Home Nieuws Het is weer 23 april, Internationale Kinderfeestdag

Het is weer 23 april, Internationale Kinderfeestdag

6
904

Vandaag is het de Internationale Kinderfeestdag. De dag welke zijn origine in Turkije vindt, wordt sinds de erkening door UNESCO in 1979 wereldwijd gevierd.

In Turkije is het nog steeds een nationale feestdag en scholen maar ook bedrijven zijn dan ook gesloten voor de viering. De dag wordt voornamelijk gekenmerkt door veel vertoon van vlaggen en andere nationalistische symbolen naast live uitzendingen op de Turkse televisie. Kinderen zijn op deze dag de baas.

De feestdag is ooit uitgeroepen in 1929 door de oprichter van de Turkse republiek Mustafa Kemal Atatürk met de bekende zin “de kinderen zijn de toekomst van het land”. Oorspronkelijk was het een dag ter viering van de Turkse Republiek welke Ataturk geschonken heeft aan de kinderen.

De dag wordt inmiddels ook in Nederland groots gevierd met evenementen voor zowel kinderen van Turkse afkomst als Nederlandse kinderen en het staat dan ook voor velen bekend als een echte familie dag. Omdat het het in Nederland geen vrije dag is wordt deze vaak gevierd in de weekenden voor of na 23 April.

6 REACTIES

 1. Was het niet 1920? Op 23 april 1920 kwam in Ankara voor het eerst een nationaal parlement bijeen. Atatürk had de onafhankelijkheidsoorlog geleid en riep deze dag uit tot Dag van het Kind, ter na gedachtenis aan de omgekomen kinderen in de oorlog. Atatürk zag in de kinderen de toekomst van het land.

  Groetjes, Ellie :-))

 2. Het was eerst een nationale dag maar in 1929 heeft hij het dan officieel aan de kinderen gegeven met de zin “de kinderen van vandaag zijn de bestuurders van morgen”.
  Maar misschien zijn onze bronnen iets anders…

 3. klasse deBekker, goed verwoord. Ik vind zo jammer dat dit kinderfeest niet meer door de gemeente(n) op het stadsplein wordt georganiseerd. Toen ik op basisschool zat gingen we met meerdere scholen in nette rijen zingend via het centrum naar het stadion om feest te vieren.Duizenden mensen aan de kant klapten voor ons, ik vond dat altijd erg spannend en bijzonder leuk. Ik stond als kind centraal en was erg trots op mezelf en op de eenheid. momenteel vieren mijn kinderen 23 nisan al 2 jaar op 22 nisan. Op 23’ste mogen zij naar huis, daar zitten we dan met kinderen thuis, met dosis huiswerk en project opdrachten voor kinderen (dit is basisschool), we worden 2 dagen zoet gehouden. Jammer dat 23 nisan op deze wijze haar doel voorbij gaat.
  Alleen op 23 nisan heb ik geleerd:
  – ik ben een Turk
  – ik ben rechtvaardig
  – ik ben hard werkend
  – ik zal mijn onderdanigen beschermen
  – ik zal de ouderen respecteren
  zo gaat het verder….

 4. Wat een leuke ervaring Kestel en zo goed om kinderen voor 1 dag het aller belangrijkste te maken. Dat oer trotse gevoel neem je voor altijd mee, dat zie je maar weer. Nationale eenheid is nu zeker meer dan ooit nodig om te onderschrijven. Top reactie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.