Elektrische dolmuş in testfase aanbeland

1
734

Een autobedrijf is begonnen met het testen van de elektrische dolmuş. Het doel is onder andere om het openbaar vervoer van Turkije minder afhankelijk te laten zijn van benzine.

De nieuwe dolmuş – een personenbusje dat als gedeelde taxi dient en vaste routes aanhoudt in de stad – is milieuvriendelijk, stil en goedkoop, volgens ambtenaren van het Amerikaanse bedrijf BD, dat de voertuigen heeft omgebouwd tot een elektrisch systeem. “De elektrische minibusjes zijn milieuvriendelijk en laden zichzelf op telkens wanneer je de rem indrukt,” vertelde Cankut Özkorkut van het bedrijf BD. “Onze volgende doel is om dit systeem ook daadwerkelijk te gaan doorvoeren in het openbaar vervoer.”

De voertuigen worden middels een stekker opgeladen met 380 volt. Met een volle accu kunnen ze 190 kilometer afleggen en een maximumsnelheid van 190 km/u halen, volgens de informatie die is verstrekt door het Amerikaanse bedrijf.
“De busjes verbruiken geen energie of brandstof wanneer zij stil staan in het verkeer,” zei Özkorkut, eraan toevoegend dat het mogelijk is om een ​​aanzienlijke hoeveelheid energie te besparen in het land met behulp van elektrische voertuigen.
“We kunnen op deze manier ook aan de economie van het land bijdragen door de afhankelijkheid van benzine te beperken”, aldus Özkorkurt.

Testritje

28 november werd de elektrische dolmuş voor het eerst op openbare weg getest op de Uskudar-Kadikoy route in Istanbul. “Het gebruik van de automatische schakelbak vond ik erg comfortabel,” zei Mehmet Ayvaz, manager van de Gele Lijn Dolmuş Associatie. “Hij is erg stil, het lijkt net of de motor niet draait. De toekomstige bestuurders ervan zullen het erg fijn vinden.”

Elektrische dolmuş in testfase aanbeland
Elektrische dolmuş in testfase aanbeland

Maar, Ayvaz zei dat hij het aantal kilometers dat het busje kan maken met een volle accu wel wat aan de lage kant vond. “Er zijn routes die meer dan 190 kilometers nodig hebben. Bijvoorbeeld op de Kadikoy-Beykoz lijn, kan het aantal kilometers tot wel 400 per dag oplopen”, zei Ayvaz.
Özkorkut antwoordde hierop dat BD snelle oplaad-punten in Istanbul gaat plaatsen, zodat het mogelijk wordt om de elektrische voertuigen binnen 45 minuten op te laden.
“Dit kost niets vergeleken met de kosten van benzinestations,” zei hij. “Het opladen bij deze punten wordt gratis. Chauffeurs kunnen dit beschouwen als het feit dat ze tot nu toe al zoveel betaald hebben aan brandstofkosten”.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!