Home Nieuws Hoogopgeleide Turkse Belgen vertrekken naar Turkije

Hoogopgeleide Turkse Belgen vertrekken naar Turkije

21
555

Steeds meer hoogopgeleide Belgische jongeren van Turkse afkomst verlaten België om hun leven in Turkije op te bouwen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Inburgering en Integratie van de Universiteit Antwerpen.

De Belgische krant ‘De Standaard’ schrijft dat er zelfs een “braindrain van Turkse jongeren” dreigt. Veel van de afstudeerders, vooral twintigers en dertigers, geven aan zich steeds vaker gediscrimineerd te voelen en hierdoor weg willen uit België. Het is met een Turkse naam zelfs veel moeilijker om een baan te vinden.

Het probleem, dat overigens ook geldt voor Nederland en andere Europese landen, is dat juist de probleemjongeren zonder opleiding geen mogelijkheid hebben om terug te gaan naar Turkije. Deze “drop-outs” blijven dus achter in Europa en de hoogopgeleiden vertrekken.

Moeilijker dan gedacht

Niet iedere emigrant kan zijn draai vinden in Turkije. Een deel van de jongeren die terugkeert kent Turkije alleen als vakantieland. In de praktijk is het wonen en werken soms een tegenvaller omdat in bepaalde sectoren de lonen een stuk lager liggen dan in Europa. Het is belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen en een netwerk te hebben opgebouwd om de kans op succes te vergroten.

21 REACTIES

 1. klopt en gezien de huidige politiek hier zou ik er ook voor kiezen, je roots blijven trekken en zo positief/vriendelijk staan velen nog steeds niet tegenover in hun ogen “vreemdelingen” en denken minderwaardig over Turkije (veelal) Ik weet beter!

 2. mooi!!! Hoe meer culturele en intellectuele uitwisseling hoe dichter we naar elkaar toegroeien!!!In Maastricht zie ik ook al een groep Turkse studenten op de faculteit, mooi allemaal!!!

 3. Nu vraag Ik me de volgede vraag Als he nou echt zo slecht gaat in Turkye gaan dan al die hoger opgeleiden Turkse generatie jongeren uit verschillende landen…. terug omdat het nou zo slecht gaat in Turkye of juist goed gaat …… !!!!!

  Als ze teug gaan omdat het slecht gaat… zijn ze dan zo DOM… en blind….!

  OF Als ze juist niet Dom zijn en een weloverwogen beslissing hebben genomen omdat het er goed gaat en de trend nog vele jaren zo door zal gaan waarom roept dan de opposite nou altijd dat het slecht gaat dit riepen ze 12 jaar terug…. en nu nog steeds….!

 4. Een echte Turk leeft beter in Turkije dan in Foking Nederland of Belgie…En die mensen dat denken leven in NL of BE beter dan Turkije is mogen ze gaan lekker verder dromen…

 5. Ik ben Nederlander en leef heel gelukkig in Nederland, heb geen behoefte een ander land af te kraken. Denk dat iedereen wel meerdere landen liked en uiteindelijk 1 domicile heeft. Jammer dat je nu weer zo n behoefte voelt om Nederland en Belgie af te kraken

 6. Ik merk ook om mij heen dat er steeds meer terugkerende turken komen uit Nederland en Belgie. Misschien het “gras is groener effect” of op zoek naar hun “roots”.
  Wel valt me op dat de kansen niet altijd even goed worden ingeschat. Vele families zijn hier een jaar (met de schotel richting nederland) en gaan weer terug. De lonen liggen lager, de kosten voor huisvesting (wil je goed wonen)en auto’s etc liggen hoger.

  Laagopgeleiden geef ik dan ook altijd het advies om het niet te doen. Voor hoger opgeleiden ligt het anders. Maar ook daar zijn er verwachtingen die niet altijd kloppen met de werkelijkheid. Pas nog een jongen die net afgestudeerd was van de Erasmus universiteit die niet kon begrijpen dat hij maar 800 euro per maand ging verdienen in zijn eerste jaar en dus geen auto kon kopen. Toen hij ook nog zag 6 vakantie dagen te hebben, zakte zijn wereld letterlijk in.

  Maar als je er veel voor over hebt, een paar jaar hard aan het werk gaat kan je ook meer dan in Nederland verdienen, de inkomens ongelijkheid ligt veel veel hoger. Toch begin je nooit als manager of op hoog nivo, iedereen begint onder aan, en onder aan is het hard werken voor weinig.

 7. Terugkeren naar mijn roots???? Welke roots? Het zijn de roots van mijn ouders. Ik ken Turkije als vakantiebestemming en ben daar heel graag. Lekker genieten tijdens mijn vakantie, samen met vrienden en familie. Maar wonen of werken is voor mij niet weggelegd.
  Niet omdat ik het niet zou willen maar wat veranderd er dan voor mij? Juist niets.
  In België blijf ik vreemdeling en in Turkije ben ik ook een vreemdeling, dan voor de Turken daar.
  Het is en blijf een eeuwige discussie…
  Dus vertrekken is geen verbetering voor mij…maar ik begrijp de mensen die dat wel doen. Ik ben gelukkig met mijn leven hier…

  Wens hun alleszins veel succes !!!

 8. Ik hoop dat alle in belgie,nederland en belgie terug keeeren naar Turkije …Aksi takdirde Turk irki yok olucak bak kahpe kizlar gavur hollandali domuzlar ile evlenmiye basliyor buda Turk irkin yok olmasina yol acicaktir.

 9. Nogmaals, naar Turkije verhuizen kan heel erg goed gaan, maar ook heel erg fout.
  Maak je plan goed van te voren, zorg voor een baan en spaarcentjes. Je koopt een huis hier veel goedkoper, maar huren is vaak even duur. Leg je doel niet te hoog en geef het meer dan een jaar de kans.
  Ik heb een sociaal vangnet doordat ik bij Turkse familie kan inwonen, maar zonder had het echt niet gelukt.
  Verwacht minder te verdienen dan in Nederland maar reken op het mooie weer en de lieve mensen.
  Let er op dat je dingen als studie schulden die vele hoogopgeleiden nou eenmaal hebben hebt afbetaald en weersta de verleiding om leningen af te sluiten.
  Als je t wat jaren de kans geeft en er veel voor over hebt, dan ben je succesvol. Korte termijn doelen, forget it.
  Je wordt niet met open armen ontvangen, je moet net zo hard werken als een ander of zelfs meer als “Duitser”. Voor dat je 35 bent ga je echt niet zo maar meer dan die 800 euro verdienen.

 10. Turan bey belki senin gibi okuzlerden tiksinip hollandali gavurlarla evlenmislerdir. Hou a.u.b. je mening voor je eigen. Sen nasil insansan onlarda senin gibi insan. Waar haal jij het lef vandaan om jezelf verheven te voelen boven een ander soort. Gatverdamme beter een gavur dan een okuz. Nedemislerdi dagdan cikan ayi.

 11. Turan bey, senin gibi adamlar yuzunden turk kizlar avrupali erkekler seciyorlar. saygi yok, cultuur yok hic bir sey yok para da yok. napsinlar onlar mutlu olmak istiyorlar su kulandigin turk dile bak . yazik sana

 12. Turan Bey…

  Turk irki yok olmaz kardes….

  nee yapion….dunyanin en kalabalik irki Turktur.

  Turkiyenin yuzde 40% Turk yuzde 5% saf kan Turk.

  Dunyada Turk DNA sini agirlikli olarak tasiyan 1 miljar insan var….melezleri saymadim bile.

  Bide Turkiyede Kurd Alevileri var….onlarda baya baya has ve has Turkmen irkinda gelme tam Turkler…ama onlardan cogu bilmez bunu kendini Kurd zaneder….. Bide Turkler var…kendini gercek Turk zan eden….

  var da var.

  Mehmet

 13. Vreemdeling in Belgie of NL, maar ook vreemdeling in Turkije. Je bent toch in het buitenland geboren, spreekt de taal wel (grammaticaal?), maar denken toch Europees. Al kan het weer lekker zijn, echter kun je niet van eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.