dinsdag 1 december 2020
Home Nieuws Elektriciteit in Turkije zou over vijf jaar gratis kunnen zijn

Elektriciteit in Turkije zou over vijf jaar gratis kunnen zijn

12
285

De alternatieve energieopwekking in Turkije groeit gestaag maar met een potentieel van 5000 megawatt (MW), dat kan worden opgewekt uit de windturbines in het land, zouden de kosten van stroom zichzelf binnen 5 jaar terugverdient hebben. Wordt deze hoeveelheid stroom opgewekt uit zonnepanelen in Turkije dan zou je na 9 tot 12 jaar je kosten terugverdient hebben.

Momenteel heeft Turkije een groep particulieren en bedrijven potentieel om tot 500 kW energie op te wekken. Dit moet straks mogelijk worden zonder de aanvraag van een licentie. Tot nu toe zijn hier 238 aanvragen voor binnen gekomen. Van al deze aanvragen zijn er 130 reeds goedgekeurd. Met als resultaat dat er voor ruim 100 miljoen euro in deze business geïnvesteerd gaat worden.

Het kunnen opwekken van elektriciteit zonder vergunning is in eerste instantie bedoeld zodat het gemiddelde Turkse gezin hiermee zijn voordeel kan doen. Men verwacht dat er in 2015 een hoeveelheid van 5000 megawatt (MW) aan licentie-vrije elektriciteit zal worden opgewekt. Op deze manier hoeft de consument aan het eind van de maand alleen te betalen wanneer hij meer elektriciteit heeft verbruikt dan hij heeft opgewekt. Andersom moet er juist een vergoeding aan de consument worden betaald wanneer hij meer energie opwekt dan dat hij zelf gebruikt.

Meer info in het Turks: haberturk.com

12 REACTIES

 1. Heel mooi, maar misschien moeten ze eerst eens iets doen aan de electriciteitsvoorziening van nu….zat om de haverklap zonder energie.

 2. Dat is nou het hele idee achter deze initiatief…
  Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet door zelf elektriciteit op te wekken.

  Met de juiste aantal zonnepanelen op je dak ben je zelfvoorzienend. De investering (niet gering) is binnen 10 jaar terug verdiend. Daarna heb je gratis elektriciteit.

 3. 9 tot 12 jaar terugverdientijd voor zonnepanelen lijkt me een beetje aan de hoge kant, hebben ze niet echt goed doorberekend. 5 jaar terugverdientijd voor windturbines lijkt me daarentegen weer veel te kort. er zijn maar heel weining plaatsen waar er zoveel wind is dat dit mogelijk is. tenzij je op Bozcaada woont bovenop de berg. Terugverdientijden zijn erg plaatselijk afhankelijk.

 4. Ja echt he Barbara! Als ze hier ergens een klein probleenpje hebben, sluiten ze gewoon dood leuk de hele buurt af! En soms duurdt dat uren!! Belachelijk! Beetje regen … Electric gone! Moet zeggen dat t zelfde geld voor water! En nu t kouder word , word dat alleen maar erger. Moet wel zeggen ik heb 2jaar in toki gewoond, en daar plaatsen ze generators , dus dan heb je weinig tot geen last! Waar ik woonde dan hoor. 1 tip blijf bellen als t uitvalt ,want soms weten ze t niet eens! Sterkte deze winter!

 5. Idd af en toe kort maar heel vaak een langere tijd zonder stroom ach je wend eraan na 23 jaar maar als je telaat bent met betalen dan heb je helemaal niets,gelukkig kun je nu ook per bank laten betalen zodat je zelf er niet aan hoeft te denken, maar vevelend blijft het zeker als je de oven moet gebruiken op dat tijd stip
  :twosome:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.