Home Nieuws Grieks-orthodoxe Patriarch prijst Atatürk

Grieks-orthodoxe Patriarch prijst Atatürk

13
410

Op 24 oktober heeft de Grieks-orthodoxe patriarch een bezoek gebracht aan het geboortehuis van de oprichter van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk. Het huis op het Griekse eiland Saloniki is na een verbouwing van 13 maanden heropend als museum; een uitgelezen moment voor Bartholomew om over te komen uit Istanbul.

Na zijn bezoek heeft de patriarch zoals dat betaamd ook geschreven in het gastenboek van het museum. “Wij zijn blij een bezoek te brengen aan het gerenoveerde huis van de oprichter van de republiek. Terwijl wij God’s zegen vragen, bidden wij tot de grote God voor een voortzetting van de hervormingen van Atatürk en de realisatie van zijn uitspraak ‘vrede thuis, vrede in de wereld’.

De patriach legde zijn bezoek af in gezelschap van tien andere geestelijken die voor de gelegenheid met hem mee waren gereisd. Zijn laatste bezoek was 16 jaar geleden.

Gelovigen van de Grieks-orthodoxe kerk voelen een speciale band met Atatürk. In de vele kerken die Istanbul rijk is, is het niet ongewoon om een portret van de vader der Turken tegen te komen naast die van de patriarch.

13 REACTIES

 1. Deze website heet: “Nederlanders in Turkije”.
  Leuke site en ook informatief.
  Ik begrijp alleen degenen niet, die elke keer in het Turks een reactie geven.
  Zet dan ook de vertaling van je commentaar erbij, dat is wel zo netjes.

 2. @K. Ataturk
  Ik wil ook graag Ataturk ipv Erdogan.
  Wie wekt hem even tot leven? Dan zijn we tenminste van dat nutteloze gezwets van die capulcular af, die maar blijven vragen om een dooie als president/premier.
  En als diegene toch bezig is: Ik wil graag Wilhelmus van Nassau ipv Willem-Alexander.

  @Snow
  Deze website is voor Nederlandse Turken, Turkse Nederlanders en Nederlanders met interesse in Turkije. Zullen we het daarom eens omdraaien? Bu inatla sadece Hollandaca yanit veren kisileri anlamiyorum. En azindan yazdiklari yazilarin Turkce cevirisini da altina yazsalar daha kibar olacak.

  Mocht je het niet begrijpen, er bestaan gratis online vertaalprogramma’s, en Google doet het zelfs automatisch voor je als je dat in je browser instelt.

 3. @Ego 575.
  Ik had wel zo’n reactie van je verwacht.
  Je bent niet eens off. lid van deze site, maar je kan ook alleen maar commentaar geven op iedereen en alles, welk onderwerp er ook aan de orde komt.
  Jammer, we houden het graag gezellig en het was een normale vraag voor mij.
  Denk je nou echt dat we allemaal dom zijn hier en nooit van een vertaalprogramma hebben gehoord?
  Het ging mij even over het gemak van de berichten lezen.
  Maar vertaal je eigen Turks eens even in het Nederlands.
  Daar is geen touw aan vast te knopen, dus ga mensen niet minderwaardig behandelen met je berichten, welke oprecht in Turkije zijn geïnteresseerd. 😥
  Verder wil ik er geen woord meer aan vuilmaken.
  Prettige dag verder
  Snow®

 4. @Snow
  U heeft toch wel wat problemen met het begrijpen van definities, zelfs al zijn ze in het Nederlands geschreven? Dat ging ook al niet helemaal lekker met de definitie voor wie deze website nu precies bedoeld was.
  Boven de box waarin men zijn reactie kan schrijven staat ‘Plaats Reactie’ en dat is dus ook wat ik doe.
  U bent trouwens niet verplicht mijn reacties daadwerkelijk te lezen.

  Nergens staat dat je alleen mag reageren als je officieel lid bent van deze website.
  U bent wel officieel lid van de commune begrijp ik?

  Dat zijn trouwens best wel enge mensen die alleen reacties van het eigen volk dulden.

  Waarom zou ik mijn eigen Turkse reactie in het Nederlands vertalen? Ik spreek Turks en Nederlands, en als u een in Turkije woonachtige Nederlander bent, zou u ook wel eens naar een Turkse taalcursus mogen gaan, mocht u mijn teksten niet begrijpen.
  Immers moeten Turken die naar Nederland komen ook reeds in Turkije het Nederlands machtig worden, anders komen ze het Walhalla niet in.

  En verder wil ik er geen woord meer aan vuil maken. Een fijne dag verder.
  (hoe kinderachtig is het trouwens om een reactie zo te beëindigen. Zo van: ‘ik heb gelijk en ik geef mijn opponent geen kans meer dupliek te geven’.)

 5. Uhmm een van de huisregels is wel in het Nederlands posten svp. Verder is Ego wel degelijk een terugkomend lid met veel input over de site.

  Trouwens Ego “dupliek”? damn…

 6. @debekker,

  vermoedt dat Snow bedoelt dat Ego niet ingeschreven staat als lid van de nederlandersinturkije groep op FB.

  En dan wat de taalopmerking betreft is het toch vrij logisch dat er op een site/plaats die Nederlanders in Turkije heet het Nederlands de voertaal is.
  Anders had deze site wel turkeninnederland geheten.

 7. @debekker
  Repliek had ik al gegeven en na het antwoord van Snow hoort normaal gesproken de gelegenheid tot het geven van dupliek gegeven te worden. Vandaar.

  Ik kan mij best vinden in de stelregel dat commentaren in het Nederlands worden gegeven. Ik kan mij aan de andere kant ook voorstellen dat het verwarrend is voor lezers wanneer bovenaan de website staat dat de website ook voor Turkse Nederlanders bedoeld is. Het is niet vanzelfsprekend dat hun voertaal ook Nederlands is, dat is het vaak niet namelijk.
  Snow verwijt mij denigrerend gedrag, echter dat is juist hetgeen hij/zij zelf doet jegens Turks schrijvende reageerders. Ik wil de pot daar slechts even op wijzen.

 8. @Ego,

  vindt jij het niet een beetje vreemd dat diegenen die hier in het Turks een bericht plaatsen dus wel het Nederlandse artikel begrijpend hebben kunnen lezen ???

 9. @antonieq
  Nee, dat hoeft niet vreemd te zijn, Google kan voor jou automatisch pagina’s in een andere taal in een taal naar jouw wens vertalen. De vertaling is niet volmaakt, maar goed genoeg om te begrijpen waar een verhaal over gaat.
  (volgens Snow weet iedereen dat)

 10. @Ego,

  als er Turks word getypt met de juiste letters kan ik geloven dat een site als Google-translate er iets van kan maken.

  Betwijfel of het bericht van Funda Ileri zo te vertalen is. In bijna ieder woord mis ik wel een typisch Turkse letter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.