Home Nieuws Feestdag ter ere van de overwinning

Feestdag ter ere van de overwinning

8
652

Turkije viert vandaag de overwinning op zijn buurland Griekenland tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. De dag is in jaren niet zo groots gevierd en zal uiteraard gepaard gaan met veel symboliek en vlaggenvertoon.

De veldslag van 30 augustus 1922 was de laatste grote confrontatie tussen beide legers in wat na de overwinning zou gaan leiden tot de stichting van de Turkse Republiek door Mustafa Kemal Atatürk.

In de hoofdstad Ankara, waar elk jaar een grote show te zien is, zijn de voorbereidingen al dagen aan de gang. De vlaggen hangen al aan de overheidsgebouwen en de stuntvliegers van het Turkse leger razen al dagen in speciale formaties over de stad om te oefenen voor de nationale feestdag. Vooral in Izmir, Ankara en Istanbul zal de dag groots gevierd gaan worden.

Vele kantoren zullen gesloten zijn en over het algemeen genieten Turken van deze dag voor de televisie waar er live verslag zal zijn van festiviteiten door het het hele land. Voor toeristen in Turkije is het aan te raden om een stukje van de festiviteiten mee te pikken.

8 REACTIES

 1. Weet je wel zeker dat Turkije oorlog tegen Griekenland voerde? Waren daar ook niet Engeland (Çanakkele) etc bij…?En…’onafhankelijk’ van Griekenland?

  Een en ander was een gevolg vd 1e wereldoorlog, waarin Turkije voor Duitsland koos….Misschien meer over te lezen bij jullie ‘geschiedenis’….

 2. Het is in eerste instantie een Grieks-Turkse oorlog. De geallieerden: Engeland, Frankrijk, Italië die deden gewoon mee om de buit te delen.
  Wat ze niet gelukt is.

  In mei 1919 landden de eerste Griekse troepen in İzmir. De Grieken breidden gedurende de zomer van 1920 hun bezettingszone gestadig uit, hoewel ze hierbij op steeds heviger Turkse weerstand stuitten. Het doel van deze operaties was consolidatie van het Anatolische bruggenhoofd en het opzetten van een bufferzone rondom İzmir.

  De Griekse koning Alexander overleed aan een apenbeet. Maar in 1921 wist Lloyd George de Grieken toch over te halen om door te gaan. Andere mogendheden trachtten te bemiddelen tussen Griekenland en Mustafa Kemal maar, gesteund door de Britten, vielen de Grieken in maart 1921 aan.

  Het Griekse leger boekte in de zomer van 1921 succes na succes. Maar 15 kilometer voor Ankara werden de Griekse troepen tot stilstaan gebracht en het tegenoffensief van de Turken dreef de Grieken in een hopeloze positie en de Griekse generaals besloten om terug te trekken naar Izmir en Afyon. De partijen groeven zich in oktober in voor de winter.

  Dezelfde maand vertrokken de Fransen uit Turkije, waardoor duizenden Turkse strijders de handen vrij kregen voor de strijd tegen de Grieken.

  Ook de Italianen zagen meer en meer in dat een voortzetting van het avontuur even weinig kans op succes had als dat van de Grieken, en bereidden hun eigen vertrek voor.

  De Britten steunden de Grieken slechts verbaal.

  Op 26 augustus 1922 om 05:30 uur begon het Turkse offensief Buyuk Taarruz (het Grote Offensief) op alle fronten. De sterkste eenheden van de Grieken waren in Afyon ingegraven. Het Turkse leger had besloten om eerst hier al zijn macht in te zetten.

  Op 27 augustus tegen de middag, wisten de Turken het Griekse leger te verslaan.

  Op 30 augustus brak het front en waren de Griekse generaal Trikupis en Digenis krijgsgevangen genomen. De soldaten sloegen aan het muiten en hele divisies losten op in het niets. Op 9 september kwam er een einde aan de Griekse bezetting in Izmir.

  Izmir behoort inmiddels tot de Republiek Turkije.

 3. Top reactie Alper, bedankt!
  Antonetta, dat was inderdaad voor de onafhankelijkheids oorlog. Canakkele was toch wel inderdaad een immense slag waar de Turkse troepen heel slim te werk gingen maar waar ook ontzettend veel respect voor hun tegenstander uit kwam. Turkije heeft zo’n interessante geschiedenis en ik ben met jullie eens dat we er meer over moeten schrijven.

  Als ik een boek mag aanraden is het Erik Jan Zürcher’s “Het moderne Turkije”. Het is een flinke om te lezen, maar geeft een goede weergave. Ook Hugh Pope kan worden aangeraden.

 4. Hoezo valt u dat niks tegen Antonieq?
  Past het soms niet in uw theorie dat de AK Partij van Turkije een islamitische staat wil maken en alles wat met Ataturk te maken heeft aan de kant zou willen schuiven?
  Misschien zit u er ook wel gewoon naast met uw theorie, zou dat kunnen?

 5. Ego is back! Dank je voor je mening. Denk dat velen onder ons wel het gevoel hebben dat Antonieq in weinig woorden weet samen te vatten. Toch hoort jouw mening ook bij Turkije en daar ben ik trots op.

  Ik denk ook niet dat de AKP alles van Atatürk aan de kant wil zetten. Maar wel stukje bij beetje wil afkavelen. Ik was deze week op anitkabir toen de politie echt uit het niets mensen begon te bekogelen. Er was helemaal niks gegooid of wat dan ook, er werd juist gedebatteerd over het land en zijn toekomst. Ineens kwamen de traangas granaten over het hek. Tsja, misschien is het ook niet de AKP maar de politie comissaris die wat overweldigend bezig is om promotie te kunnen maken, who knows.

  Bedankt dat je reageerd, hoor en wederhoor valt onder het principe van democratie. Ik zelf heb wat blauwe plekken over gehouden toen ik naar de auto liep, maarja Yabanci roepen schijnt nog redelijk te werken 😉

 6. @Ego575,

  ik zit er zeker niet naast met mijn theorie , wat ik overigens niet als theorie maar onderdrukte waarheid zie.

  De AKP is structueel bezig om zoveel en zo snel als het kan dingen die aan Ataturk en de republiek Turkije herinneren neer te halen.

  Waarom moet er bij veel bedrijven bijvoorbeeld ineens de TC van de naam verwijderd worden?
  Waarom mag de Turkse vlag alleen gehesen worden als de regering het goed vind?
  Waarom is het kinderfeest op 23 april verboden en worden ouders die het toch met hun kinderen vieren door politie verhoord?

  Ego575 steek je hoofd maar in het zand of laat de extremisten tot je komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.