Home Nieuws Herdenking van leider Ataturk

Herdenking van leider Ataturk

9
398

Precies 74 jaar geleden om 9.05 uur ’s ochtends overleed Ataturk. In heel Turkije werd er ter ere van hem een minuut stilte in acht genomen.

Tijdens de herdenkingsdiensten overal in het land vandaag, wordt de grondlegger van de Republiek Turkije, Mustafa Kemal Ataturk geëerd. Om 9.05 uur, het tijdstip van zijn overlijden, klonken er sirenes en werden overal de vlaggen halfstok gehesen om de Grote Leider te herdenken.

President Abdullah Gul, parlementsvoorzitter Cemil Cicek, leider van de Generale Staf Generaal Necdet Ozel en oppositiepartijleider (CHP) Kemal Kilicdaroglu legden zaterdagochtend een krans neer bij het Mausoleum van Ataturk in Ankara: het Anitkabir.

President Gul signeerde daarnaast een speciaal boek over het Anitkabir en schreef dat Turkije nog steeds elke dag een stukje beter wordt door de kracht, idealen en meningen van Ataturk.

Ataturk’s hervormingen, waarop het moderne Turkije is gebaseerd, worden aangeduid met het Kemalisme. Op 10 november 1938 overleed hij op een leeftijd van 57 jaar in het Dolmabahce Paleis in Istanbul.

9 REACTIES

  1. Inderdaad! Turkije dankt zijn ontstaan aan deze grote staatsman, voor wie ik een grote bewondering heb. Nog steeds hangt zijn foto in huizen, winkels en regeringsgebouwen, eigenlijk overal! En dat na 74 jaar. Maak ik in Nederland niet mee!

  2. Atatürk <3 Velen proberen hem te wissen maar wat ze ook doen hij blijft in ons hart en zal nooit vergeten worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.