Hogesnelheidslijn Ankara Istanbul mogelijk in februari van start

17
1063

Het is bijna zover maar een slag om de arm wordt nog wel gehouden. Volgens minister van Transport Yildirim, is het heel goed mogelijk dat er vanaf februari gereisd kan gaan worden met de hogesnelheidslijn tussen de Turkse hoofdstad en de grootste stad van Europa. De eerste testritten zijn al begonnen.

De lijn tussen Ankara en Istanbul is altijd een van de drukst gebruikte trajecten in het land geweest, echter is het al een aantal jaren niet mogelijk om met de trein de reis af te leggen, iets wat heeft geleid tot een opmerkelijke bloei van het vlieg- en busverkeer tussen de steden. Hoewel een busrit ongeveer 6 uur duurt, is het naar verwachting straks mogelijk om binnen 3 uur het traject af te leggen. De route staat ook in verbinding met de nieuwe Marmaray tunnel.

Hogesnelheidslijnen hebben een moeizame start gehad in Turkije maar de ontwikkeling is inmiddels op stoom gekomen, toch zijn er soms nog opvallende gebeurtenissen op het nieuwe spoornet. Deze week is een trein onderweg naar Eskisehir terechtgekomen tussen een zwerm trekvogels waardoor het treinstel zwaar beschadigd raakte.

De treinen en de trajecten worden gebouwd door een consortium van buitenlandse bedrijven waardoor ervaringen in het buitenland in Turkije kunnen worden toegepast. In de komende jaren wordt het netwerk uitgebreidt naar de 15 grootste steden in het land.

17 REACTIES

  1. @antonieq en @debekker
    Heren, heel eerlijk gezegd druipt de afgunst er nu wel een beetje vanaf.
    Laten we eerst vaststellen dat er tegenwoordig écht hogesnelheidstreinen rijden in Turkije, en dat ook Ankara-Istanbul binnen een jaar zal rijden en er aan nieuwe lijnen (Ankara-Sivas, Ankara-Bursa, Ankara-Izmir) hard wordt gewerkt.
    Daarmee is Turkije het 8e land ter wereld dat over een HSL netwerk beschikt.
    Dat is meer dan ‘iets roepen’.
    In het hoogontwikkelde Nederland met al ons geld zijn we nog niet in staat om 1 enkel lijntje van 130 Km tussen Amsterdam en de Belgische grens operationeel te krijgen.

    Is het nu echt zo moeilijk om 1 keertje toe te geven dat deze regering ook wel eens iets goeds doet?

  2. @Ego,

    uit jou zin kan/mag ik opmaken dat ook jij in de gaten hebt dat niet alles wat deze regering doet perse de hemel ingeprezen hoeft te worden?

    Ik ben niet te beroerd om toe te geven dat deze regering vast wel ergens iets goeds doet,
    mij staat gewoon tegen dat het net een stelletje kleuters is dat op hun borst klopt om aan een ander te laten zien dat ze net het laatste stukje Lego op de goede plaats hebben gelgd en daardoor dan automatsich diegenen zijn die het werkje hebben gedaan,bedacht en alles.

  3. Ik vraag me af wat men moet doen om juist de steun van zijn volk te krijgen…..
    Het is nooit goed ongeacht wat men doet….
    1 op de 2 stem gerechtigden stemt op de AKP…. ze regeren Al 3 termijnen …….
    inplaats va tegen de schenen te schoppen laat de oppositie bete zijn werk doen…..!!!!!!!!!!!!!!! dan alleen maar alles maar dan ook ALLES slecht te roepen….!

    Dus Dames en Heren ga stemmen…. en nog beter ga heel erg je best doen …. voor je partij…..!

  4. Vergelijkingen met Nederland dan gaat t wel een beetje verkeerd inderdaad. Je zal er maar wonen. Maar inderdaad qua infrastructuur gaat t een stuk beter.

    Men kan trouwens nu ook vogels leren omvliegen. Althans dat beweerde de minister nadat de trekvogels door de trein werden geraakt. Heel knap!

    Infrastructuur opbouwen gaat heel snel en iedereen weet waarom. Geen betrokkenheid vragen van omwonenden en geen milieu effect rapportages. Gewoon snel doen wat je denkt dat goed is. Kortzichtig maar effectief. En als iemand het er niet mee eens is, ach dat is toch maar marginaal…

  5. @Antonieq
    Ik zal de laatste zijn die ontkent dat deze regering fouten maakt.
    Maar zoals Murat al schrijft, je kunt bepaalde groepen mensen in Turkije niet bekoren, al ‘vang je een vogel met je mond’ (Turkse uitdrukking).
    En zelfs dat hebben ze gedaan, want de HSL heeft dus met zijn mond vogels gevangen zullen we maar zeggen.

    @debekker
    Ik ben met je eens dat in Turkije inspraak iets is dat in de kinderschoenen staat. Toch wordt er waar mogelijk wel degelijk rekening gehouden met het milieu en met bewoners.
    Ik ken voorbeelden uit de praktijk van de snelweg tussen Aydin en Denizli waar de bezwaren van de mensen uit de tussenliggende dorpen (waaronder goede kennissen van mij) serieus zijn behandeld en ook hebben geleid tot aanpassing van de plannen. Het spreekt niet erg tot de verbeelding en dit soort zaken halen de media dan ook niet, maar er wordt wel degelijk rekening met de wensen van de lokale belanghebbenden gehouden.
    Dit is slechts een voorbeeld waarvan ik zeker weet dat het zo gegaan is, maar het zal toch niet toevalligerwijs het enige voorval van inspraak bij alle projecten in Turkije zijn?

    En laten we eerlijk zijn, je wilt toch niet serieus net als in Nederland door een stel geitewollen sokken 40 jaar gehinderd kunnen worden bij de aanleg van een stukje van 12 Km A4 snelweg tussen Delft en Rotterdam omdat er op een zeker moment op het traject een zwermpje zeldzame roodvoetsprinkhanen zijn gespot?

  6. @Murat,

    zoals ondertussen wel meer bekend is zijn een overgroot deel van de stemmen die de AKP gehad zou hebben niet helemaal legaal verkregen.
    Andere punt is dat mogelijke politieke tegenstanders die met hun hoofd boven een door AKP bepaald maaiveld uitkomen daar op allerlei manieren ondergehouden worden.
    Zoek o.a. op politici en sextapes.
    De wetgeving helpt ook mee in het tot stand houden van de AKP, ze hebben veel wetten zo aangepast dat het altijd in hun voordeel uit zal komen, zie o.a de terroristenwet die heel breed geinterpreteerd kan worden en het Ergenekon verhaal.

    Hoe kan dan nog iemand zijn of haar best doen ?

  7. @Ego,

    ik ben voorstander van hoe in Turkije bij bepaalde onderwerpen de wet gehanteerd word.
    Er was bijvoorbeeld een tijd lang een wet dat werkbusjes, van o.a. bouwvakkers, niet tussen (ik weet het niet precies meer) 0800-1000 op de doorgaande wegen in Istanbul mochten komen om fileleed minder te maken.
    Zou je zoiets in Nederland voorstellen als wet dan gaat er inderdaad vele jaren overheen omdat een ieder, meestal de geite wollen sokken figuren, een zegje gedaan moeten hebben.
    Het is trouwens niet alleen de A4 die zo lang tegen gehouden word, ook de betuwelijn op vele plaatsen onderbroken doordat er een bepaald bloemetje groeide.
    Mensen hebben ruim 30 jaar DOOR de kleine dorpjes in Maas-en Waal moeten rijden omdat een boer zijn grond waar de rondweg zou moeten beginnen niet aan de regering wilde verkopen.

  8. @ antonieq,
    kijk hier knap ik helemaal van geen loze beschuldigingen graag kom met bewijzen e niet met dingen die men roept want aan de andere zijde roept men het tegenover gestelde.
    Er is nog atijd een rechtsysteem waar je terecht kan …. Natuurlijk IK hoor je al zeggen maar die is ook in handen van de AKP……..!!!!!!!!!!

    feiten en niets anders…!

  9. @ego

    Je hebt gelijk, niks anders dan dat. Nederland geeft kansen op economische groei op voor een sociale cohesie en dat lukt ook al niet erg.

    Maarja het liefst zie ik iets in het midden.

  10. Het klopt wel een beetje wat hij zegt Murat. Maar dat ligt ook aan het systeem zelf met kies districten en de manier waarop alle kanten in Turkije stemmers trekken. Daar is de AKP niet uniek in. Eten geven, gratis transport naar bijeenkomsten, kolen, het hoofd van de familie een aanstelling beloven… Het is allemaal een traditie die de akp niet heeft uitgevonden, wel geperfectioneerd.

    Maarja ook de tellingen zijn niet altijd eerlijk verlopen, nu zal het anders zijn denk ik. Er is veel interesse van andere partijen om dit te overzien.

    Nu alleen dat gedoe met kies disctricten nog veranderen. Waar gewoon op de “popular vote” manier gekozen kan worden, zonder rare vertegenwoordigers. Het kan niet zo zijn dat als je net verliest in alle districten je nagenoeg geen vertegenwoordiging in het parlement hebt. Waar de crux van de situatie ligt. Velen voelen zich niet vertegenwoordigd. Zeker niet door oude mannen terwijl de gemiddelde leeftijd onder de 35 ligt.

  11. @Murat,

    Ja zeker het rechtssysteem is in de handen van AKP!
    Waarschijnlijk is er nergens in de wereld een land waar de democratie zo veel op een dictatorschap lijkt als in Turkije.
    Bewijzen zijn er voldoende, die kan een ieder zo zien, maar heeft voor iemand die AKP aanhangt geen nut want die zien het met hun betonnen plaat voor de kop toch niet .

  12. @Antonieq

    Er zijn twee mogelijkheden .. of IK ( AKP aanhangers hebben een BETONNE PLAAT VOOR DER KOP of DEGENEN ALS JIJ >>>> WAAR DE PLAAT NOOIT EN NIMMER WEGGAAT>>>>!!!

    DE tijd zal het leren ….!

    Net zo goed dat Marther Luther KING zei I hade a dream last night….

    of onze droom word een nachtmerie ….

    maar als die uitkomt….! wat dan….!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!