Home Nieuws Geen lange nachtdiensten meer voor de werkende Turkse vrouw

Geen lange nachtdiensten meer voor de werkende Turkse vrouw

30
1034

Het Turkse Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid heeft bekend gemaakt dat de wetten die gelden voor de werkende vrouw tijdens nachtdiensten flink aangepast wordt.

In de nieuwe regeling staat dat het niet meer is toegestaan dat zwangere vrouwen ’s nachts mogen werken. Ook na de geboorte kan er nog 6 maanden vrijstelling worden aangevraagd. Voor alle andere vrouwen vanaf 18 jaar geldt een maximale werktijd van 7,5 uur tijdens een nachtdienst.

Ook is een nieuwe regel ingevoerd waarin staat dat de werkgever ’s nachts verantwoordelijk is voor het vervoer van de dames die geen eigen auto hebben, zodat zij makkelijk tussen werk en huis kunnen reizen als er geen openbaar vervoer meer rijdt.

30 REACTIES

 1. Lijkt mij meer een verplichte iets wat de islamisten weer eens stiekem willen doorvoeren, de zwangere vrouwen zal wel niet om hun mening zijn gevraagd.

 2. Lijkt mij alleen maar een goede zaak. In grote steden zijn de straten ’s nachts zeker niet veilig dus verplicht vervoer van en naar werk is zeker een goede zaak. Bedrijven die met ploegen die nachten doen werken zijn veelal fabrieken die dingen produceren dus erg zwaar werk. Een goede zaak dus dat het voor zwangere vrouwen niet langer is toegestaan zo een nachtwerk is hier namelijk ontzettend zwaar. Verder Kenan wat heeft dit met islam te maken?

 3. hmmm, kon wel eens slecht uitpakken voor vrouwen die niet over eigen vervoer beschikken; de werkgever zal liever een vrouw aannemen die wel een auto heeft dan eentje die hij moet laten vervoeren. Ik zie het echt aankomen: zonder auto heb je het moeilijk als je als vrouw een baan zoekt in de nacht.

 4. Wiert in de meeste industriele steden hebben de bedrijven service bus die ze ter beschikking van hun personeel stellen om hen thuis te brengen.Een ander gevolg kan zijn dat ze meer vrouwen overdag shifts laten draaien ipv ’s nachts

 5. Een maatregel waardoor werkgevers eerder een man gaan aannemen voor een vrouw en vrouwen misschien hierdoor nog minder salaris gaan krijgen. De consequenties hiervan hebben ze niet vermeld.
  Is minder werk minder geld? Zijn de vervoerkosten voor werkneemster?
  Ik weet niet of je zo blij moet zijn met een verplichte maatregel van de overheid wat de plek van de vrouw in de arbeidsmarkt verzwakt.

 6. Deze maatregel versterkt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Precies waar deze regering op uit is.
  Het lijkt een positieve maatregel, door het vervoer van vrouwen voor werkgevers te verplichten en de zwangerschap als reden te geven om ’s nachts niet meer te mogen werken. Dit is slechts een dekmantel voor het toepassen van rechtsongelijkheid voor vrouwen. Evenals het instellen van een maximum aantal uur voor nachtwerk door vrouwen. Laat je niet voor de gek houden.

 7. @Francis de Mik,

  zou mij inderdaad niks verbazen als het uitkomt dat dit een dekmantel voor rechtsongelijkheid van vrouwen is.
  Deze regering is tenslotte zeer goed om via allerlei dubieuze wetten hun eigen volk voor de gek te houden.

 8. Het begon goed met die reactie en eindigde met een walgelijke uitspraken…Ga maar weer Turkije of de huidige regering maar zwart maken…
  Het is altijd nooit goed…

  Voor mijn part is, een zwangere vrouw mag gewoon niet werken, omdat het ongezond is voor het kind en voor het vrouw zelf…
  Of ze werken of niet, kan mij geen ruk schelen…

  trouwens azijnpissers, ik ben ook religieus…!

 9. Walgelijke uitspraken niet maar wel verdachtmakingen en insinuaties. Ik vraag mij af hoeveel van de mensen die hier gereageerd hebben daadwerkelijk in Turkije wonen en die weten hoe het er in fabrieken in Turkije echt aan toegaat. Mijn man heeft in een fabriek hier gewerkt en mijn schoonzus werkt hier in een fabriek. Werk in een fabriek hier is enorm hard. Aan veiligheid en bescherming op het werk wordt enorm hard gewerkt en dit is 1 stap daarin. Waarom overal iets achter zoeken?

 10. Het is waar dat werken in een fabriek in Turkije veel zwaarder is en je er ook minder salaris voor krijgt. Dat is voor vrouwen en mannen zo.
  Ik ben het mee eens dat er voor zwangere vrouwen vanuit de wet bescherming gegeven moet worden.
  Maar waarom moet een vrouw zogenaamd “positief” bevoorrecht/ beschermd worden?
  Als de straten in het donker onveilig zijn zorg er dan voor om ze veilig te maken in plaats van vrouwen als een zwak wezen te beschouwen en hun te beperken.

 11. @Amine,

  de stijl van politiek handelen van deze regering vraagt er helaas gewoon om om alles wat ze doen onder een vergrootglas te leggen.
  Vooralsnog is er nog geen een wet door hen gemaakt waar er ergens niet een groot voordeel voor hun ideeen in zat.

  Als je goed de veranderingen in Turkije bekijkt van de laatste 10 jaar kun je niet anders dan toegeven dat de vrouw er toch niet echt beter van geworden is ten opzichte van de man.

 12. Zo’n maatregel moet er ook voor mannen komen. Die werken ook keihard voor een klein loontje en slechte arbeidsvoorwaarden. Verder ben ik het helemaal eens met antonieq. Turkije lijkt zo goed te gaan maar de laatste tijd vooral is liegen de grootste hobby van de PM. Velen hebben oogkleppen op maar de tijd zal het leren! :turk:

 13. @Amine,

  betrekkelijke vooruitgang dan.
  Veel dingen waarmee de AKP schermt zijn dingen die elke andere partij ook zeker voorelkaar had gekregen onder die omstandigheden. :emo:

  @Adriana,

  ik kom als nederlander al 40+ jaar in Turkije,niet als toerist, en heb veel dingen zien veranderen maar over het algemeen bleef Turkije altijd hetzelfde.
  Open gastvrij land namelijk.

  De laatste 10 jaar is alles totaal veranderd, heb nog nooit zoveel angst gezien en zoveel leugens door een regering Turkije is Turkije niet meer. Mag toch echt hopen voor een ieder dat over een maand of 7 er verstandig gestemd word voordat het land totaal aan de afgrond ligt en de huidige top lachend in de US van A hun miljoenen $ aan het tellen is .

 14. @Antonieq

  als jij er al 40 jaar daar komt, dan heb je vast ook de onderdrukkingen niet gezien door seculieren en militaire Junta’s…

  Maar ja, wat kan ik zeggen als u als Buitenlander in Turkije komt, kunnen ze u de ware gezichten niet aantonen… 🙄

 15. Als ik zo kijk naar de wetswijziging, zie ik 2 concrete aanpassingen ten voordele van de werknemer in dit geval voor devoor vrouwelijke werknemer.

  1. Vrouwen die zwanger zijn mogen gedurende hun zwanerschap niet in de nachtshiften draaien.

  2. Voor vrouwelijke werknemers die geen eigen vervoer bezitten wordt aan de werkgever verpicht gesteld om dat wel in de nachten te regelen.

  Nou heb ik eens alle reacties gelezen en zie over het grote gedeelte alleen maar insinuaties en verdachtmakingen. Kan het in dit geval niet zo zijn dat er daadwerkkelijk aan de werknemer is gedacht?

  Is het niet mogelijk dat er in in Turkije werkelijk een verandering gaande is. Iedereen weet dat Turkije op het moment niet slecht doet wat betreft de economiedan. Turkije is er nog lang niet, ja idd zehebben een lange weg af te staan. Turkije heeft zijn schulden nog maar kortgeleden afbetaald. Nu pas na jaren staatsingrepen heeft de ruimte om te ademen zodat ook dit land voor zijn volk wat kan doen. Sommigen van jullie heefthet over de leugens van de AK partij. Ben eigenlijk erg benieuwd naar deze leugens . Om welke leugens gaat het.
  Graag een paar argumenten, concrete voorbeelden aub.

 16. @Yusuf,

  de onderdrukken die er zogenaamd zouden moeten zijn tijdens militaire en seculiere regimes waren nooit echt storend van aard voor het grote deel van de samenleving. Alleen diegene die iets “slechts” gedaan had kreeg straf.

  Nu met deze dictatoriale macht aan het hoofd is dat totaal anders. Alles is erop gebaseerd om hun macht uit te breiden met leugens en zonodig met geweld. Het is mij heel vreemd dat er in de grote diverse kennisen en vriendenkring die ik door de jaren heen heb opgebouwd er op dit moment totaal niemand maar ook een beetje voor AKP is in Turkije.
  Als je een beetje van statistiek weet zouden er op zoals beweerd word door mensen als jij er in mijn kring toch zeker 50 mensen AKP voorstander moeten zijn.

  En als al eerder gezegd :
  -als je zorgt dat iedere mogelijke politieke tegenstander zwart wordt gemaakt of via smoesjes in de gevangenis terechtkomt dan weet je zeker dat je met het kiessysteem wat er is zult winnen.
  – als je zorgt dat er een sprookjes samenleving genaamd Ergenekon bestaat heb je wederom een goed excuus om andere mogelijke tegenstanders vast te zetten.
  – als je zorgt dat van de belastingcenten mensen in het oosten steenkool krijgen om jou ( AKP) stemmen te kopen, dan heb je zo vlot een 10% extra verdiend.
  – als je zorgt dat je een wettelijk krachtige brief maakt waarin je werknemers van staat , ambtenaren, laat tekenen dat ze werk houden als ze voor AKP stemmen.
  – als je zorgt dat winkels die van of voor aKP zijn , zoals Bim supermarkt, geen energiekosten hebben.

  DAn vindt ik het knap dat mensen als jij Yusuf nog positief kunnen reageren op AKP
  en verwonderd zijn dat er achter iedere wetsverandering iets zit.
  AKP doet NİKS waarbij zij geen voordeel hebben .

 17. De volgende stap is dat vrouwen s nachts niet meer mogen werken. Verder is het een AKP leugen dat de schulden zijn afgelost. De IMF schuld is afgelost maar de staatsschuld is gedurende het AKP bewind van 120 miljard dollar naar inmiddels 370 miljard dollar gestegen. Nog even en dan is de AKP verleden tijd. Ik heb ken in mijn omgeving genoeg mensen die op de AKP hebben gestemd maar nu genoeg krijgen van het meglomane gedrag van Erdogan. Zijn fouten m.b.t. Libie Syrie en Eygpte zullen hem de das
  om doen.

 18. Niet het staatschuld maar het totale Turkse schuld is van 127 miljard naar 350 miljard gestegen. Je cijfers kloppen niet cor, of je hebt ze een beetje lekker aangedikt. Staatsschuld was 63 miljard in 2002 en 103 miljard nu. Schuld t.o.v. Inkomen is ook gedaald van 75% in 2002 naar 36% nu.
  Géén enkel land van de 27 EU landen heeft dit. Terwijl het een van de criteria is van het
  Verdrag van Maastricht.
  Dus cor, geen drama verkondigen aub terwijl het juist door de AKP de juiste kant op gaat.

 19. Bang voor één te ver geemancipeerde vrouw. Op zich wel begrijpelijk. Vrouwen worden dan te individualistisch en daar heeft de man niks aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.