel een verblijfsvergunning kunnen krijgen om te emigreren naar het europa.De moslim niet (meer).

 11. @marie: 2x 6 weken is 84 dagen, minder dan de toegestane 90 dagen per periode van 180 dagen! Je bent dus goedkoper uit, niet duurder! Je moet in je planning wel rekening houden dat je je tweede vakantie niet over twee perioden uitspreidt. Mits je daar rekening mee houdt (aftekenen op een kalender) heb je geen verblijfsvergunning nodig en ook geen zorgverzekering.

 12. Wel apart dat Turkije altijd moord en brand schreewde als eigen onderdanen beperkingen opgelegd krijgen, maar nu doet men hetzelfde?

 13. Volgens de berichten in de media zijn er rond 2 miljoen buitenlandse illegalen actief in Tr, een beetje aan de ruime kant. Ze moeten illegalen die met zware handel bezig houden als eerst aanpakken. Dat zal de nodige opluchting geven. Tr heeft haar grenzen voor iedereen open, we mogen wel gastvrij zijn maar ergens moeten toch grenzen zijn om veiligheid van het land te waarborgen. AK Partij is te gastvrij geworden naar mijn inzicht. Mensen die naar TR zijn gevlucht om hun brood te verdienen moeten we als tijdelijke gasten beschouwen en met rust laten.

 14. ben vandaag bezig geweest met de ikamet.
  Paspoort kopie, bankafschriften, bewijs dat ik sta ingeschreven in de gemeente (halen bij de muhtar) mijn tapu pasfoto’s, een inschrijvingsformulier (geprint) naar belastingkantoor om 200 dollar te betalen = 258 tl (voor 3 jaar een ikamet) en 172 lira voor het paspoort kantoor( een soort vreemdelingenpolitie)Morgen ga ik alles indienen en wacht af. Je paspoort wordt voor de looptijd ingenomen dus kan je Turkije niet uit.

  Het is NIET waar dat je verplicht een verzekering moet afsluiten, als je een polis van je ziektekosten verzekering laat zien uit Nederland is dit voldoende.

 15. Turkije heeft de beperkingen zichzelf opgelegd indertijd, Om eigen onderdanen binnen de grens te houden.
  Natuurlijk keerde het toendertijd ingestelde (Turkse) visabeleid zich later tegen de Turk zelf. Ik vind zowiezo dat een mens vrij moet zijn om te reizen waar hij wil. Werken is natuurlijk een ander verhaal.

 16. Het moet maar eens uit zijn met dat geleuter over onrecht en discriminatie en dat het allemaal erg makkelijk is voor een Europeaan in Turkije of andersom. Vraag je eens af waarom je zo negatief redeneerd? Kom, we hebben allemaal met regels en wetten te maken en wie zou niet willen genieten in een heerlijk warm land en met heerlijke warme mensen? en ook in Europa mag je verblijven als je kan aantonen dat je jezelf kan bedruipen en niet hoeft te werken. Het is in Europa moeilijk om een verblijfsvergunning te verkrijgen maar het is inderdaad zo dat als je eenmaal verblijft in Europa je wel van dezelfde sociale regelingen gebruik kan maken. En dat is in Turkije niet het geval.

 17. Gerdina, wat je schrijft is niet waar; wij zijn gepensioneerd en wonen sedert enige jaren hier. Wij zijn verzekerd bij het Turkse Ziekenfonds SGK !! Het was zelfs een fluitje van een cent om het Nederlandse rijbewijs, dat na een maand zou verlopen, om te wisselen voor een (levenslang) Turks rijbewijs. Dit was overigens een heel gezellige happening bij de politie en men was uitermate trots op ons !! Hieraan voorafgaand wordt je eveneens hier in het ziekenhuis op je gezondheid en je ogen getest. Verder zijn er werk- en verblijfsvergunningen en natuurlijk ook paspoorten. Maar als je een Turks paspoort verkrijgt, vervalt je Nederlandse voor de Nederlandse wet en met een Turks paspoort kom je Nederland niet in. Vervolgens is het verkrijgen van een Nederlands visum zeer moeilijk dan wel onmogelijk; onze buurvrouw is daarom afgelopen maand via een Duits visum (naar Nederland) gegaan. Doel: familiebezoek. Ook al ben je een geboren spierwitte blonde polder Nederlander, wiens ouders er 2 wereldoorlogen hebben overleefd en, zoals jij, tot het ouderdomspensioen hebben bijgedragen aan de wederopbouw en toenmalige welvaart van Nederland, met een Turks paspoort kom je Nederland niet in. Het punt is dat de wet pas duidelijk discriminerend zou zijn als slechts de Turken uit Turkije de toegang tot Nederland zou worden geweigerd; vandaar dat hetzelfde geldt voor een Nederlander met een Turks paspoort. Helaas schijnt 68% van de Nederlanders die in Nederland wonen te vinden dat men slechts 1 paspoort mag hebben. Deze opiniemakers hebben er uiteraard geen idee van waarom iemand 2 paspoorten zou willen hebben. Als ‘wereldburgers’ van ‘goed gedrag’ hier willen werken, kan de werkgever voor een werkvergunning zorgen (bij de politie/ Emniyet) en kan men legaal aan de slag, pensioenpremie betalen, enz. De WW-duur is hier een half jaar; er is dan ook vooral in alle steden volop werk. De economische groei gaat hier zelfs té snel, maar dat is een andere discussie. Je kunt natuurlijk ook zelf een werkvergunning aanvragen (als je een baan hebt gevonden), maar het is gewoon gemakkelijker om het via de werkgever te doen.

 18. Ik ben Nederlandse en heb netjes met een werkvergunning hier gewerkt, ik wil graag blijven werken hier en mijn werkgever wil mij graag houden, maar mijn werkvergunning wordt niet verlengt en wel vanwege ‘de cirisis’ die hier inhoud dat de economie te snel groeit zoals A.M. zegt…
  Heeft iemand enig idee waarom er dan wel een stop is gezet op het geven van/verlengen van werkvergunningen en wanneer deze weer wordt opgeheven?

 19. Beste Vraagje, dit is curieus wat u schrijft, want een vriendin van mij werkt al 8 jaar in hetzelfde hotel, is verzekerd en heeft een pensioenregeling. Momenteel is het personeel op verzoek van de hoteleigenaar enige weken met doorbetaalde vakantie, wegens weinig toeristen. Is uw Nederlandse paspoort misschien bijna verlopen of uw ikamet ? Werkt u misschien voor een Nederlandse werkgever ? Zodra ik antwoord op Uw vraag zou hebben, zal ik reageren. Take care.

 20. Beste Maria, Zojuist van mijn vriendin vernomen dat de werkvergunning na een jaar verlengd kan worden en dit binnen 2,5 maand vóór de vervaldatum op de werkvergunning moet gebeuren; na deze verlenging is de werkvergunning 2 jaar geldig. Nogmaals verlenging levert 3 jaar geldigheid op en na 8 jaar gewoond en gewerkt te hebben in Turkije wordt de werkvergunning voor onbepaalde tijd verstrekt. De verlengingen zouden wel kostbaar zijn voor de werkgever.

 21. Beste A.M. , hartelijk dank voor je reactie. Voor zover ik weet heeft mijn werkgever op tijd de verlening aangevraagd en gaf de instantie die de werkvergunningen geeft zelf aan dat alles in orde was, maar dat er een stop was gezet op het geven/verlengen van werkvergunningen… Overigens heb ik dit ook van andere mensen buiten mijn werk gehoord. Misschien moet ik zelf even met die werkvergunningen vertrekker bellen, aan de andere kant denk ik er heel sterk over om over vanuit Turkije voor Nederland te gaan werken en dan heb ik geen werkvergunning nodig.

 22. @Maria
  Wat vervelend voor je!Heb helaas geen antwoord voor je, maar wel een vraag.
  Aan wat voor werk en voor wie denk je, als je het hebt over zonder werkvergunning vanuit Turkije voor NL gaan werken?

 23. Ik denk erover om als freelance ontwerper voor Nederlandse reclamebureaus te gaan werken. Ik ga mijzelf dan bij de Nederlandse KvK inschrijven met een Nederlands zaken adres. Voor zover ik weet mag ik in Turkije namelijk pas freelance werken als ik hier 5 jaar woon en hier betalen ze natuurlijk lires i.p.v. Euros.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.