Home Nieuws Fietsen steeds vaker onder de aandacht in Turkije

Fietsen steeds vaker onder de aandacht in Turkije

11
487

In Nederland heeft men gemiddeld 2 fietsen per inwoner. Alhoewel het in Turkije nog lang niet zover is, wordt de tweewieler ook daar steeds populairder. Gemeenten krijgen subsidie voor het aanleggen van fietspaden en het fietsen wordt steeds vaker gepromoot.

Turkije is natuurlijk niet te vergelijken met Nederland, als je kijkt naar afstanden is het land meer dan 20 keer zo groot, maar ook het bergachtige landschap doet nou niet meteen uitnodigen om er met de fiets op uit te trekken.

Toch is de aandacht voor zowel het vervoersmiddel als de wielersport op dit moment erg groot. Na de Tour van Turkije en diverse culturele en educatieve projecten zien steeds meer mensen de tweewieler als een alternatief voor de auto. Dit komt natuurlijk ook door de benzineprijzen die in vergelijking met Nederland net even een stukje hoger liggen.

Diverse Turkse gemeenten hebben in de afgelopen jaren het gebruik van de fiets geprobeerd te stimuleren, met resultaat. In diverse wijken in Istanbul en Konya kun je bijvoorbeeld al veel fietspaden tegen komen. Het gebruik is nog geen direct succes want de inwoners moeten er nog duidelijk aan wennen. Zo fietsen er in Konya meer fietsers op de rijbaan dan op het fietspad ernaast.

Het afgelopen weekeinde was er ook weer een grotere culturele fietstocht door Istanbul. De organisatie van het “Velonotte” evenement had een route uitgestippeld van het bekende Sultanahmet naar Ortaköy. Menig fietser trapte mee in dit evenement. Bekijk de photogallery op:
http://galeri.uludagsozluk.com/r/velonotte-istanbul-2013-446522/

Er is ook een Nederlands tintje in alle aandacht die uitgaat naar het fietsen. Een project georganiseerd door “The Study Road” is dit jaar in Istanbul van start gegaan en gaat met Nederlandse studenten helemaal op de fiets naar Beijing. Onderweg worden diverse universiteiten aangedaan waar men dus een combinatie maakt van leren, ontdekken en sporten.

logo-The-Study-Road-300x129

11 REACTIES

  1. inderdaad moet men nog erg wennen aan die fietspaden voor fietsers. op vele plaatsen hebben autobezitters namelijk een ideale parkeerplaats gevonden voor hun automobiel. en de handhaver laat het ook nog eens ongestraft.
    het betreft dus eenvoudig GESUBSIDIEERDE PARKEERPLAATSEN en de eenzame fietser mag/moet zich gewoon maar als vanouds op de openbare weg een veilig heenkomen zien te verwerven.

  2. Nu nog de Turken opvoeden, zodat ze ook rekening gaan houden met fietsers… Ook in Antalya helaas vaak auto’s geparkeerd op het fietspad, om nog maar niet te spreken van voetgangers die dan juist MIDDEN op het fietspad gaan lopen, terwijl het trottoir dat er naast ligt ongelofelijk breed is…
    En het gevaar dat je loopt omdat arrogante automobilisten absoluut geen rekening met fietsers houden (deuren worden zo opengegooid, er wordt vrijwel nooit richting aangegeven etc.). Het gaat nog wel even duren voordat je echt een rustige fietstocht kan hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.