Ieder dorp zijn eigen “kleine ziekenhuis”

5
660

Met de lancering van dit nieuwe project hoeven dorpsmensen voortaan voor veel medische behandelingen niet meer naar de grote stad af te reizen.

Het streven is om zoveel mogelijk dorpjes de komende tijd te voorzien van een eigen gezondheidscentrum (ASM) met artsen en een uitgebreid assortiment aan belangrijke geneesmiddelen.

Het Turkse ministerie van Volksgezondheid heeft tot nu toe al overeenkomsten gesloten met TOKI, voor de bouw van 91 gezondheidscentra en 199 kleine ziekenhuizen. Nu men het eens is over de bouwplannen, kan er snel verder worden gegaan met de implementatie van het project, dat het doel heeft om betere gezondheidszorg te kunnen verlenen vanuit de dorpen zelf.

Inmiddels is er al een begin gemaakt met de bouw van 43 Aile Sağlık Merkezi (gezondheidscentrum) en 29 apotheken. De inrichting van deze gezondheidscentra doet denken aan een klein ziekenhuis met apotheek. Er komen 2, 3 of 6 artsen per centrum te werken. In de centra worden verschillende behandelkamertjes ingericht voor gezinsplanning, vaccinaties, eerste hulp, laboratorium en poliklinische ingrepen.

5 REACTIES

  1. Eindelijk! Sommige mensen hebben de bemiddeling niet om naar een ziekenhuis te gaan…laat staan dat ze auto of veel geld hebben…

  2. Het idee is goed, als het maar niet gefinancierd wordt door de medicijnenmaffia. Ik vind het nog altijd schokkend om te zien hoe gemakkelijk mensen in Turkije met het gebruik van – soms zware – medicijnen omgaan en hoe snel naar antibiotica wordt gegrepen, ook bij kinderen.

  3. Loreley, is dat niet iets waar de artsen zelf aan meewerken?? waarvoor ik ook naar een dokter ga(prive ziekenhuizen maar ook staatsziekenhuizen) ik krijg altijd een recept vol medicijnen mee! die ik niet ophaal en naar volgende arts ga in de hoop dat die me wel serieus neemt en echt is kijkt naar wat de oorzaak kan zijn ipv de gevolgen te “behandelen” met medicijnen!
    Mensen zullen daar zelf ook in moeten veranderen! zolang die niet opstaan en zeggen dat ze serieus genomen willen worden en niet volgepropt willen worden met medicijnen zullen de artsen vrolijk verder schrijven….

    Het is hardstikke slecht altijd maar medicijnen en antibiotica te slikken voor kleine dingen, als ze straks echt iets hebben werken de medicijnen niet eens meer omdat de lichamen eraan gewend zijn al!

    Hoop dat daar snel iets aan gaat veranderen voor er een keer een flinke epidemie uitbreekt en antibiotica’s niet helpen omdat iedereen die voor elk klein verkoudheidje al gebruikte…..

    Maar om op het artikel terug te komen, ik denk dat het erg goed is kleine gezondheidscentrums te plaatsen in dorpen, veel mensen hebben inderdaad de middelen niet om naar steden te reizen voor een arts….. hopen dat er goede artsen komen te werken!

  4. Na vroeger de wijze vrouwen in het dorp zijn het nu de dokters waar hevig naar wordt opgekeken. /xe moeten wel medicijnen voorschrijven omdat het publiek zich anders niet serieus genomen voelt. Maf idee, maar de mensen vragen er gewoon om. Vraag me weleens af hoe vaak een dokter het met een placebo oplost…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!