Home Nieuws Hervormingen Turkse gezondheidszorg als voorbeeld genoemd door WHO

Hervormingen Turkse gezondheidszorg als voorbeeld genoemd door WHO

5
695

De WHO (World Health Organization) heeft Turkije gepresenteerd als een voorbeeldige natie als het gaat om hervormingen in de gezondheidszorg. Dit gebeurde tijdens het 65e World Health Assembly, dat plaatsvond van 21 tot 26 mei in Genève, Zwitserland.

De Turkse minister van Volksgezondheid Recep Akdağ werd vergezeld door WHO directeur-generaal Margaret Chan en de WHO European Regional Director Zsusanna Jakab, alsook vertegenwoordigers uit meer dan 190 aangesloten landen. Chan benadrukte de succesvolle hervormingen van Turkije in de gezondheidszorg, die volgens haar een uitstekend voorbeeld zijn voor de hele wereld.

Steeds meer Europeanen kiezen er dan ook voor om in Turkije een medische behandeling te ondergaan. Naast de relatief lage kosten voor de ingreep wordt er meteen vakantie gevierd.

Populair zijn vooral de tandartsbehandelingen, vanwege de moderne techniek en toch relatief lage kosten voor kronen, implantaten en prothesen. Ook haarimplantaties, plastische chirurgie en ooglaserbehandelingen trekken veel buitenlanders.

Een greep uit de veranderingen in de Turkse gezondheidszorg

 • 10 jaar geleden was het budget voor de Turkse gezondheidszorg nog 3,9 miljard TL. In 2011 was dit budget 14 miljard TL geworden. Bijna 4 keer zo veel.
 • De technologie in ziekenhuizen is enorm vooruit gegaan en sommige ziekenhuizen lopen zelfs voor op die van Europese landen.
 • De laatste 9 jaar zijn er meer dan 30.000 nieuwe moderne ziekenhuisbedden geplaatst.
 • In de laatste 9 jaar zijn er in Turkije meer dan 1893 nieuwe ziekenhuizen, bijgebouwen en gezondheidscentra gebouwd.
 • De scheiding tussen de SSK, BAĞKUR en het Pensioenfonds is opgeheven. Alles valt nu onder hetzelfde.
 • Turkije is bezig met de bouw van het grootste gezondheids-centrum ter wereld dat in Ankara komt.
 • Steeds meer acties kunnen via internet gedaan worden. Afspraken aanvragen, medicijnen bestellen etc.
 • Alle gezinnen hebben nu een eigen huisarts die dag en nacht bereikbaar is.
 • In 81 gemeenten is er een kankeronderzoek centrum beschikbaar waar men kosteloos terecht kan voor onderzoek.

5 REACTIES

 1. En de investeringen zijn nog lang niet klaar.

  In Ankara komt de Etlik Integrated Health Campus, dat gaat het grootste gezondheidscentrum ter wereld worden.
  Met in totaal ongeveer 100 operatiekamers ingericht met medische apparatuur voorzien van de laatste technologie. En meer dan 3000 bedden beschikbaar voor patiënten. Naar verwachting zal de Campus per jaar meer dan 5 miljoen patiënten kunnen behandelen.

  Daarnaast wil zal Turkije rond 2015 over maar liefst 240 centra voor mentale zorg beschikken.

  Antalya heeft een masterplan klaar om de toeristenseizoen verlengen van 6 maanden per jaar naar 12 maanden door investeringen in gezondheidszorg. En daarnaast ook grote congreszalen om internationale congressen te kunnen ontvangen.

 2. @ Antonetta Het is moeilijk een algemene uitspraak hierover te doen.
  Er is een duidelijk verschil tussen staatsziekenhuizen en particuliere ziekenhuizen. De buitenlandse zorgtoeristen komen zeker niet in de staatsziekenhuizen en zouden mogelijk meteen omkeren als ze die van binnen zagen. Veel Turken kunnen zich geen keuze veroorloven en moeten wel gebruik maken van een staatsziekenhuis.

  Een ander punt van zorg is dat je voor bepaalde specialismes wel erg ver moet rijden. Voor kankerpatienten kan dan soms vele honderden km zijn.

  Daarbij moet wel opgemerkt worden dat, hoe belabberd staatsziekenhuizen er soms ook uitzien en hoe ver je soms moet reizen voor sommige specialismen, de zorg en persoonlijke aandacht veel en veel beter kunnen zijn dan we in Nederland gewend zijn.

 3. Wat Antonetta schrijft klopt. Wonende in Cikcilli (Alanya) reizen mijn vrouw en ik elke drie weken naar Antalya waar ze wordt behandeld (kanker). Oké, het is steeds een eind rijden, maar de kennis en kunde (voor zover wij daarover kunnen oordelen) is hoogstaand.

 4. als ze daar ook 130 euro per maand ziekenfonds gaan betalen, en een verplichte eigen risico gaan invoeren net zoals in nederland nu, geloof me dan word het wel degelijk volmaakt, …gelukkig voor de mensen daar dat het enigszins wat minder volmaakt is, maar iig nog betaalbaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.